YU rock anketa '84: Dugme i Čorba su u krizi, ko će ih naslediti? Šta kažu Magi, Anja, Vlada, Gile...


Niko više ne može da proda 200 hiljada ploča. Biće više bendova koji će nešto značiti. Velikim uspehom će se smatrati tiraži između 30 i 50 hiljada

U situaciji kada je stanje u Bijelom dugmetu odnosno Ribljoj čorbi, jednostavno nedefinisano - pitali smo njihove kolege: 


  • Postoji li neka grupa koja može iskoristiti zgodu i zaposesti vrh popularnosti ili napraviti kakav ogroman tiraž?


Evo odgovora...


Nenad Milosavljević (Galija):


Pššš! Otkud znam... Sve je otišlo u aut. Tu se, prosto, više ne radi o kvalitetu. Druge su vrednosti i merila. 


Boris Bele (Buldožer):


Ja sam ti po prirodi skeptičan. Mislim da oni (Čorba i Dugme) nisu propali. Tome ja ne vjerujem baš specijalno. Teško je onda odgovoriti na pitanje kad se ne slažeš sa konstatacijom. Jednastavno, ja te stvari ne delim na velike i male. Kod nas je jedini kriterij za slavu broj prodatih ploča. Recimo, i Novi fosili su po tome velika stvar!


Srđan Đurić (Laki pingvini):


Takve, iskreno, ne vidim. Obzirom na konkretno stanje, u bliskoj budućnosti se neće pojaviti niko sličan. To ukoliko su ove dve grupe stvarno... "abdicirale".


Magi (Katarina II):


Ma, oni su još uvek veliki. Ovo što se sada dešava je sasvim normalno. Oni imaju svoju publiku, samo što se sve više ljudi uključuje u sve to, pa su i kritičniji nego nekada...


Gile (Električni orgazam):


Ne znam šta da kažem... ne vidim neku grupu koja bi u toj meri bila MEGA kao oni. U neko bliže vreme se ništa slično neće dogoditi. Možda, ako se pojavi neka nova grupa.


Vlada Divljan:


Nemam pojma... to je enigmatično pitanje. Nisam baš u toku, a i muzika nije posebno predvidljiva.


Rajko Dujmić (Novi fosili):


To je sigurno Aerodrom. Mislim da imaju odličnu ploču. Mogli bi proći kao Dugme i Čorba, ako bude dobra reklama.


Peđa (D'Boys):


Niko još nije toliko veliki kao oni. Tu su razne grupe koje pokušavaju... na kraju, tu su i ... D'Boys.


Igor Popović (Jakarta):


Niko više ne može da proda 200 hiljada ploča. Biće više bendova koji će nešto značiti. Velikim uspehom će se smatrati tiraži između 30 i 50 hiljada.


Momčilo Bajagić:


Mislim da će Bakija Bakić sa bendom biti sledeća velika stvar u jugoslovenskom rock'n'rollu. Impresioniran sam njihovim nastupom u Guči.


Jasenko Houra (Prljavo kazalište):


Ne znam, ne znam što bih ti rekao, stvarno ne znam. Čuj, to na nas ne utiče. O tome ko je na sceni, a ko nije, nismo uopće razmišljali, tako da... Nitko nikog nikad nije sputavao, pa da se sad osjećam slobodnijim. Tko je dobar, dobar je i bit će.


Marina Perazić (Denis & Denis):


Pa, zna se! (D&D op - B. K.) Ha-ha, šalim se, ne znam. Nema sada jedne grupe koja bi mogla iskočiti, znaš. Ali, znaš, ja mislim da će Brega napraviti dobru ploču, ipak je on bio glavni u Bijelom dugmetu. Čula sam i da je ovaj novi pjevač jako dobar. Ne, nisam ih gledala u Rovinju. Bila sam tamo na jedan dan, ali baš tada nisu svirali. Ipak, mislim da Dugme još može biti ono staro Dugme.


Mladen Puljiz (Boa):


Ne znam na koji bih ti način odgovorio. Mislim da više neće biti jedne grupe koja će zauzimati prvu poziciju. Došlo je vrijeme da nekoliko grupa može djelovati paralelno i da budu podjednako dobro tražene i slušane. Mnogo je trendova, stilova, ukusi publike su podijeljeni, pa i pravih nasljednika Dugmeta i Čorbe neće biti.


Husein Hasanefendić (Parni valjak):


Pazi, ja ne bih tako lako otpisao Bregovića i Bijelo dugme. On se uvijek znao dobro postaviti i prilagoditi situaciji i tu tek treba vidjeti... Za Parni valjak to i nije neki kompliment biti prvi sada, ako uzmemo da su Čorba i Dugme u krizi. Mi uostalom, ne radimo ploče da bismo bili bolji od nekog, da bi se takmičili s nekim, niti gledamo koliko je ko imao prodanih karata na turneji. Parni valjak radi kao i prije, ništa še ne mijenja.


Anja Rupel (Videosex):


Ne znam, nisam razmišljala. Pa, nema više mogućnosti da jedna grupa bude najbolja. Pa, mogli bi to biti... ne znam... ima dosta grupa koje se meni sviđaju... Denis & Denis? Videosex? Zašto da ne? Ha-ha-ha...

Obrada: Yugopapir (Rock, septembar 1984.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate