Pretražite Yugopapir

Vrelo filmsko leto 1960: Na snimanju Čapovog "X-25 javlja" / U iščekivanju "Kapetana Lešija"...





Iako s izvjesnim zakašnjenjem, "Kapetan Leš" spreman je za prikazivanje. Režiser Žika Mitrović rekao nam je, da će premijera u Prištini biti za nekoliko dana, a uskoro bi se film trebao prikazivati u Beogradu, gdje se već uveliko reklamira

Prema romanu Milana Nikolića František Čap snima svoj novi film u Piranu, Zagrebu i Ljubljani.

Poslije duže stanke František Čap je počeo snimati svoj novi film, inspiriran romanom Milana Nikolića o jednom događaju u Zagrebu u vrijeme okupacije. Pripreme za snimanje ovog filma traju od jeseni prošle godine. Čap je sam adaptirao knjigu snimanja. 


Kako nam je u razgovoru rekao, on se nada da će ovaj film ponoviti uspjeh "Trenutaka odluke", mada, kako Čap kaže, uspjeh se vrlo rijetko ponavlja.

Čini se da je film određen i za izvoz, jer je producent filma, ljubljanski Triglav film, pristao da angažira i tri strana glumca, koji bi trebali olakšati plasman filma u svijetu.

I sam producent, kao i režiser Čap, zainteresiran je za prodaju filma u inostranstvo već i stoga, jer namjerava sistematičnije i sigurnije plasirati svoje filmove.

Iz razgovora s nekim članovima ekipe dobija se utisak da producent nije zadovoljan s onim, što može dobiti s domaćeg tržišta i da stoga nastoji da osvoji barem ono, koje mu je najbliže. Obzirom na režisera i na tri strana glumca, to bi bilo zapadno-njemačko tržište.

Ovakve kalkulacije u našoj kinematografiji nisu novost, u posljednje vrijeme mnogi od naših producenata nastoje na slične načine osigurati prodaju svojih filmova u Evropi.

Posjetili smo sudije "Film-servisa" u Piranu, u kojima se snimaju interijeri za Čapov film "Špijun X-25 javlja".

Nisu to veliki studiji, ali taj piranski "mali Hollywood" opremljen je tako, da svaka filmska ekipa može raditi brzo i bez većih teškoća.

Ekipa Františeka Čapa, koja snima naš novi akcioni film "Špijun X-25", osjeća to svakog dana. Direktor ekipe Roman Stergel i organizatori snimanja Miloš Garić i Ljubo Struna zadovoljni su. Radi se brzo. I režiser Čap također je zadovoljan tempom snimanja.

U glavnim ulogama ovog filma nastupaju: Tamara Miletić, Duško Janićijević, Joco Rančić, Angelca Hlebec, Stevo Žigon, Mata Milošević, Stane Sever, zatim njemački glumci Rolf Wanke, Linda Kurt i Albert Hohn.


Svatko razumije vikanje



Dok Janez Kališnik, direktor fotografije u ovom filmu, zajedno sa svojim izvrsnim "švenkerom" Žarom postavlja svijetlo, u atelieru se čuju Čapove odredbe.

Mješavina češko-slovensko-hrvatsko-njemačkog jezika!

Svima je to već svakodnevni jezik. Svaka je minuta dragocjena. Nitko u ekipi doduše nije rekao, da će film stići u Pulu, ali kao da je to - izvan diskusije!

Arhitekt Mirko Lipužič, prema čijim su se idejnim nacrtima gradili studiji "Film-servisa" u Piranu, stalno je u pokretu. Već u nizu filmova surađivao je s Františekom Čapom kao scenograf i zna, što se od njega traži.

- Prve kalkulacije - govori nam arh. Lipužič - pokazale su, da bi scenografija "pojela" velik dio sredstava, s kojima raspolaže ovaj film!

Moji asistenti i ja ponovo smo sjeli za stolove.

Rezultat: smanjili smo scenografske troškove za 30 posto!

Svi su naši objekti montažni. Jedna se stijena, na primjer, pojavljuje u različitim oblicima pred kamerom 29 puta!

U stanki razgovarali smo s Duškom Janićijevićem.

Tek što se odmorio od snimanja "Kote 905", počeo je raditi u Piranu.

- U prvom trenutku nisam se baš osjećao najbolje - žali se Duško Janićijević. - Bio sam umoran. No, sada je sve u redu. Kako se sporazumijevam sa Čapom? Kao i Tamara: kad ga ne shvatimo dobro, pogledamo ga u oči i pokušamo odigrati ono, što mislimo, da je dobro.

Ili kaže da je zadovoljan, ili počne vikati. A to svatko razumije!

Čim se završe snimanja u Piranu ekipa će nastaviti rad u Ljubljani i Zagrebu. 

U Zagrebu će ekipa boraviti oko tjedan dana. Naime, velik dio eksterijernih scena događa se upravo u glavnom građu Hrvatske.





U posljednje vrijeme u filmskim krugovima se kao o posebno zanimljivim događajima govori o razlozima zakašnjenja premijere "Kapetan Leš", odugovlačenju sa snimanjem filma "Golub na krovu" i o promjenama u beogradskom poduzeću "Avala-film". Naš beogradski suradnik zamolio je ličnosti, koje se spominju u vezi s tim vijestima, da odgovore na nekoliko pitanja.


Iako s izvjesnim zakašnjenjem, "Kapetan Leš" spreman je za prikazivanje. Režiser Žika Mitrović rekao nam je, da će premijera u Prištini biti za nekoliko dana, a uskoro bi se film trebao prikazivati u Beogradu, gdje se već uveliko reklamira.

Premijera kasni zbog toga, što laboratorijska obrada kolor-filma traje dulje nego obrada crno-bijele trake. Osim toga, dio filma mora se "titlovati", jer je tekst jedne uloge izgovoren na njemačkom jeziku.

Savezna komisija za pregled filmova odobrila je prikazivanje "Kapetana Leša". U kopiju za inozemstvo režiser Mitrović unijet će manje korekture.



Hoće li biti snimljen scenarij Zvonimira Berkovića "Golub na krovu"? Već nekoliko mjeseci u Beogradu se najavljuje snimanje tog filma.

Dapače, u štampi je objavljena vijest, da je realizacija scenarija povjerena Nikoli Tanhoferu.




Sada se međutim u obimnom programu "Avala-filma" "Golub na krovu" ne spominje.

- Ni meni nije jasno sve što se zbiva s "Golubom na krovu" - kaže scenarist Zvonimir Berković. - S mnogo oduševljenja i pažnje režiser Tanhofer i ja pripremili smo knjigu snimanja. Vjerovali smo, da smo posao obavili dobro.

Sa snimanjem se odugovlači. Zašto? Možda je i Tanhofera i mene zahvatilo poznato "šahovsko sljepilo", kad svi vide, da je potez loš, svi osim - igrača!

Jadnom riječi, "Golub" nije poletio.

Za nekoliko dana znat će se, da li je scenarij uspio ili ne, da li će ga "Avala" konačno prihvatiti, i kakve su primjedbe.


Gotovo istovremeno počet će snimanje triju "Avalinih" filmova: "Prvi građanin male varoši", "Karolina Riječka" i "Ljubav i moda". Prvi kadrovi snimit će se sredinom jula.

Upravo u danima najživljih priprema, među filmskim radnicima govori se o eventualnim personalnim promjenama u direkciji "Avala-filma".

Moguće je, da oba direktora, Dejan Obradović i Rođo Andrić, odu na novu dužnost.

Spominje se također nekoliko imena, koja bi ih trebala zamijeniti. U nekim listovima ta su imena već objavljena. 

Direktor "Avala-filma" bio bi Ratko Dražević, dosadašnji direktor "Jugoslavija filma", a umjetnički direktor Radoš Novaković. obrada: Yugopapir (Arena, VI 1960.)





Podržite Yugopapir: FB TW Donate