Pretražite Yugopapir

David Jason (44): Kakav je privatno Del Boy iz najpopularnije TV serije "Mućke"? (1988)




Priznaje da je dvaput u životu bio blizu ženidbe. S dvadesetak godina bio je zaručen, sve dok mu djevojka nije postavila ultimatum - ili da se odrekne glume i vrati poslu električara, ili da dobije prsten natrag. On je, dakako, otkazao vjenčanje 

Nove epizode Mućki u Programu plus obnavljaju zanimanje za jednog neobičnog čovjeka. Po narodnosti je Englez, po zanimanju glumac, a po međunarodnoj reputaciji šarmer. Zove se David Jason, premda je u svijetu poznatiji kao Del Boy.

Polucilindar je očetkan do savršenstva, ovratnik uškrobljen, kravata besprijekorna, u zapučku je karanfil, na ruci zlatni sat, a sve to upotpunjava izglačano klasično odijelo. Kosa mu je zalizana, a svaka dlačica na mjestu u gustim brkovima.

Na prvi pogled, taj dotjerani mali čovjek ne doima se nimalo poznato.

Tek kad progovori, čovjek se upita gdje je već čuo taj glas, onda pogleda bolje, i shvati da je to Del Boy, najdrskiji i najsimpatičniji londonski mućkaroš, transformiran u otresitog starca.

Godinama je David Jason tvrdio da se želi odvojiti od omiljene i nagrađivane komedije Mućke (Only Fools And Horses).

Sada je to i napravio, jer je upravo ovih dana na britanskoj televiziji igrao u najdramatskijoj ulozi svoje karijere, glumeći Skulliona, glavni lik u četverodijelnoj dramatizaciji romana Toma Sharpea pod naslovom Porterhouse Blue.




Smještena u univerzitet u Cambridgeu, radnja se tobože odvija u izmišljenom koledžu Porterhouse, gdje veslanje i gurmanska kuhinja imaju prednost nad akademskim dostignućima... sve dok novi ravnatelj ne počne poticati promjene.

Ženama se dopušta ulaz, otmjena kuhinja zamijenjena je restoranom-samoposluživanjem, akademski standardi povišeni i, užas nad užasima, tu je goropadni Skullion.

Uloga je krajnja suprotnost svemu što je David Jason dosad radio na televiziji i on priznaje:

- Prilično nervozno očekujem kako će je publika prihvatiti. Ako se nada urnebesnom smijehu, razočarat će se.

Serija, naime, nije ni izbliza tipična komedija, nego drama s nešto komičnih tonova. Jer, iako ima i smiješnu stranu, Skullion je bigotan, uskogrudan stari mrzovoljnik. Ta je rola donekle opasna za Jasona, uglavnom zato jer ga gledaoci neizmjerno vole u ulozi Dereka Trottera iz omiljene serije Mućke.

Ako mu Skullion i pomogne da se otrese svog kokni-imidža, Del Boy će se ipak dugo pamtiti.

Čak i kada ulazi u elegantni londonski Savoy na ručak, Jasona decentni glavni konobar pozdravlja:

- Dobar dan, gospodine! Gdje vam je brat?

"Parkira kombi", hladnokrvno odgovara Jason.


Vjenčanja nije bilo



Ponekad je zaista teško odvojiti Jasona od Dereka. Ispuštanje slova "h" u govoru, blaga nazalnost u glasu, bljesak u plavim očima...

- Napokon sam ostavio kod kuće kaput od devine dlake - smije se glumac koji bi nakon uloge u seriji Porterhouse Blue lako mogao krenuti put ozbiljnijih rola...

- No da li bi to bio i pravi potez?

- Teško je donijeti pravu odluku - priznaje. - Nekad bih prihvatio ulogu sa zahvalnošću, čak i kad bih znao da nije prava. Sada odbijam mnogo toga iz različitih razloga. Nudili su mi mnogo kvalitetnih komičnih scenarija, ali se ništa nije posve približilo standardima Mućki.

David Jason je radio na trideset pet epizoda serije crtanih filmova za američko tržište, te još mnogo nahsinhronizacije na radiju i televiziji. Snimio je i reklamu za cigare, a ljuti se ne novinare jer su objavili da za nj do serije Porterhouse Blue nije bilo posla, te zato što se petljaju u njegov intimni život: zašto nije oženjen, zašto nema stalnu djevojku i slično.

Ipak priznaje da je dvaput u životu bio blizu ženidbe. 

S dvadesetak godina bio je zaručen, sve dok mu djevojka nije postavila ultimatum - ili da se odrekne glume i vrati poslu električara, ili da dobije prsten natrag. On je, dakako, otkazao vjenčanje. 

U dobi od četrdeset četiri godine, taj tipični neženja ne žali se na svoj status. 

- Imam mali krug prijatelja, ali najviše uživam biti sam kod kuće, petljati po svojim motociklima ili se baviti vrtom.

- Tvrdi, nažalost, da mu ostaje sve manje slobodnog vremena:

- Možete iskamčiti jedan dan tjedno ako ste sretni, ali stiže toliko poziva da otvorite priredbu u korist bolesnika od raka ili hendikepirane djece, da se na kraju osjećate krivim ako ne pomognete. Tako da provedete slobodno vrijeme radeći u dobrotvorne svrhe.

Jason ne živi rastrošno i tvrdi da nije osobito bogat. 

- Zarađujem kao glumac BBC-a, a ne kao filmska zvijezda. U usporedbi s novcem koji dobiju američke televizijske zvijezde, to je pravi sitniš.

Pa ipak, tim sitnišem kupio je lijepu kuću i Jaguar XJS, na iznenađenje nekih obožavalaca koji očekuju da ga vide u njegovom starom kombiju iz serije.

- Nisam ekstravagantan - kaže. - Odgajali su me tako da zarađujem sam, vraćam dugove i štedim polako. Nikome dužan, kao što je običavao govoriti moj stari kad bih tražio od njega pola funte da odem u kino.

Uspomene na oca, koji je umro prije nekoliko godina, navrle su kad je David Jason pripremao ulogu u seriji Porterhouse Blue.

- Mnogo je njegovih osobina u Skullionu - tiho se prisjeća. - Nikad nas dvojica nismo bili pretjerano bliski. Iako je imao smisla za humor, bio je nagao čovjek. Patio je od artritisa i to ga je pravilo razdražljivim.

Ja nisam to shvaćao, pa sam ga jednostavno smatrao teškim čovjekom. Ova uloga pomogla mi je da ga sada bolje razumijem. Mnogo od njegovih osebujnosti ugrađeno je u ovu ulogu.


Nizak i neodoljiv



Dok s užitkom gleda u kutiju cigara, kaže da radnja serije zahtijeva od njega da pomalo liči na Michaela Cainea, i odabire veliku havanu.

Nažalost, kad je David bio mlađi, nikad nije imao prilike da dobije ulogu po mjeri Michaela Cainea, zbog svoje visine.

- Redatelj bi rekao: Oprosti, glavna glumica će te gledati odozgo.

Srećom, Jason to nije uzeo ozbiljno. 

- Moja visina i izgled ne gode taštini - kaže skromno. On ne osvaja vanjštinom, ali je sretan kad uspije šarmirati i nasmijati ljude. 

- Treba mi da me vole. Ako radite u komediji, bez toga ne možete. Jedan od rijetkih glumaca koji baziraju rad na ljudima koji ih ne simpatiziraju jest John Cleese (jedan od glumaca iz programa Montyja Pythona, op. ur.). To je takav tip.

David Jason se ljuti što njegova najpoznatija komična serija nije naišla na respekt kakav zaslužuje.

- "Mućke" su nasmijavale petnaest milijuna ljudi, a kaže se - to je samo komedija situacije. Ali, biti zabavan bez prostote i spuštanja na razinu viceva o ženskoj anatomiji vrlo je teško.

Publika je još ta na koju Jason najviše računa. 

I on nikada na nju ne zaboravlja.

- Mislim na gledaoce, osobito kad biram ulogu. Recimo, u ovom trenutku ne bih smio prihvatiti suviše negativnu rolu. Bilo bi to fatalno za mene i nepošteno prema publici. Ljudi, naprimjer, vele aha, u predstavi igra David Jason, on mi se sviđa, hajde da povedemo i djecu i onda me vide kako ubijam nekoga! Tražili bi svoj novac natrag.

U ovom trenutku možda je na prekretnici karijere. 

Pred njim su ozbiljne dramske uloge, ali čini se da postoji mogućnost snimanja novih epizoda Mućki iduće godine.

Što se Davida Jasona tiče, Del Trotter je daleko od zaborava.

Teško da prođe pola sata a da ga on ne spomene i trenutno ne klizne u njegove manire.

- Morao sam ga zavoljeti u toku godina - kaže. - Nasmijava me - on je dobrodušni klipan. Da budem iskren, ne mogu zamisliti život u kojem ne bi postojao Del Boy.

Razgovarao: Carlo Matteas, obrada: Yugopapir (Studio, jun 1988.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate