Pretražite Yugopapir

Niški festival 1970: Predsednica žirija - Olivera Katarina, najavljen dolazak - Brižit Bardo?




Svojedovno je bilo objavljeno da će se slavna Brižit Bardo spustiti helikopterom direktno na ravni krov hotela "Ambasador"!? Ali i bez njih je bilo veselo

Niški susreti nisu smotra filmske proizvodnje: to je smotra glumaca i njihovih ostvarenja, smotra svih onih koji prate glumce. Niški festival je u prvom redu bio zborište na kojem su velikani i nevelikani našeg filma htjeli još jednom potvrditi svoju slavu, otkriti koliko su popularni...

E, pa bilo je i popularnih i nepopularnih ...

Bila je tu i Olivera Katarina.

Naravno, nje nije bilo u starim vremenima, ali još od praiskona, sve se vrti i okreće oko žena pa je i festival glumačkih ostvarenja dobrovoljno pristao da mu, uvijek, jedna glumica bude predsjednica žirija. 

Prije su to bile Olivera Marković i Sanda Langerholc, a ove godine je simbolički ključ grada iz ruku niškog predsjednika inž. Miodraga Apostolovića primila Olivera Katarina.

Time je ona grudima (molimo da se ovo ne shvati kao neka aluzija) prva prerezala vrpcu jednog natjecanja na kojem je - poput olimpijske devize - važno je natjecati se a ne pobijediti.

Kao što je poznato, glumci su u Niš stigli bučnom i šarenom karavanom automobila. 

Ali prije tog veselog mnoštva, na bedeme Nišave stigao je - Fabijan Šovagović

To je možda malo čudno, ali slučaj je postao jasniji kad je objašnjenje pružio sam "Šova":

- Pa ja sam se i požurio iz Zagreba da se pridružim karavani. Ali tek kad sam stigao u Niš, shvatio sam da karavana odavde nikud ne može. Trebalo je, znači da se iskrcam u Beogradu, ali tko će na sve misliti!

Inače, bez obzira na ovu malu grešku, razumljivo je zašto je Fabijan Šovagović žurio u Niš. 

Ovaj grad ostao mu je u najljepšoj uspomeni još od 1967. godine kad je za ulogu u filmu "Breza" dobio treću nagradu. 

Ove godine "Šova" je u Niš došao s još jačim oružjem - izvrsnim glavnim ulogama u "Hranjeniku" Vatroslava Mimice i "Lisicama" Krste Papića.


Nišlije - divni domaćini



Prošlih godina glavnom zamjerkom niškim "Filmskim susretima" i njihovim nedostatkom smatrao se upravo nedolazak, to jest nezainteresiranost glumaca za taj festival. 

Ovaj put, pak, glumaca je bilo u izobilju: neki su tu boravili sve vrijeme, drugi bi došli i otišli, ali na nišanu obožavalaca uvijek je bilo zanimljivih i popularnih ličnosti - od Veljka Bulajića, do Milene Dravić, Ljube Tadića, Fabijana Šovagovića, Bate Živojinovića i drugih.

Ali to nikako ne znači da su glumci bili jedina atrakcija "Filmskih susreta 1970". 

Vrhnje su - neka nam bude oprošteno - ovaj puta obrale manekenke! 

Atraktivne, izvanredno elegantno odjevene, na svakom su koraku briljirale Tamara Bakić, Nuša Marović, Mojca Platner, Vesna Antunović i još nekoliko djevojaka dobro poznatih s modnih priredaba. 

One su bile najljepše cvijeće festivalskog šarenila i, u neku ruku dokaz, da "Susreti" postaju prava pravcata festivalska šarada.

Ispada iz svega toga da Nišlijama i festivalskim gostima nimalo nije nedostajalo što u Niš - mada su bila zvučno najavljena - nisu stigla poznata imena svjetskog filma: Brižit Bardo, Iv Montan i Simon Sinjore, Alberto Sordi, Ljudmila Savljeva, Orson Vels... 

Svojedovno je bilo objavljeno da će se slavna Be-Be spustiti helikopterom direktno na ravni krov hotela "Ambasador"!?

Ali i bez njih je bilo veselo.

Niš je lijep grad; Nišlije divni domaćini. 

I zaista nitko nije odavde otišao nezadovoljan - bez obzira tko jest, a tko nije nagrađen.

Napisao: Valent Grobenski, obrada: Yugopapir (Arena, IX 1970.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate