Pretražite Yugopapir

"Bitka na Neretvi" - najzanimljivije anegdote sa snimanja filma: Četnici u reklami za žilete (1969)
Toliko su se u kafanici navikli na njegovo prisustvo, da je brico, kada Antoni Doson slučajno nije došao na staro mjesto, znao da upadne u ekipu i da pita: Šta bi sa čovekom? Juče je pominjao neke tenkove i mačeve. Stalno je mrmljao: "Tenk ju mač!" Da se nije naljutio?

Šta je "Bitka na Neretvi"? Pored toga što je to najuzbudljivije ispričana priča o najgrandioznijem poduhvatu čoveka-borca u epopeji narodnooslobodilačke borbe - ona je i:


  • Defile 60 najpoznatijih svetskih i domaćih glumaca i učestvovanje 6.000 vojnika, 210 oficira i 4 generala


  • 12.000 eksplozija sa 10.000 kilograma eksploziva i 800.000 ispaljenih metaka


  • 800 kilograma kose za šminku i 1000 kilograma prolivene "filmske krvi"


  • 18.000 metara utrošenog štofa za uniforme i 5 miliona pređenih kilometara na vojnim i civilnim vozilima i 2 miliona utrošenih litara goriva 


  • 152.000 utrošenih metara filmske trake za 5.000 metara gledajuće trake na kraju, unapred prodat film u 82 zemlje ...

Od niza anegdota nastalih za vreme snimanja ovog gigant-filma donosimo samo nekoliko, uz fotografije poznatih imena, učesnika "Bitke na Neretvi".


Veljkovi poznaniciVraćajući se jednom sa snimanja, pomoćnik direktora Ljubo Šikić i Veljko Bulajić primili su u kola dva vojnika. Na pitanje Ljube Šikića šta rade, jedan od njih je odgovorio:

- Igramo ulogu u filmu "Bitka na Neretvi".

- A da li poznajete Veljka? - upita ih zatim Ljubo.

- Kako da ne, malo prije rastali smo se sa njime! - požuri da odgovori drugi vojnik.


Ugojeni tifusariProblema još pre početka snimanja "Bitke na Neretvi" bilo je čak i pri odabiranju statista. Tako, na primer, bolničarke su morale prilično kilograma da skinu jer su se ugojile. Isto tako ni tifusare nisu mogli igrati vojnici: i oni su bili ugojeni.

Naime, naredbom Sekretarijata za narodnu odbranu, hrana je vojnicima pojačana na 5 umesto 3 obroka.

Filmska ekipa je tifusare našla medu civilima.


Čeličenje Olega VidovaFizički uslovi snimanja "Neretve" bili su često nepodnošljivi. Članovi ekipe iz inostranstva teško su se privikavali. Zato je Oleg Vidov, sovjetski glumac, oduševio kolege svojim originalnim eksperimentom: spavanje na golom patosu, bez pidžame, u ledenoj sobi, koja se nikad nije ni grejala, iako je napolju stezala ciča zima.

- Ja igram komesara koji oboli od tifusa, pa želim da se očeličim! - objašnjavao je svoj postupak nasmejani Oleg.


Maštovita intrigaKao što se već zna, film "Bitka na Neretvi" otkupile su 82 zemlje. Među njima je i Brazil.

Kada je njihov distributer otkupljivao film za Južnu Ameriku, posle čitanja scenarija, obratio se scenaristima sledećim rečima:

- Čestitam na maštovitoj intrigi oko rušenja mosta i prelaska mosta. To je jedan sjajni dramski kompleks!

Scenaristi su bili skromni:

- Jeste, ali to je sve, umesto nas, izrežirao, i to u pravom ratu, drug Tito!


MilionerJedna od kompanija koja je učestvovala u finansiranju "Bitke na Neretvi" je i londonska kompanija "United Commonwealth".

Pre potpisivanja ugovora ona je zatražila od ekipe lekarsko uverenje za Veljka Bulajića, u kojem bi stajalo da je režiser zdrav, jak i spreman da izdrži sve napore koji ovaj film može da uslovi.

Kad je londonska kompanija primila traženo uverenje, osigurala je Veljka Bulajića na 1.000.000 dolara.

Pošto su članovi ekipe saznali ovo, počeli su da dovikuju šoferu Veljka Bulajića:

- Pazi kako voziš! U kolima imaš milion dolara!


Partizanka sa sedam bundiZima. Januar. Pomodrela od mraza, Silva Košćina je doputovala automobilom i sa sobom donela 9 kofera garderobe i "svega" sedam najskupocenijih bundi. Režiser Veljko Bulajić zatražio je od nje da sa sebe ne skida kostim partizanke Danice kako bi joj što bolje "legao" ... Ali bez bunde.

U isto vreme je u Vakuf stigao i Sergej Bondarčuk.

Pošto je odmah navukao uniformu komandanta artiljerije, zajedno sa Silvom je otišao na konferenciju za štampu. Svi su očekivali da će i on i Silva gunđati zbog smeštaja.

Prevarili su se.

Međutim, sve Silvine bunde bile su sklonjene na sigurno mesto.


Dnevnica Kurta JirgensaKada je Kurt Jirgens stigao u Mostar, iznajmljen mu je apartman u hotelu "Bristol".

Direktor hotela pozajmio je ekipi 200.000 starih dinara da bi se Jirgensu isplatile dnevnice.


"Goli" i premijera"Goli" je junak iz Kalebove priče "Divota prašine". Pošto je "Goli" bio učesnik, odnosno autentični svedok sa Neretve, režiser filma Veljko Bulajić je želeo da "Goli" pogleda snimljeni materijal.

Kada mu je Veljko to predložio telefonom, "Goli" je, smejući se, odgovorio:

- Hvala, ja sam bio na premijeri, na reprize ne treba da dolazim!


Antonijevi tenkovi i mačeviKada je ekipa "Bitke na Neretvi" boravila i snimala u Gornjem Vakufu, Antoni Doson provodio je svoje slobodno treme u jednoj maloj gostionici. Tamo je odlazio redovno, pio "pravu kafu", igrao šah sa bricom i ostalima.

Za igranje šaha nije potrebno znanje jezika.

Toliko su se u kafanici navikli na njegovo prisustvo, da je brico, kada Antoni Doson slučajno nije došao na staro mjesto, znao da upadne u ekipu i da viče:

- Gde je onaj Englez?!

A jednom je brico naročito bio uzbuđen:

- Šta bi sa čovekom? Juče je pominjao neke tenkove i mačeve. Stalno je mrmljao:

"Tenk ju mač!" 

Da se nije naljutio?


Muke brice iz DoljanaZa uloge četničkih vojnika u "Bitki na Neretvi" angažovano je 600 ljudi iz okoline Požarevca. Kad su doputovali u ekipu, već su bili obrasli u izrazito dugačke brade i kose.

Ovu zapuštenost su negovali 6 meseci i za sve to vreme zapuštavanja primali honorar.

Kada ih je ugledao, jedan predstavnik tvornice za proizvodnju žileta ponudio je direkciji filma aranžman pomoću kojeg bi tvornica reklamirala žilete.

Svi bradati i kosmati trebalo je da stoje na jednom trgu. Zatim bi se pojavio jedan elegantan, glatko izbrijan čovek i, nasmešen, pokazao žilet ove fabrike. Neobrijana masa trebalo je duboko da uzdahne i uzvikne:

"Spašeni smo!"

Međutim, direkcija filma nije mogla da prihvati predlog fabrike žileta, i taj naporni posao brijanja i šišanja morao je da preuzme na sebe brico iz sela Doljana. Njemu su pritekli u pomoć svi berberi iz susednih sela.


Orson Vels i četniciKad su četnički emigranti iz Njujorka saznali da će Orson Vels igrati ulogu četničkog senatora u filmu "Bitka na Neretvi" - počeli su da mu šalju preteća pisma, u kojima su mu zabranjivali da se prihvati te uloge, inače će "da mu ogorče život".

E, povodom senatorove smrti...

Kada je snimana scena smrti senatora, Orson Vels je morao jedanaest puta da pada "mrtav".

A samo zato što je jedan statista gledao u kameru. Vels se ipak nije ljutio kada je morao sa svoja 124 kilograma jedanaest puta da ponavlja "padanje".

Obrada: Yugopapir (Veseli svet, novembar 1969.)Podržite Yugopapir: FB TW Donate