Pretražite Yugopapir

Subota, 20. jun 1964: Šta ćemo gledati na Prvom (i jedinom) TV programu + vesti iz sveta muzike i filma



Novosti: Sofia Loren je nedavno izjavila da želi imati još djece. Nada se da će se moći udati za producenta Carla Pontija, jer bivša Pontijeva žena također želi - udaju ... Marcel Carne otputovao je ovih dana u New York gdje će uskoro početi sa snimanjem eksterijera za film "Tri sobe u Manhattanu". U ovom filmu, koji će se snimati prema istoimenom romanu Georgesa Simenona, igrat će Annie Girardot i Maurice Ronet ... Pege Aladar, virtuoz na kontrabasu, koji je sa svojim triom oduševio publiku i na prošlogodišnjem i na ovogodišnjem Festivalu džeza na Bledu, odlučio je da ostane u Zagrebu. Prije nekoliko dana sa uspjehom je položio audiciju u Simfonijskom orkestru Radio-televizije Zagreb i postao njegov član, ali će ipak sudjelovati na predstojećem Festivalu džeza u Montereyu u SAD ... 




James Mason će igrati pisca alkoholičara u novom Bardemovom filmu koji će nositi naslov "Mehanički klavir". Partnerica će mu biti Melina Mercouri ... Charles Aznavour se nalazi u SAD, gdje će nastupiti u nizu gradova istočnog dijela Sjedinjenih Država. U Santa Moniki, otmjenoj četvrti Hollywooda, pjevao je na jednom prijemu i svoju kompoziciju koju je poklonio ekipi filma "Skoplje 63" ... Prije nekoliko dana vratio se u našu zemlju Branko Kenda, zagrebački klavirist poznat po diksilend-ansamblu što ga je svojedobno vodio. Za vrijeme četverogodišnjeg boravka u Finskoj, Kenda se s klavira prebacio na elektronske orgulje - vrlo skup i kod nas rijedak instrument. Kenda će u Zagrebu osnovati svoj džez-sastav ... Džez-kvartet poljskog tenor-saksofonista Jana Wroblewskog Ptaszyna prihvatio je nakon nedavnog Festivala džeza na Bledu angažman u Splitu. Tako će taj sastav iz Poljske zajedno s našim gitaristom Igorom Čapljinskim svirati preko ljeta na terasi Vinarskog podruma u Splitu ... Deset milijuna lira tražili su "Beatlesi" za svaki dan turneje po Italiji. Kad se to saznalo, organizator turneje je morao zbog kritika izrečenih na njegov račun odustati. No to i ne bi bilo toliko strašno da ova vijest nije učinila još nešto: prodaja ploča "Beatlesa" pala je u Italiji nakon ovog skandala za čitavih 27 posto! ... 




Davor Kajfeš i Stjepan Mihaljinec polagat će za nekoliko dana diplomski ispit na Muzičkoj akademiji. Pretpostavlja se da dvojici pijanista neće mnogo koristiti reputacija koju su stekli u džezu i zabavnoj muzici već da će se profesori ozbiljne muzike svojski potruditi da što temeljitije preslušaju kandidate iz "neozbiljnog" tabora ... Karlo Metikoš trenutno je na dvotjednoj turneji u Bugarskoj. Prije polaska Metikoš je izjavio da na toj turneji neće pjevati ni jednu melodiju u ritmu tvista, već isključivo bluese, jer je to, kako kaže, "njegov pravi fah" ... Ivica Šerfezi već više od mjesec dana boravi u Ulmu u Zapadnoj Njemačkoj. Danju trenira tenisače, a uvečer pjeva. Iako zarađuje gotovo 100 DM dnevno, Šerfezi se namjerava skoro vratiti kući. "Dosta mi je", pisao je nedavno nekim svojim prijateljima u Zagrebu, "krumpira na sve moguće načine!" ... Režiser Višnja Lasta, koja je prisustvovala festivalu "Prix jeunesse 64" nedavno održanom u Munchenu, rekla je za vrijeme prikazivanja amaterskog filma za djecu "Svijet ptica": "Ljudi, ovo je tako slabo da će sigurno dobiti prvu nagradu!" I nije se prevarila! ... Anica Zubović i Predrag Gojković morali su otkazati sve planirane nastupe do sredine augusta. Poslije automobilske nesreće koju su 3. juna doživjeli kod Šavnika u Crnoj Gori, to dvoje naših poznatih pjevača veći dio ljeta provest će u gipsu. Zbog ozlijeđenih nogu Cune će, prema predviđanju liječenika, nositi gips puna dva mjeseca, a Anica pet tjedana. Postoji, navodno, mogućnost da se poslije skidanja gipsa oboje posvete tvistu, kako bi im prvi nastupi poslužili kao rehabilitaciona terapija ...





*****


Prvi i jedini domaći TV program 20. juna 1964. godine 




Sledi izbor najzanimljivijih emisija
 (20 - 26. VI 1964.) ...


U srijedu su u Madridu i Barceloni počela finalna natjecanja ovogodišnjeg - drugog po redu natjecanja za "Nogometni kup nacija Evrope". Od šesnaest reprezentacija, koliko ih se prijavilo, četiri su se plasirale u završne borbe. 

Da li su to i najbolji sastavi našega kontinenta? 

Reprezentacija SSSR-a je jedina sudjelovala u prvom "Kupu" u Francuskoj.

Do ulaska u polufinale SSSR je svladao ove protivnike: Italiju sa 2:0 i 1:1, zatim Švedsku sa 1:1 i 2:0 (Švedska je izbacila iz daljnjeg natjecanja Jugoslaviju sa 0:0 i 3:2).

Španjolska je na putu do završnih borbi eliminirala Sjevernu Irsku sa 1:1 i 1:0, te Republiku Irsku sa 2:0 i 5:1.

Mađarska je postigla ove rezultate: sa DR Njemačkom igrala je 3:3 i 2:1, dok je u četvrtfinalu pobijedila Francusku sa 3:1 i 2:1.

Danska je do ulaska u polufinale svladala Albaniju sa 4:0 i 0:1, te reprezentaciju Luksemburga sa 3:3 i 2:1.

Jugoslaveni, koji su u prvom "Kupu nacija" igrali u finalu, ove sezone nisu imali uspjeha: već u prvom kolu naši su reprezentativci eliminirani od Šveđana.

Drugi "Kup nacija" obilovao je iznenađenjima: u završnim borbama nema Talijana, Šveđana, Jugoslavena ni Čehoslovaka pa je i interes za završno natjecanje slabiji nego za ono prvo u Francuskoj.

Eurovizija prenosi sve četiri utakmice (dvije polufinalne, borbu za treće mjesto i finalni susret).

Međutim, zbog slabog interesa pojedinih televizijskih stanica JRT je morala otkazati prijenos polufinalnih borbi. 

Na našim ekranima imat ćemo, dakle, prilike gledati samo finalnu utakmicu u nedjelju.

Tko će igrati u finalu "Kupa nacija" - reprezentacija SSSR-a, prvi pobjednik toga kupa, ili možda Španjolska, organizator ovog turnira? (Obe - pogledati filmić ispod - op. Y.)

Ni Mađarska, koja se ponovo javlja na svjetskoj pozornici s ekipom koja može izvesti i najveće pothvate, nije bez izgleda, a i Danci se vjerojatno nadaju uspjehu. 

Bit će, dakle, vrlo zanimljivo! Televizija direktno prenosi čitav tok finalne igre.








Zabavno-muzička redakcija pripremila je za prvu srijedu u ljetnoj shemi zabavno-muzičku emisiju iz Maribora, u kojoj će uz popularnog mariborskog dramskog glumca Janeza Klasinca nastupiti Zdenka Vučković i poznati slovenski pjevači. 

Zanimljivost emisije je originalna konferansa.

U ulozi konferansjea Janez Klasinc će rješavati veliku križaljku sastavljenu od zagonetnih pitanja o naslovima kompozicija.

Emisija će se snimati u pejzažima Maribora i Pohorja. Budući da je prijenos direktan, u slučaju kiše bit će odgođena, to jest zamijenit će je druga.

O emisiji "dublerki" rekao nam je urednik Lado Hren ovo:

- U slučaju kiše emitirat ćemo zabavnu emisiju "Veče u Parizu" sa tridesetominutnim programom Michela Hossera, našega gosta na Festivalu džeza u Bledu. U emisiji sudjeluju basist Jacky Samson. harmonikaš Jože Kampič, klarinetist i saksofonist Ati Sos, Mitja Butara i Franc Jagodic, koji će izvoditi stare pariške popijevke. Uz njihovu pratnju nastupit će i baletna grupa.






"87. policijska stanica" privlači mnoge gledaoce, a osobito ljubitelje emisija kriminalističkog žanra. Dosadašnje epizode bile su pune dinamike i napete do posljednjeg trenutka. Uz to se fabula odlikovala zanimljivošću i realizmom.

Svi ti slučajevi uistinu su se mogli dogoditi ili su se čak i dogodili.

Iduća epizoda tretira problem kidnapiranja. Otimači greškom otimaju dijete jednog šofera umjesto bogataševo. Tu i nastaje zaplet. Kad milijunaš sazna da je u pitanju šoferovo dijete, odbija da plati ucjenu.

Kako na to reagiraju ucjenjivači, a kako popularni detektivi 87. policijske stanice, vidjet ćete na svojim ekranima.

Ovo je pretposljednja epizoda. Poslije završne epizode započinje nova serija od šest emisija pod naslovom "Larami".






*****


Radio emisije: Ne propustite...



Radio-Zagreb - "Mala scena" - 23. VI, 20.20: Relja Bašić, poznati zagrebački glumac, sudjeluje u dvije radio-dramske emisije koje će se emitirati ovaj tjedan, i to u "Priči o Falstaffu" i u "Graničnom incidentu".

U sklopu proslave 400-godišnjice rođenja Williama Shakespearea, Radio-Zagreb u okviru "Male scene" izvodi groteskno-satiričnu "Priču o Falstaffu". 

To nije izvorno djelo velikog svjetskog dramatičara, već je Bruno Popović u svojoj adaptaciji povezao u cjelinu nekoliko prizora iz "Henrika IV" tako da se dobio jasno osvjetljen i ocrtan lik popularnog viteza-pustolova Falstaffa.

Glavni lik kreirat će Relja Bašić. Uz njega igraju Boro Mihaljević, Drago Krča, Mia Oremović, Aco Vedernjak i Franjo Fruk. 

Režiser Miro Marotti uveo je u igru još četiri lica: Drago Mitrović će čitati replike a tri glumca će interpretirati zbor opatica.

Zanimljivo je da čitavu "Priču o Falstaffu" prati orginalna muzika renesansnih majstora.


*****


Vlastimira Stojiljkovića, kojega mnogi naši gledaoci i slušaoci bolje poznaju pod imenom Đuza često uspoređuju s Yvesom MontandomKao i Montand, Đuza se s podjednakim uspjehom bavi glumom i pjevanjem. Gledali smo ga u čitavom nizu filmova i televizijskih emisija, slušali u nebrojeno mnogo radio-emisija kao glumca i interpretatora zabavnih melodija. Njegov način pjevanja, vrlo je blizak francuskim šansonjerima, nenametljiv je, ležeran, šarmantan. 

Upravo zato mnogi ljubitelji zabavne muzike žale što Đuza Stojiljković u posljednje vrijeme, čini se, zapostavlja pjevanje, zbog glume. 

Svi će oni, vjerojatno, otvoriti svoje radio-aparate 21. juna uveče, da provedu 15 minuta s ovim popularnim pjevačem. 

Đuza Stojiljković pjevat će, među ostalim, melodiju Miodraga Ilića iz TV-emisije "Na slovo, na slovo", "Bambinu, Bambinu" i popularnu melodiju Darka Kraljića iz filma "Ljubav i moda ", "Devojko mala".

Obrada: Yugopapir (Studio, VI 1964.)





Podržite Yugopapir: FB TW Donate