Pretražite Yugopapir

Haris Škoro, sa Grbavice u Maksimir, iz sata u sat: Najskuplji transfer u povijesti YU nogometa (1987)
Proslavi Škorinog "autograma" priključuju se rukovodioci Univerzijade, Goran Milić, kojeg od milja u Zagrebu zovu Bambus i Jekoslav Šafer kojem, ipak, nikako nije bilo jasno zašto je Škoro važniji od Univerzijade

Uz mnogo peripetija, neizvjesnosti i pompe, reprezentativac sa Grbavice, još ranije kaparisan, došao je u Maksimir. Naš reporter sve vrijeme bio je na licu mjesta i u toku događaja i evo šta je zapisao.

Škoromonijada koja je trajala skoro godinu dana napokon je okončana u petak 26. juna u ranim jutarnjim časovima. Taj dan je sportski Zagreb totalno "poškorio", a ovaj transfer pamtiće se kao najskuplji u povijesti ju-nogometa.

Naime, Škoro je za godinu dana inkasirao 350 hiljada dojčmaraka, namješten stan (u istoj zgradi je i Dražen Petrović) i skupocjena kola ("fiat ritmo") koja mu je "tata" Ćiro odavno obećao.

Evo kako je išla cijela priča.


Četvrtak, 11:00 (Ćirina kancelarija)Lokalna radio-stanica lansirala je vijest da je Škoro potpisao za "Crvenu zvezdu". Blažević, sav izvan sebe, okreće Džajićev telefonski broj.

- Ćiro, ne brini. Dogovorili smo se da vam Škoru nećemo dirati - umirivao je Blaževića Džajić.


12:00 (isti interijer)U suludom koncertiranju telefona napokon se javio i Škoro.

Umjesto da iz Beograda dođe u Zagreb, Haris se vratio u svoj olimpijski grad.

- Šta je s tobom, sine? Što ne dolaziš? - uzbuđen je ponovo Blažević.

- Ja te čekam u Sarajevu s parama, pa kad doneseš možemo zajedno u Zagreb - kategoričan je Škoro.

Ćiro je u predinfarktnom stanju. Rezerviše kartu za avion.


13:00 (ista prostorija)Ivo Fabijan nudi novu "Dinamovu" himnu, a neko u šali, s obzirom na dolazak Zjaje, Ibrahimovića, Škore, Lamešića i Kasala, dobacuje:

- Sad ćemo u prvih jedanaest možda imati šest Bosanaca, pa bi bio red da "Dinamovu" himnu komponuje i pjeva neko od poznavalaca sevdaha i sevdalinki.


15:00 (ispred Stadiona)Rezervacija avionskih karata bila je trik za sve one koji su prisluškivali razgovor sa Sarajevom.

Naime, Blažević sjeda u kola zagrebačkog "Laude" Jure Škegre i jure put Baščaršije.


22:00 (aerodrom Zagreb)Stotine navijača nestrpljivo čeka dolazak aviona iz Sarajeva.

Mnogi bi rado bacili i hljeb po pisti, ne bi li čelična ptica prije sletjela.

Kad se, napokon, pojavio Haris, činilo se kao da je s neba sišao sam anđeo.Petak 02:00 ("Interkontinental")Advokat Boško Janković, Ćiro, Vrhovec i Haris završavaju pregovore.

Probuđen je tajnik ZHS Đuka Prelog i veselo društvo seli u Frankopansku ulicu na svečanost potpisivanja koje zbog raznoraznih klauzula podugo traje.

Kako je Škoro potpisao za "Askoli", već nakon godinu dana može iz "Dinama", ali uz obeštećenje od 35 posto cijelog transfera.

- Vito Sever i Ćiro su najzaslužniji što sam došao u Dinamo - izdao se Škoro, ne znajući da je Sever prije nekoliko dana odstranjen iz "Dinama".


04:00 ("Interkontinental")Proslavi Škorinog "autograma" priključuju se rukovodioci Univerzijade, Goran Milić, kojeg od milja u Zagrebu zovu Bambus i Jekoslav Šafer kojem, ipak, nikako nije bilo jasno zašto je Škoro važniji od Univerzijade.

Advokat Janković mu je preglasno objašnjavao, pa da nije bilo mirnog Milića ko zna kako bi se sve okončalo.


05:00 ("Interkontinental")Pero Zlatar potpisuje ceh Harisovog banketa i onako umoran sa 17. sprata pješice kreće u prizemlje.


10:00 (Stadion)Prije odlaska u Francusku nova iznenađenja. Harisa ponovo nema. Čovjek zaspao.

U isto vrijeme Marko Mlinarić klupskim mušketirima Vrhovcu, Ćiri i Zlataru daje papir sa svojim zahtjevima.

Kako je to u odnosu na Škorinu glavnicu tek "bakšiš", problema nema i kapiten ostaje, a ne bi bilo u redu da i posljednji pravi zagrebački "Mohikanac" ode iz "Dinama".

Napisao: M. Mitrović, obrada: Yugopapir (As, jul 1987.)Podržite Yugopapir: FB TW Donate