FEST '77 - 79: Kako je De Niro stigao stopom do Niša, a "Carstvo čula" izludelo muški deo gledališta
Sovjetska filmska delegacija uložila je protest zbog prikazivanja "Lovca na jelene" i u sećanju je veoma oštar duel između sovjetskih delegata i našeg režisera Stoleta Jankovića, koji nije branio film već pravo Festa na objektivnu informaciju o svetskoj produkciji. Nešto kasnije, na Berlinskom festivalu, zbog ovog filma, sovjetska delegacija napustila je demonstrativno festival, a s njom i sve delegacije istočnih zemalja

Februar 1983: Vreme neumitno teče, brzinom koju ponekad i ne primećujemo, pa se danas, u zimu 1983. godine, svedocima početnih koraka Festa, čini kao da je juče bio onaj dan, 9. januar 1971, kad je, otvarajući program Festa 71. u tek renoviranoj dvorani bioskopa "Kozara", Milutin Čolić, umetnički direktor i glavni selektor, gotovo snebivajući se rekao: Uvijek je najteže početi... 


FEST 1977: Svaki četvrtiRekord koji se nije smeo ni sanjati: 250.812 gledalaca na Festu 77. Gotovo svaki četvrti stanovnik Beograda došao je na Fest jednog od devet dana (4 -12. februar), 55 nacionalnih kinematografija, 109 filmova, sedam programa - plus televizija!

Posetioci Festa očarani su Svetlanom Tomom, junakinjom filma "Cigani lete u nebo", njenom pojavom i moldavskim romansama.

Na žalost, Svetlana se razbolela od gripa i veći dio boravka u Beogradu provela je u hotelskoj sobi.

Još jedan film očekivan je s nestrpljenjem - "Svi predsednikovi ljudi", koji je govorio o "aferi Votergejt".

A drugi jedan gotovo je izludeo muški deo gledališta: "Carstvo čula", japanskog režisera Nagise Ošime

Specijalno milicijsko obezbeđenje bilo je angažovano da kontroliše ulazak u dvoranu, a napolju je ostalo razočarano nekoliko hiljada ljudi.

Za ovu godinu vezan je jedan kuriozitet.

Dve večeri uzastopno na istom programu "Vidici", dakle u istoj sali, dvojica protagonista, Tatsuja Fuji ("Carstvo čula") i Mišel Pikoli ("Posljednja žena") ostali su (srećom samo u filmovima) - bez svoje muškosti.

Među gostima najveću pažnju izazvao je Bernardo Bertoluči, tvorac znamenitog "XX veka" koji je u Beograd, veoma zainteresovan kako će proći njegov epohalni film, stigao čak sa dve kopije: jednom, integralnom, koju je prikazao novinarima, i drugom skraćenom, namenjenoj publici od "svega" 270 minuta!

FEST 1978: Maestro MastrojaniVreme trijumfa prolazi i na Festu 78. Beležimo opadanje broja gledalaca. "Pad" je doduše beznačajan - 236.136 prisutnih predstavlja fantastičnu brojku i dalje, ali i nagovještaj dalje sudbine Festa.

I filmova je nešto manje: 98.

Prikazuju se "ABBA - The Movie", "Grupni portret s damom", "Crno i belo u koloru", "Slučaj Gorgonove", "Eni Hol", "Pletilja čipki", domaći "Hajka", "Džulija"...

Istaknuti gost je ponovo Robert de Niro ("Njujork, Njujork").

Iako je već jednom bio na Festu, tek tada otkriva da mu je ovo u stvari treći boravak u našoj zemlji.

Prvi put, kad je bio još student, putovao je auto-stopom iz Grčke.

Stigao je nekako do Niša i tu su ga, izgladnelog i bez novca, neki ljudi primili na spavanje, poslužili ga večerom i - dali mu 20 dolara za put!

- Kad bih znao ko su oni - vajkao se De Niro - rado bih im ustrostručio sumu!

Još jedan gost je briljirao.

Marčelo Mastrojani, partner Sofije Loren u filmu "Poslednji dan".

Prijatan i predusretljiv sagovornik, čija je konferencija za štampu, zbog interesovanja, morala da se održi u maloj sali Doma sindikata.

Pored njega Amerikanka Sisi Spejsek prošla je sasvim nezapaženo.

Donela je sa sobom tri velika kofera puna raznovrsne garderobe, jer je verovala da će ići sa prijema na prijem.

Nije odmakla dalje od "Ima dana", pa je uglavnom hodala u farmericama, ostavljajući kofere neraspakovane.


FEST 1979: Čolić odlaziPoslednji put Milutin Čolić bio je umetnički direktor festivala na Festu 79. Te godine prikazano je 89 premijernih filmova u dvadeset dvorana, pred 204.043 gledaoca.

Učestvovale su 34 nacionalne kinematografije, uključujući i Jugoslaviju, koja je na programima imala čak četiri filma.

Pored toga, priređen je i specijalni program najnovije jugoslovenske proizvodnje, koji je trebalo da postane tradicionalan vid prezentacije jugoslovenske sedme umetnosti.

Održan je tada i - nikad više.

Čast da svečano otvori festival pripala je "Čoveku od mramora".

Došao je i sam Andžej Vajda, ali u trku, samo na jedan dan: htio je u Francusku, gde je radio svoj novi film. 

Već tada je nagoveštavao da razmišlja o "Čoveku od gvožđa".

No, ipak je glavni festivalski događaj bio "Lovac na jelene" Majkla Ćimina.

Film je, pre nego što će biti uvršten u program, doživeo neuobičajenu proceduru: gledale su ga razne gradske "strukture" i eksperti iz Sekretarijata za spoljne poslove, jer repertoarsko veće nije moglo da se odluči da li da ga prikaže ili ne.

Govoreći o američkom porazu u Vijetnamu - čitalac se verovatno seća - ovo delo nije bilo milostivo ni prema Vijetkongu.

Doista, sovjetska filmska delegacija uložila je protest zbog prikazivanja ovog filma i u sećanju je veoma oštar duel između sovjetskih delegata i našeg režisera Stoleta Jankovića, koji nije branio film već pravo Festa na objektivnu informaciju o svetskoj produkciji. 

Nešto kasnije, na Berlinskom festivalu, zbog ovog filma, sovjetska delegacija napustila je demonstrativno festival, a s njom i sve delegacije istočnih zemalja.

Prikazano je još nekoliko zanimljivih, sjajnih filmova: 

"Bliski susreti treće vrste", "Slobodna žena", "Povratak ratnika", "Carstvo strasti", "Noć čednosti u javnoj kući", "Violeta Nozier"... 

Od gostiju, najatraktivnija bila je legendarna Klaudija Kardinale, koja je iz Rima doputovala automobilom sa svojim mužem Paskvalom Skitijerijem - autorom filma "Pištolj" u kojem je ona igrala glavnu ulogu. 

Objasnila je kasnije zašto je toliki put potegla kolima: nalazila se tada u drugom stanju i lekar joj je zabranio let avionom!

Napisao: Slavko Lazarević, obrada: Yugopapir (Prolećni AS, februar 1983.)
Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)