Sarajevo, stadion Koševo, 11. jun 1986: "Sjećaš li se Bembaše", 152 pjevača, 62.000 gledalaca




Uvijek raspoložen za slikanje i druženje sa kolegama Mladen Vojičić Tifa, kojem je kosa porasla na sasvim pristojnu dužinu, pokazao je da ne krije simpatije prema kolegici Jasni Gospić. Gospićeva je nedavno nagovještavala prelazak u narodnjačke vode, ali, sudeći prema prijemu publike na ovoj fešti, za to, trenutno, nema potrebe 

Pretprošle srijede je na Stadionu "Koševo" održana najveća sportsko-muzička priredba do sada u Sarajevu, pod nazivom "Sjećaš li se Bembaše", pred 62.000 gledalaca, uz učešće 152 pjevača, muzičara i drugih gostiju.

Ova manifestacija organizovana je sa ciljem da sav prihod ide u fond za revitalizaciju nekada čuvenog kupališta i izletišta, a glavni nosilac bio je sarjevski "Diskoton".

Posjetom i brojem učesnika oboreni su svi rekordi.

Priredba je bila sačinjena od dva dijela: utakmice između fudbalskih selekcija pjevača i muzičara Beograda i Sarajeva (treneri: Dragan Džajić i Boško Antić), te koncert koji je trajao do poslije ponoći. 

U akciji su se uključili SSRN grada Sarajeva, OSSA (NIŠRO "Oslobođenje"), Marketing Televizije Sarajevo, te Turistički savez BiH, ŽGP, Stadion "Koševo", "Valter Perić" i mnogi drugi.

Početni udarac, koji je i označio start priredbe i utakmice, izvela je Lepa Brena, a pored nje su sudije Salem Prolić i Miodrag Čolić.


Komentator



Da bi sve bilo u velikom stilu utakmicu je komentarisao Dragan Nikitović. Najčešće je pominjao ime Ibre Selmanovića, beka sarajevske ekipe, koji je čak deset puta ulazio u igru.

Od mnoštva duhovitih komentara izdvajamo onaj nakon prvog gola, koji je postigao Emir Kusturica:

- Dok je Kusturica šutirao, golman Beograđana je bio na službenom putu. 

Najbolji igrač utakmice bio je Mišo Mijatović koji je tri puta ubacio loptu u gol Sarajlija. 

Beograđani su imali i svog najsporijeg predstavnika, Dobrivoja Topalovića. Tu laskavu titulu stekao je nakon što je u toku utakmice uspio jednom pretrčati teren po dužini.


Kapiteni



Na terenu su najviše izgarali kapiteni ekipa Šaban Šaulić i Haris Džinović. Trčali su svih devedeset minuta i prava je šteta što selektor reprezentacije Jugoslavije Miljan Miljanić nije prisustvovao ovom susretu. Vjerovatno bi i za njih bilo mjesta u "plavom" timu.


Plašljivi zid



Beograđani su se najviše plašili slobodnih udaraca koji su izvodile Sarajlije. Posebno plašljiv u živom zidu, kako se to vidi na slici, bio je Miroslav Ilić. Iako se okrenuo prema svom golu, ruke je, za svaki slučaj, držao u pripravnosti.

U objektivu je i semafor sa rezultatom koji je u tom trenutku glasio 3:2 za sarajevsku ekipu.

Ipak, na kraju su slavili Beograđani. Rezultat 4:3. To ide u prilog činjenici da je utakmica bila borbena i dramatična. 



Terapija



Duško Bajević, pomoćnik selektora sarajevske ekipe Boška Antića, brinuo se o povredama. Na meti protivničkih igrača najčešće je bio legendarni centarfor "Indeksa" Davorin Popović.

Vidimo trenutak u poluvremenu kada ga fizioterapeut pokušava vratiti u život uz budno oko Bajevića.

Nastup Popovića, Nikitović je prokomentarisao:

- On jedva trči zbog vode u kolenu. A zli jezici tvrde da je to - vino.



Publika uz Neleta



Sarajevski rokeri su na priredbu izveli svoju najbolju ekipu, uz male izuzetke. Teško je reći da li su više znanja i umijeća pokazali na terenu ili na pozornici.

Na slici su (u prvom planu) Zijo Rizvanbegović, Nele Karajlić i Hari Varešanović. Karajlić je, uz Kusturicu, imao i veliku podršku publike kao - igrač.


Druženje



Uvijek raspoložen za slikanje i druženje sa kolegama Mladen Vojičić Tifa, kojem je kosa porasla na sasvim pristojnu dužinu, pokazao je da ne krije simpatije prema kolegici Jasni Gospić.

Gospićeva je nedavno nagovještavala prelazak u narodnjačke vode, ali, sudeći prema prijemu publike na ovoj fešti, za to, trenutno, nema potrebe.


TV Bembaši



Televizija Sarajevo iskoristila je priliku da zabilježi najinteresantnije momente, pa će i gledaoci ispred malih ekrana biti u prilici da dožive dio koševske atmosfere.

- Kako da se ne odazovemo ovoj izuzetnoj akciji, kad se cijelo Sarajevo diglo na noge - kaže urednica emisije "Nedjeljom ponekad" Mirjana Jančić, koju vidimo u društvu sa urednikom zabavno-muzičkog programa Mišom Živojinovićem.

Prvi raport sa Koševa planiran je za "Ponekad nedjeljom" 22. juna, u 15,00 sati.

TV Sarajevo snimila je kompletan koncert, kao i utakmicu, od čega će napraviti dvije - tri emisije. Kako smo saznali od Miše Živojinovića, planira se i veoma zanimljiva akcija nastupa pjevača i muzičara u prostorima Baščaršije, čiji će prihod takođe ići u fond za revitalizaciju Bembaše. 

Obrada: Yugopapir (Ven, jun 1968.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate