Baka Beta, naš najstariji meteorolog sa Fruške Gore: Od 1920. vodi dnevnik o svim vremenskim pojavama




Okrenem stranice "Dnevnika", recimo od prije 10, 20, 30, 50, 70 pa 100 godina. Pročitam kakvo je vrijeme bilo istog dana tih godina. Zatim izađem u dvorište, osmotrim nebo, "pročitam" oblake - i prognoza je gotova

Elizabeta Brinčić ili baka Beta iz Bapske, sela na obroncima Fruške Gore, od 1920. godine vodi dnevnik o svim meteorološkim pojavama u svom kraju, nastavljajući tako posao koji je njena majka radila također punih pedeset godina.

Svoj svakodnevni vremenski izvještaj spikeri na radiju i televiziji obično završavaju riječima: "Sutra će nad Zagrebom (ili Beogradom) biti oblačno, kišovito ..."

A kakvo će vrijeme biti nad selom Bapskom nedaleko od Vukovara, to spikeri nikada nisu rekli.

Ali unatoč tome Bapčani svakodnevno znaju kakvo će vrijeme nad njihovim selom bili sutra i da li će moći započeti sjetvu, okopavanje kukuruza, žetvu. 

Naime, ovo selo na pitomim padinama Fruške Gore, okruženo vinogradima, nema doduše meteorološke stanice, ali zato ima svog seoskog meteorologa.

Jeste, upravo svog "meteorologa".


Bapčani već okupljeni pred njenom kućom



To je sedamdeset šestogodišnja baka Elizabeta Brinčić Beta.

Nije baka Beta nikada sjela u školsku klupu, a kamoli da bi studirala meteorologiju. Ono što zna pisati naučila je sama uz pomoć svoje majke.

Međutim, unatoč tome, nju u selu svi zovu "meteorologom". 

Ovaj naziv baka Beta s pravom je dobila. Jer nije lako steći povjerenje cijelog sela, nije lako potisnuti prognoze koje daju stručnjaci, a svake ih večeri na televizijskim ekranima čita Kamenko Katić.

A baš to je pošlo za rukom ovoj starici.

Kuća bake Bete svakodnevno je u večernjim satima okružena seljanima koji dolaze ovamo da čuju "prognozu vremena".

Svatko u selu želi znati kakvo će vrijeme biti sutra, to jest, da li će se moći raditi na poljima ili se može planirati odmor. A baka već godinama neumorno odgovara na sva njihova pitanja dijeleći "prognoze".

- Bako Beta, da li je zaista tačno da dajete "meteorološke prognoze" - zapitali smo staricu odmah čim smo se s njom upoznali.

Baka nas malo ispitivački pogleda ispod svojih naočala, pa reče:

- Dajem ih svakog dana.

- Kako to činite, na temelju čega?

- E tu ima jedna mala tajna. Prognoze dajem s pomoću svog "Dnevnika vremena". Naime, moja je majka ravno pedeset godina svakodnevno bilježila u svoj dnevnik vremensku situaciju nad našim selom. 

Nakon majčine smrti 1920. godine, nastavila sam da vodim "Dnevnik vremena", a vodim ga i danas. U tom dnevniku zapisano je vrijeme za svaki dan u godini.

Eto, s pomoću tog "Dnevnika" dajem prognozu.

I evo kako: okrenem stranice "Dnevnika", recimo od prije 10, 20, 30, 50, 70 pa 100 godina. Pročitam kakvo je vrijeme bilo istog dana tih godina. 

Zatim izađem u dvorište, osmotrim nebo, "pročitam" oblake - i prognoza je gotova.

Dok smo s bakom Betom vodili razgovor, Bapčani su se već bili okupili pred njenom kućom, neki iz radoznalosti, a neki zato da čuju uobičajenu "Prognozu" za sutra.


Rijetko "kiksanje"



Stoga smo nekolicini njih postavili pitanje koliko su bakine prognoze tačne:

- U većini slučajeva baka Beta nas tačno obavještava kakvo će vrijeme biti sutra, češće čak tačnije od meteorologa. Stoga u našem selu rijetko tko sluša prognoze preko radija i televizije. Tu je naša baka, ona se brine za to - kaže nam Josip Adamčić.

Stjepan Jakobec drukčije misli:

- Ova naša baka Beta postala je u posljednje vrijeme zaista pravi "meteorolog". Sve češće su joj prognoze pogrešne. Veli ona meni nedavno:

"Stjepane, slobodno sutra kopaj kukuruz, lijepo vrijeme bit će cijelog dana!"

I tako se ja sutra zaputim na njivu i zasučem rukave.

Ali evo ti đavla, oko deset sati pljusak. A ja ni pet ni šest, pa s njive pravo baki i velim joj:

"To li je tvoje lijepo vrijeme!"

Ona slegnu ramenima i ispričava se:

"Ugledala se i ja na prognoze s radija!"

- Rijetko se dogodi da baka svojiim prognozama "kiksa" i zato je svi pitaju za vrijeme - kaže Drago Suknjov.

Mirko Mejačić, zet bake Bete, prvi u Bapskoj doznaje prognoze.

- Ova naša baka je zaljubljena u meteorologiju, šteta što nije barem jedno šezdeset godina mlađa, pa da tu svoju ljubav nadopuni školovanjem. Ali ona i ovako uspješno obavlja dužnost našeg seoskog "meteorologa" - kaže Mirko.

Nismo ni zamijetili kada je baka Beta donijela "Dnevnik vremena".

Mislili smo da je to samo jedna oveća bilježnica a kad tamo ispada cijela gomila starih požutjelih knjiga, ispisanih ne vještim samoukim rukopisom. 

Rečenice loše sročene, rukopis nečitak, slova izblijedjela od duga vremena, tako da se u tom "Dnevniku" uopće nismo uspjeli snaći.


6. april 1941. godine



- Bako, da li osim vremenskih prilika, u taj "Dnevnik" unosite još i neke druge podatke:

- Još i kako! Evo, gledajte. Na današnjli dan 9. augusta 1920. godine, iste one godine kada sam počela voditi "Dnevnik", nad selom je bilo lijepo i sunčano vrijeme.

Toga dana želi smo žito. Istog dana odnijela sam do pekara 20 kilograma brašna i kupili smo 40 kilograma mekinja.

Ili, 1927. godine mjesec januar: žestoka, najžešća zima koju sam ikad upamtila. Selo je bilo zavijeno smetovima i okovano ledom. Ljudi su jedva preživjeli...

Lista baka požutjele knjige, čita pribilješke i sama iznenađena nekim zapisima kao na primjer ovim:

"Trećeg marta 1922. godine prestala sam se češljati zbog velike glavobolje." 

Lista baka dalje svoj "Dnevnik", pa će:

- Evo, pogledajte i što sam još zabilježila: "Šestog aprila 1941. godine Beograd je žestoko bombardiran".

Da smo imali vremena, baka Beta listala bi nam nekoliko dana požutjele sveske svog stogodišnjeg "Dnevnika vremena", nalazeći uvijek, često i za samu sebe, vrlo interesantne zapise o vremenu, događajima i ljudima u selu Bapskoij.

Ali se žuriilo i nama, a i baki Beti.

Napuštajući bakino dvorište, još smo čuli njen glas:

- Nad Bapskom sutra oblačno, ali bez padavina. U naredna dva dana treba očekivati prolazne padavine ...

Napisao: J. Čehojić, obrada: Yugopapir (Arena, VIII 1970.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate