Vera Čukić, beogradska kazališna, filmska i TV glumica '72: Propuštena uloga u "Ranjenom orlu"



Vera Čukić može se pohvaliti da je odigrala mnogo uloga i tumačila različite tipove i likove žena. Ipak, kaže da osjeća da će joj prava uloga tek naići. Kaže da bi se jednom željela pokazati u svjetlu prave, suvremene, emancipirane žene (kakva je i sama) i da pokaže kako shvaća život, svoj u braku, u svome gradu i oko sebe

Nitko vas ne tjera da razmišljate o kavanskoj pjevačici. Čemu se time opterećivati, pa, ona je ionako "stvorena" da rastereti vaše brige! Koliko ste puta u svom gradiću (ili na službenome putu) u nekom našem Peytonu potražili malu kavanu i uz glazbu raštimanih violina i otpisanih glasovira skratili dugu zimsku večer? Zacijelo se sjećate dekoltea one pjevačice što sakuplja novčanice? Pjevušila vam je čak i na uho, a bila je tužnija od kiše što se cijedila po nečistom staklu kavanskog prozora. Rekla vam je da se zove Seka. To se lako pamti, a kavanski gosti vole Seke. One pak vole goste. Brinu se za raspoloženje, stvaraju "štimung", pa tako i najtužnija srca uspijevaju razveseliti samo zato što su kavanske pjevačice.

Vera Čukić, beogradska kazališna, filmska i televizijska glumica, provela je stanovito vrijeme u kavanicama manjih mjesta.

Promatrala je držanje kavanskih pjevačica i pokušala otkriti pojedinosti što ih stvaraju takvi životni putovi, a sve zbog toga da bi ona sama na filmu što zornije dočarala lik i stvorila psihu prave kavanske "pevaljke".

Bila je u Kladovu, na Zlatiboru i u još nekim mjestima.

U filmu Joce Živanovića "I bog stvori kavansku pevačicu" iznenadit će mnoge posjetioce kino-dvorana.

- Uloga je zahvalna. Vezana je za život ljudi što su gradili golemi đerdapski sustav, a ondje je kavanski život za stotine radnika bila jedina razonoda. Scenarij je napisan po istinitim događajima. Moja uloga vrlo je bogata. 

Trebalo je da dočaram mukotrpan život žene, pjevačice, što ih susrećemo u manjim mjestima zadimljenih restorana i kavana.

Rijetke su od njih uspjele napraviti korak dalje da bi došle do mjesnih radio-stanica, a kamoli da snime gramofonsku ploču, iako im je to najveća životna želja - priča Vera Čukić.

Kaže da je upoznala život mnogih djevojaka koje pjesmom, svirkom i plesom zarađuju kruh.

Čula je nevjerojatne, ali istinite priče i bila je zaprepaštena odnosima i neugodnostima na koje kavanske pjevačice nailaze u svom poslu.

Vera Čukić upotpunila je tako svoju sliku o kavanskoj pjevačici, a koliko je u tome uspjela, vidjet će se potkraj veljače, kad se očekuje premijera filma "I bog stvori kavansku pevačicu".

Vera kaže da će se pojaviti u novom izdanju, da se zaželjela posla, jer je dosta pauzirala zbog obiteljskih razloga.

Međutim, samo će glumiti pjevačicu, ali neće pjevati, iako ima dobre glasovne mogućnosti.

Glas joj je posudila pjevačica Dobrila Čabrić. U filmu će svoje pjesme pjevati i Lepa Lukić, jedna od najtraženijih interpretatorki narodnih melodija.


Čkaljina žena



Crnokosa ljepotica Vera Čukić upravo sada doživljava pravi preporod u svojoj umjetničkoj karijeri. Radni kalendar popunjen je gotovo svakog dana probama i novim snimanjima na filmu i televiziji. Upravo sada radi na ostvarenju televizijske drame "Novčanica od pet funti".

- U toj sam drami već igrala glavnu ulogu. Bilo je to prije sedam godina, kad je snimljena za Beogradsku televiziju. Međutim, radilo se na vrpci koja se samo jedanput mogla emitirati. Sada je odlučeno da se drama ponovi. Uloga je ponešto izmijenjena, a drama će biti snimljena u boji...

Zanimljivo je spomenuti da će se Vera Čukić uskoro pojaviti i u televizijskoj seriji beogradskog studija - "Kamiondžije".

U epizodama te serije uloge tumače dva istaknuta glumca, Miodrag Petrović-Čkalja i Pavle Vujisić. Oni će igrati šofere jednoga teškog kamiona, pa će se na televiziji vidjeti s kakvim se ljudima susreću, kako provode dane i noći, na kakve poteškoće nailaze i gdje pronalaze ugodne trenutke.

Vera će igrati ženu vozača Čkalje. (Ulogu je ipak prepustila Slavki Jerinić - op. Y.)

Vera Čukić spada među one glumice kojih je izražajni dijapazon veoma širok.

Ona će se uskoro okušati u još jednom poslu.

Beogradska televizija pružila joj je priliku da napravi osobni televizijski šou. Vera će pjevati i plesati španjolske melodije. Njezin bi šou trebao da traje 45 minuta. 

Bit će to još jedna prilika da Vera Čukić pokaže svoje sposobnosti, da se vrati publici od koje je samo kraće vrijeme bila odsutna.

Poput mnogih glumica i ona je smatrala da će bolje prolaziti ako ne bude vezana za bilo koje kazalište.

Shvatila je da stalni angažman stvara velike obveze, a da kao slobodna umjetnica može raditi na više razboja, što se, uostalom, više i isplati.

Dugo godina bila je vjerna Narodnom pozorištu u Beogradu, gdje je tumačila bezbroj uloga. Materijalno je dobro prolazila i bila je zadovoljna. 

Međutim, nakon kraćeg izbivanja iz te kuće, pokušala se ponovno vratiti pozornici, ali je naišla na neke promjene u pripremanju predstava tako da joj je to pokvarilo druge planove izvan kazališta i nije mogla uskladiti sve termine.

- Više nisam obvezna ni prema jednoj kazališnoj kući, pa ne moram voditi brigu hoće li me netko pustiti na snimanje i dati dopust ili ne - kaže.


Gluma kao moda



Podsjetili smo Veru Čukić na njezin angažman i obaveze u "Ateljeu 212" u Beogradu. Ondje je, naime, potpisala ugovor da će godišnje odigrati dvije glavne uloge u komadima što će ih ta kuća staviti na svoj repertoar.

- Očekivala sam da će sve biti u redu i da ću startati u "Ranjenom orlu", ali su nastale poteškoće prilikom uvježbavanja, tako da sam morala otići na snimanje filma. Probe su, naime, bile često otkazivane zbog bolesti glumaca, a zbog obveza što sam imala prema filmu i televiziji, morala sam vratiti ulogu. U "Ateljeu" me zamijenila moja prijateljica Jelisaveta Sablić.

Vera Čukić može se pohvaliti da je odigrala mnogo uloga i tumačila različite tipove i likove žena.

Ipak, kaže da osjeća da će joj prava uloga tek naići.

Kaže da bi se jednom željela pokazati u svjetlu prave, suvremene, emancipirane žene (kakva je i sama) i da pokaže kako shvaća život, svoj u braku, u svome gradu i oko sebe.

- Želja mi je, prema tome, da na filmu ili televiziji budem "prava" žena. Tako bih zaokružila široku lepezu dosadašnjih uloga ...

Razumljivo je da najviše razmišlja o filmu, televiziji i kazalištu. 

Potvrdila je staru istinu da je televizija sve popularnija, da se na filmu malo radi ili je film u krizi, da su redatelji osuđeni da traže novce, da im projekti stoje u ladicama, a da glumci, iako rade, imaju tu nesreću da gotovo nikad svoje honorare redovito ne primaju.

Zbog smanjene proizvodnje (u filmu) mnogi su glumci ostali bez posla, a posebice to teško pada mlađim glumcima koji imaju iza sebe samo jedan film, koji su stekli stanovitu popularnost (ako je film uspio), a onda se na njih sasvim zaboravi.

Unatoč tome, kaže Vera Čukić, zanimanje za studij glume, kao i zanimanje za rad na filmu i televiziji sve je veće.

Mnoge mlade djevojke i mladići gotovo opsjedaju režisere, traže posao, a u tome ponekad i uspiju, pa gotovo svaka godina, zahvaljujući filmu ili televiziji, stvori poneko novo ime.

Po Veri Čukić, gluma je postala moda, a to je vrlo opasno, jer mnogi ne razmišljaju kako je teško glumačko zvanje, posebice onda kad su mladi glumci bez angažmana, a takvih je, na žalost, sve više.

Tekst: M. Veličković, obrada: Yugopapir (VUS, II 1972.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate