Pretražite Yugopapir

JRT, utorak 13. avgust 1985: Izbor iz TV programa / Šta se sve dešava u svetu muzike i filma?




Yugopapir: Sredinom leta 1985, Sarajevo potresa narko-afera u čijem se centru našao Mladen Vojičić Tifa (poznavao nekog, kupio nešto... ), koji na kraju ipak nije izvukao deblji kraj, kao što se to dogodilo nekoliko godina ranije njegovom kolegi iz Dugmeta Ipetu Ivandiću ... Ceo svet bruji o nesrećnom holivudskom superstaru Rocku Hudsonu, koji je primoran da objavi pravu prirodu svoje misteriozne bolesti, ali i vešto skrivano seksualno opredeljenje ... Roger Moore najavljuje povlačenje sa mesta "dežurnog" Jamesa Bonda, a za novog agenta 007 predlaže tenisku prznicu Johna McEnroa ... Čak se i muzičke zvezde aktuelnog Bonda ("A View To A Kill"), grupa Duran Duran, povlače iz javnog života, usredsređuju na solo-karijere, krijući da je originalna postava "odsvirala svoje" što se tiče osamdesetih. Eto zašto se u svom "oproštajnom" spotu nijednom ne pojavljuju u zajedničkom kadru ...   

A jugoslovenski TV gledaoci privikavaju se na atraktivne sadržaje koje im donose nove emisije - "Letnje popodne" (iz beogradskog, sarajevskog i novosadskog studija) i "Program plus" (Televizija Zagreb), kao i već ustaljeno "Leto na Adi", zabavno-muzički program koji za kupače-gledaoce na tribinama, a onda i za one pored TV i radio prijemnika (saradnja sa BG 202), vode Momo Kapor i Vesna Tešić ... U narednim postovima sledi izbor najzanimljivijih emisija koje je JRT pripremio za jedan miran letnji period - od utorka 13. do petka 16. avgusta, plus nešto iz resora "Uskoro na TV" i "Muzičke aktuelnosti"...


18:15 - Mali svijet (studio Zagreb)



Deseti međunarodni susret prijateljstva djece svijeta YU '85 okupio je sudionike iz 225 zemalja u popularnom zagrebačkom Pionircu. Po pet dječaka i djevojčica, veselih i razdraganih ambasadora iz svake zemlje bili su srdačno dočekani. 

Dočekali su ih njihovi vršnjaci iz Jugoslavije okupljeni u Zagrebu iz svih naših republika i pokrajina. Prijateljstvo, pjesma i veselje bili su ovih dana najljepše i neponovljivo obilježje Pionirskog grada. 

Govorilo se arapski i engleski, francuski i talijanski, španjolski i ruski... ali najčešći govor bile su ruke, i to nije smetalo. 

Među djecom iz Alžira, Angole, Austrije, Belgije, Kube, Bugarske, Čehoslovačke, DR Koreje, Mađarske, Norveške, Njemačke DR, Sirije, Poljske, Iraka, Rumunjske, Tanzanije i još mnogih zemalja išli su i mališani predstavnici oslobodilačkih pokreta PLO, Polisario i SWAPO. 

U svom 15-dnevnom druženju iako različitih kultura i jezika djeca će pokazati svijetu da i najudaljenije točke planete najbrže spajaju prijatelji. 

Djeca svijeta posjetit će Kumrovec, Koprivnicu, Plitvička jezera, Otok mladosti, Šibenik i Zadar. 

Ekipa emisije Mali svijet zabilježila je filmskom kamerom prva tri dana boravka mališana u Zagrebu njihove likovne, glazbene i plesne aktivnosti koje su svečano otvaranje 10. međunarodnih susreta prijateljstva djece svijeta učinili veličanstvenim i nezaboravnim. 

U emisiji ćemo čuti što su djeca svijeta o nama znala prije dolaska u Jugoslaviju. 

Kad su pošli iz svojih zemalja na svoj prvi veliki put prijateljstva njihovo odredište je bilo Pionirski grad, Zagreb, Jugoslavija. 

To ujedno i naslov ovoj emisiji Malog svijeta. 

Urednica je Ljerka Marinković, scenarist i režiser emisije Suad Sadović.



18:45 - S koncerta YU rock misije (studio Beograd)



U današnjoj emisiji YU rock misije vidjet ćemo tri grupe različitih rock-opredeljenja. 

Kerber, niški teškometalci, pobjednici Subotičkog festivala, bili su velika nada, no to su samo i ostali. 

Pedja D Boj Band je od dua prerastao u kvintet, no ta kvantitativna promjena nije urodila i kvalitativnom. 

Mnogo kvalitetnija grupa u ovome društvu je zagrebački Film koji je svojim posljednjim albumom Signali u noći te svojim izvrsnim nastupima dokazao da se nalazi u samom vrhu YU-rocka. (I. P.)



20:00 - Univerzijada: Bliži se veliki ispit (zg)



Kako će, i koliko uspjeti organizacija Univerzijade u mnogo će ovisiti o neposredno zaduženima, o Zagrepčanima kao domaćinima, ali ponajviše o društvu u cjelini, pomoći koja će se pružiti.

Jer, to ne treba posebno naglašavati, Univerzijada nije i neće biti manifestacija lokalnog značenja jednog grada i jedne republike, već jugoslavenska, isto kao što ni Olimpijada nije bila samo sarajevska. 

Tu nema dvojbe, i na takav se način mora razmišljati i ponašati.

Eto razloga da emisiju Univerzijada očekujemo s velikim zanimanjem. 

I zbog koncepcije urednika Bože Sušeca, koji je pozvao u goste najpozvanije ljude u tom velikom projektu, da pred javnošću govore o tome što je urađeno dosad, što sve predstoji, kako se ocjenjuju mogućnosti da Univerzijada zaista bude vrhunska svjetska priredba... 

No, budući da će pred građanima Zagreba biti velik zadatak (Sarajlije su ga odlično obavili), anketa će nam reći što oni misle o tome. 

I ne samo Zagrepčani, jer u anketu će biti uključeni i radnici iz neposredne proizvodnje, te sportaši koji bi također morali Univerzijadu doživljavati i kao vlastiti uspjeh. 

Bit će zanimljivo čuti i što o Univerzijadi misle građani iz nekih drugih gradova. Smatraju li da je uspjeh tako velike i značajne manifestacije ujedno i uspjeh svake naše sredine cijele Jugoslavije.

Kroz ovu zanimljivu emisiju vodit će urednik Božo Sušec, uz asistenciju suradnika Luke Tripkovića i Drage Ćosića, te režisera Davora Bošnjaka. (M. B.)


21:40 - Otvorena knjiga: Duško Radović (bg)



Godinama se pjesnik i novinar Dušan Radović, svakog dana u sedam sati ujutro, na valovima popularne radio-stanice Studio B obraćao stanovnicima našega glavnog grada. Njegove doskočice, aforizmi, duhoviti prilozi, godinama su stvarali dobro raspoloženje, budili elan čak i kod mrzovoljnijih žitelja koji su poslije burne noći kretali na posao...

Duško Radović bio je nezamjenljiv dio Beograda. 

Ovih dana navršava se godina dana od njegove smrti, a jedan je prilog Otvorene knjige posvećen Dušku Radoviću.


U emisiji će biti riječi i o desetak značajnih izdanja koja su se pojavila tokom ovog ljeta. 

Branko Maširević kritički će govoriti o suvremenoj poeziji razmatrajući novo kolo biblioteke Savremena poezija u izdanju Prosvete. 

Radmila Radaković predstavlja značajno Cajkonovićevo djelo Rečnik srpskih naroda verovanja o bilju, a Milan Brujić novu knjigu pjesama Dobrice Erića Stablo tvog tela i roman Ane Šomlo Kao.

U rubrici o neprevedenim kapitalnim djelima, u razgovoru s Ristom Vitanovim, Miroslav Belović prikazat će značajnu monografiju o velikom ruskom kazališnom radniku Majerholdu

Feliks Pašić govorit će također, o dijelima iz kazališnog života prikazujući djelo Petra Marjanovića Dramski pisci Jugoslavije

Dva velika djela svjetske filozofske misli, prvi put prevedena kod nas, Jungovu Psihologiju i alkemiju i Heideggerov Bitak i vrijeme prikazat će Mihailo Kurtović i Slobodan Zunjić, a o djelu Guillaumea Apollinairea o modernom slikarstvu Novi duh govorit će Bratislav Ljubišić.

Gosti u studiju bit će glumci Tatjana Stepanović i Mladen Andrejević, urednik je Milan Grujić, a redatelj Dragomir Zupanc.


II 20:55 - Revolucija koja teče: Treće zasjedanje Avnoja (zg)



Dokumentarnu reportažu "Treće zasjedanje Avnoja" (od 7. do 10. VIII 1945. u Beogradu) pripremili su na temelju autentičnih dokumenata i filmova autor Tomislav Božić, režiser Marijan Fruk i urednik Ivan Kocon

Iako su oba prethodna - Prvo u Bihaću 1942, a Drugo u Jajcu 1943. - bila povijesno vrlo značajna, održavala su se u vrijeme kad je kraj rata još bio neizvjestan, a to znači i konačno oslobođenje Jugoslavije. 

Značaj ovoga Trećeg jest u tome što je održavano u već oslobođenoj zemlji, dakle u vrijeme kad se moglo pristupiti završnim borbama za međunarodno priznanje nove Jugoslavije. 

Upravo zato, najznačajnija odluka, prva koju je trebalo obaviti bila je da se Avnoj proglasi Privremenom narodnom skupštinom.

Kako je teklo Treće zasjedanje Avnoja? 

Najprije je Moša Pijade podnio izvještaj Predsjedništva, nakon čega je predao riječ Josipu Brozu Titu, predsjedniku ministarskog vijeća, koji je u ekspozeu govorio o radu vlade između Drugog i Trećeg zasjedanja. 


Neposredno zatim izabrano je Predsjedništvo na čelu s drom Ivanom Ribarom, te zakonodavni, financijski i administrativni odbor, i odbori za molbe, žalbe i imunitetni. 

Doneseni su i mnogi zakoni: o izborima za ustavotvornu narodnu skupštinu; o biračkom pravu, izboru narodnih poslanika; o štampi i zborovima građana, te još neki propisi. 

Jedan od vrlo značajnih zakona bio je o agrarnoj reformi i kolonizaciji, no ne manje prostora zauzele su rasprave o držanju građanske opozicije i poslanika Narodne fronte. 

Napokon, emisija je zamišljena tako da će dati i pregled izbora, ali i tok samog zasjedanja Ustavotvorne skupštine, one na kojoj je bila proglašena FNRJ. (M. B.)

obrada: Yugopapir (Studio, VIII 1985.)


POP SCENA 


  • Govori se o raspadu sarajevske novoprimitivne grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors. Gitarist Zijo osnovao je već novi sastav (hm, što li će biti od njih?) i priprema materijale za novu ploču...  


  • Grupa Tears For Fears, koja se zaista (ne) može pohvaliti uspjehom preko noći, prodala je album "Songs From The Big Chair" u platinastoj nakladi u Britaniji i u SAD, dok je dvostruko platinasta tiraža postignuta u Novom Zelandu, a trostruka u Kanadi. Tears For Fears ne spavaju na lovorikama, upravo su na šestomjesečnoj svjetskoj turneji i pripremaju nove materijale za ploču.


  • Nakon uspjeha albuma "She's So Unusual", američka pjevačica Cyndi Lauper dugo je pauzirala. Sada je izdala singlicu "Goonies R‘ Good Enough", a to je zapravo tema iz najnovijeg filma "Goonies" redatelja Stevena Spielberga.





Podržite Yugopapir: FB TW Donate