Stole Aranđelović '69: Kakav je privatno vodnik Desimir iz popularne TV serije "Kad sam bio vojnik"




Služio sam vojsku u Osijeku ravno prije deset godina. Komandant bataljona je bio Franc Slavec. Mnogo mi se svidio kao starješina. Od njega sam mnogo toga "nakupovao", tako da zasluga što je Desimir živ čovjek na ekranu, plastičan, da tako kažem, dobrim dijelom pripada i nekadašnjem mom komandantu

Novembar 1969: U "Pozorišnoj kasini" u Beogradu - omiljenom lokalu glumca Stoleta Aranđelovića, glavnog junaka TV-serije "Kad sam bio vojnik" još na ulazu ljubazna domaćica je rekla:

- Jest, tu je! Samo, vodnik sada igra šah ...

Popularni vodnik Desimir u TV-seriji iz života pripadnika Jugoslavenske narodne armije glumac Stole Aranđelović zaista je bio uporan šahovski borac.


Tek kad je završio partiju šaha s arhitektom Ercegovićem, svojim dugogodišnjim prijateljem, objasnio je svrhu toga svog najnovijeg hobija.

- Šah sam kupio prije tri mjeseca. On mi je najbolji prijatelj ...

Kada to kaže Stole Aranđelović, onda su to riječi glumca čiji se privatni život mnogo ne razlikuje od života popularnog vodnika Desimira!

Stole je vrijedan i rijetko uporan glumac, oko čijeg se imena unatoč bezbroj uspjelih kreacija nikad nije podizala prašina, koji je svojim radom zaslužio da bude svakako i popularniji i cjenjeniji u krugovima filmskih i televizijskih radnika. 

No sam on nikada svoja ostvarenja nije mjerio barometrom popularnosti ili publiciteta. Uvijek je bio i ostao "onaj naš Stole", povučen i tih, samac.

Režiser Stjepan Zaninović ni tren nije razmišljao kad je tražio u glumcu lik vodnika Desimira. Stole Aranđelović je dvije godine prije toga tumačio ulogu vodnika u Zaninovićevu kratkom filmu "Vodnik, bombe i..." koji je na festivalima pobrao niz nagrada.

Uloga vodnika Desimira tako je za Stoleta Aranđelovića a i za režisera Zaninovića samo logičan nastavak izvrsne kreacije u tom kratkom filmu.



Šta piješ, vodniče?



- Što glumac u ulozi vodnika Desimira kaže?

- Dakako, vodnik mi je drag kao što je i šah drag svim vojnicima i vodnicima. Ne griješim, je li?

U kavanu su ušla tri ozbiljna muškarca. 

Prišla su stolu, prekinula razgovor.

Bez mnogo riječi, prirodno i bez sustezanja zatražili su od glumca osobnu kartu. Kad im je Stole ispunio želju ni sam ne shvaćajući o čemu se zapravo radi, jedan od trojice došljaka reče:

- U redu! Ja sam izgubio!

Ubrzo je i nama objašnjen tajanstveni posjet trojice Osječana koji su se tog dana slučajno bili zatekli u "Pozorišnoj kasini" u Beogradu. 

Jedan je od njih tvrdio da je Aranđeloviću ime Desimir. Drugi je to osporavao. Susret u kavani s televizijskim Desimirom proslavljen je na samome mjestu prijedlogom jednoga od njih:

- Šta piješ vodniče?

- Zna se, votku! - odgovori Stole.

Stole Aranđelović je, tako reći, preko noći postao poznat. Televizijski gledaoci ga susreću na ulici, zapitkuju, traže od njega razna objašnjenja a najveći je problem vodnika Desimira trenutačno u tome što ni polovici svojih obožavalaca ne može ispuniti jedinu želju - ne može im poslati svoju sliku!

- Kako se glumac pripremao za ulogu vodnika Desimira?

- Služio sam vojsku u Osijeku ravno prije deset godina - objašnjava. - Komandant bataljona je bio Franc Slavec. Mnogo mi se svidio kao starješina. Od njega sam mnogo toga "nakupovao", tako da zasluga što je Desimir živ čovjek na ekranu, plastičan, da tako kažem, dobrim dijelom pripada i nekadašnjem mom komandantu.

Oni koji su nekada imali svog vodnika zacijelo ne propuste nijednu emisiju na televiziji. 

Oni koji se tek spremaju na odsluženje vojnog roka vjerojatno ne žele propustiti tu izvrsnu TV-seriju iz vojničkog života.

No, što o svemu tome, posebno o vodniku Desimiru, kažu ljudi u uniformi, armijske starješine.


Emisija je zabavna ali i poučna



Posjetili smo jedinicu kapetana I klase Nedjeljka Dende u Beogradu. Kao što vojnička pravila nalažu, najprije smo se obratili starješini jedinice:

- Druže kapetane, vaše mišljenje o vodniku Desimiru?

- Moram reći, emisija mi se sviđa. Rado je gledam. Život vojnika je prilično realno dočaran, posebno dobro dolazak regruta, njihov prvi izlazak u grad. Jedina je zamjerka kapetan u liku glumca Dušana Vujisića - objašnjava kapetan I klase Nedjeljko Denda i dodaje:

- Čini mi se da je isuviše nemaran kao starješina. O vodniku Desimiru već imam bolje mišljenje. Ipak, iako me stalno zabavlja, u svojoj jedinici ne bih želio imati takvog vodnika. On ne bi mogao provesti disciplinu kod vojnika ...

Stole Aranđelović misli posve drugačije kad tvrdi da je kao glumac veoma discipliniran i da bi mu na tome mnogi aktivni vodnici mogli pozavidjeti!

- Svakog jutra ustajem rano, u zoru! - hvali se glumac. - Tko me nađe u stanu na Novom Beogradu poslije 6 ujutro, nagradit ću ga. A u blizini moga solitera, nema, vjerujte, vojne kasarne pa se prema tome ne čuje ni zvuk vojničke trube.

Na odsluženju vojnog roka Stole Aranđelović je bio, dakako, vojnik.

Nije bio vodnik. A, kako sam reče, oduvijek je želio da bude ono što jest - glumac.

- Samo tako od vojnika mogu postati čak general! - nije propustio priliku da se našali u ime svoga glumačkog poziva.

- Što o vodniku Desimiru kažu vojnici?

- S nestrpljenjem očekujem svaki utorak i emisiju "Kad sam bio vojnik... - tvrdi vojnik Esad Sinanović, Banjalučanin na odsluženju vojnog roka u Kumanovu.

- Desimiru zamjeram što je isuviše strog prema vojnicima - dodaje desetar Mirko Ivančević, Zagrepčanin na odsluženju vojnog roka u Skoplju.

- Emisija je izvrsna, no ima velikih nedostataka. Kratka je - najiskreniji je ipak Ivo Kezić, Mirkov kolega.

Na bezbroj pitanja i primjedaba Stole Aranđelović ima spremne odgovore:

- Moja je želja bila da zadovoljim ukus svih onih koji nose uniforme. Drugu Ivi mogu reći: nisam pisac teksta. Izgovaram riječi koje je napisao Stjepan Zaninović. Zašto je emisija kratka, to, druže Ivo, pitajte Zaninovića!

- Emisija je zabavna ali i poučna. Uloga Desimira je uz to odgojna. Mislim da našoj televiziji treba više ovakvih dobrih emisija! - misli vodnik Savo Radusinović iz Beograda.

- Ovo je prvi put da se na duhovit i realan način prikazuju vojnički problemi - dodaje vodnik Miloš Ivančević, također iz Beograda.

Na kraju sam upitao jednog vodnika - s obzirom na to što je vodnik Desimir postao omiljen junak mnogih gledalaca - ne oponašaju li sada vodnici Stoleta Aranđelovića?

- Ni govora! Ja volim emisiju i slatko se nasmijem kad gledam Desimira. Ali, da ga kopiram, na to i ne pomišljam. Jedno je glumiti, a drugo stvarno biti vodnik - bio je energičan vodnik Milan Gajin iz Beograda.

Razgovarao: Đuro Zagorac, snimio: Ivo Eterović, obrada: Yugopapir (Arena, XI 1969.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate