Pretražite Yugopapir

Jugoslavenske košarkašice uoči EP u Nizozemskoj 1970: Jedino je pitanje - koja medalja?




Mislim da smo spremne da zaradimo barem jednu medalju. Duge pripreme unijele su nervozu koja nas je tresla sve do polaska na put u zemlju tulipana. Sada je sve u najboljem redu 

Među košarkašicama vlada optimizam. Poslije mnogo uzbuđenja oko reprezentacije sada čitav sastav gleda naprijed uzdignuta čela. Evropsko prvenstvo, trinaesto po redu, na kojem dvanaest najboljih momčadi Staroga kontinenta igra od 11. do 18. septembra u Nizozemskoj, treba za naše djevojke biti povoljna prilika da pokažu svoju visoku klasu. 

Prije dvije godine na "sastanku" u Mesini bile su druge u Evropi, a sada se opet planovi, želje i maštanja kreću oko jedne medalje.

Prvi trener reprezentacije Ladislav Demšar (6 godina vodi žensku reprezentaciju) opet je nasmijan:

- Sve brige iz minulih dana bacili smo iza leđa. U Nizozemskoj igramo pet kvalifikacionih utakmica, i to s protivnicima koje dobro poznajemo. Svi su izgledi da već 11. septembra u 16,30 sati u gradu Levardenu pobijedimo Belgiju (tri puta smo ih ove godine svladali) i da to ponovimo u susretima s Rumunjskom, Bugarskom i Austrijom u tri iduća dana. 

Da bismo bili prvaci naše grupe, treba da budemo bolji još od ČSSR i tada nam medalja ne može izmaknuti. Iako iz svake grupe dvije ekipe ulaze u finale, lakše bi nam bilo da kao prvaci izbjegnemo dvoboj sa sovjetskim igračicama koje su uvjerljivo najbolje.

Za četrdeset i pet dana priprema (turneja na Siciliji i turnir u Sofiji) naše su igračice stekle dovoljno snage za važne utakmice u Nizozemskoj.

Ali osjeća se da taj sastav ne odražava visoku kvalitetu naše ženske košarke, jer u sastavu nema najboljih igračica.

Vanjske igračice Čerečina i Bosanac, i centar Tomasova otkazale su u zadnji čas, a Selimovićeva je nešto prije otpala zbog toga što očekuje prinovu u obitelji.

- Nedostaje nam po jedna kvalitetna vanjska igračica i centar, ali zbog toga nema panike. Tu su centri Đoković, Taušan, Gal i Miletić, krila Veger, Jovanović, Zorić, Maksimović, te braniči Meglaj, Stošić, Bašić i Tot

Od njih očekujemo ozbiljnost i zalaganje na utakmicama. 

Nema nikakva pritiska u tome da moramo stalno pobjeđivati, ali prema zadnjim odmjerivanjima snaga s protivnicima čini se da smo zaista mnogo bolji i da zaslužujemo barem brončanu medalju.

Planirano i željeno treće mjesto na Evropskom prvenstvu još nam je važnije i zbog toga što bi ono značilo sigurnu vizu za Brazil. 

Naime, na početku iduće godine u Riju se održava svjetsko prvenstvo za košarkašice, a pravo sudjelovanja iz Evrope imat će samo tri najbolje reprezentacije iz Nizozemske.


Plave igraju sve snažnije



- Ova reprezentacija je mlada i svoju vrijednost tek treba da pokaže. Dobni prosjek je 22,5 godine, s tim što nam pet igračica nema još ni 20 godina.

Mirjana Maksimović iz Sevojna tek je navršila 16 godina, a iskusne Irena Gal i Branka Jovanović još nisu ni u 20. godini.

Na sreću, u sastavu imamo Ružicu Meglaj, Stanku Stošić, Slavojku Taušan, Mariju Veger, Nadu Miletić i Olgu Đoković koje su sudjelovale na prošlom Evropskom prvenstvu i koje će svojim iskustvom uvelike pomoći da se mladost i znanje koje "plave" sada nose u sebi aktiviraju.

Marija Veger (23), briljantna igračica prvaka "Vojvodine" i sada je prvi adut naše momčadi.

"Džajić ženske košarke" zaista igra paklenski.

Njezini napadi su brzi, jednostavni i udarci iz svih pozicija precizni.

Ona je prošle godine postigla više koševa nego sve ostale igračice "Vojvodine".

- Zaželjela sam se važnijih utakmica i uzbuđenja. Ne bojim se prijetnji da će protivnici budno paziti na me. Upravo postavljanje tih pratilaca u stopu i "flastera" inspirira me da igram odlično. 

Mislim da smo spremne da zaradimo barem jednu medalju. 

Duge pripreme unijele su nervozu koja nas je tresla sve do polaska na put u zemlju tulipana. 

Sada je sve u najboljem redu. Želja mi je da budem i prvi strijelac prvenstva.

Na četiri lakše pokusne utakmice s juniorima prije samog puta vidjeli smo da "plavi" sastav igra sve bolje i snažnije.

Bezbroj koševa i lako kretanje svih igračica dobra su najava da će se uspješno igrati i na sedam najvažnijih utakmica u toku idućeg tjedna.

Košarkašice su spremne da brane svoj visoki renome u Evropi i da se skromno priključe svojim drugovima koje već krasi zlato.



Pod koševima u nas već defilira čitava armija djevojaka. Mnogo se i stručno radi, pa bi već sada trebalo očekivati dobru berbu državnog tima koji po imenima nije najbolji, ali je zato najspremniji na svijetu da iskoristi svoju šansu i zaradi medalju makar i - "srebrnu".

Napisao: Toma Mihajlović, obrada: Yugopapir (Arena, IX 1970.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate