Pretražite Yugopapir

BOOM '76 (2/2): Kako su izgledali nastupi Suncokreta, Time-a, Smaka, YU grupe, Teške industrije...


Najduže će se ipak pamtiti lepe akcije "Smaka". Oni su uz bučnu pomoć navijača pretvorili sve u košnicu. Do kulminacije je došlo kada je njihov centarfor Točak postigao pun pogodak, ali ga je sudija poništio jer se strelac poslužio nedozvoljenim sredstvima (gudalom). Došlo je do prekida igre, a gledaocima je dva puta vraćana akcija da vide da li su u pravu


Šta se događalo iza kulisa: Dnevnik festivala BOOM '76 

Ponedeljak, 7. VIKiša, kiša, kiša, i bez Sajmon Baterflaja. U redakciji "Džuboksa" nema tišine.

Dileme više nije bilo, "Pionir" će biti centar najvećeg jugoslovenskog pop festivala - BOOM-a 76.

Pripreme su u punom jeku.

Stižu majice, bedževi, plakate, karte su u prodaji ... zvone telefoni ... Prava festivalska atmosfera.

Ni na većim festivalima nisu imali manje problema.


Petak, 11. VIVeliki dan je osvanuo. U vazduhu se oseća napetost isprepletena zvucima gitare i zracima lajt šoua, sa prvih proba.

16:15 - Grupe pristižu jedna za drugom. Press centar je smešten u kabini šest. Novinari Beograda i Zagreba postali su deo jedne mašine koja je funkcionisala kao sat i to tačan.

16:45 - Prva važna stvar se dogodila u press centru - nestalo je cigareta.

17:21 - Fanfare, trube, gongovi, bubnjevi, sirene, zezalice i ... Boom 76 je počeo!

Voditelji programa Zoran Modli i Marko Janković.

Festival je otvorila grupa "More".

17:53 - Ljuba je pronašao kutiju cigareta. U press centar je stigao fakir Boško Brkljač.

Zdravko Čolić se šeta mercedesom nemačke registracije ispred Pionira.

U tom trenutku na sceni je bila grupa "Proces" iz Novog Sada. Sa tribine se čulo prigušeno uzdisanje nekoliko devojaka.

U poverenju, stigla su tri kombija sa njihovim obožavaocima.

18:45 - Redari su počeli da pokazuju svoje pravo lice. Novinarima i muzičarima je bilo zabranjeno da se šetaju oko scene. Imali su dva izbora - kabine ili šank.

Pa ko voli nek izvoli.

Grupa iz Makedonije "Torr", zabavljala je publiku, a muzičare redari.

19:52 - Pauza je najzad završena. U kabini šest Vučko iz "Studija B" je stigao sa kompletnom opremom.

Aki po treći put dolazi po propusnice, nije ni čudo što je bilo mnogo devojaka bez ulaznica. 

"Parni valjak" je prvi malo ozbiljnije uzdrmao publiku. S obzirom na starosnu granicu većine posetilaca to nije bilo baš ni čudno. Najmlađa publika je dobila nove idole. Jedna devojčica u četvrtom redu partera kida sa sebe belo dugme i baca ga u vazduh vrišteći: 

"Parni valjak ja sam taj!"

20:47 - Šank u hodniku hale bio je isuviše opterećen. Neko od prisutnih je otvorio nezvanično prvenstvo u uništavanju alkohlnih pića. Pobednik je dobijao specijalnu nagradu - tuširanje hladnom vodom.

21:23 - Dok traje artistički program grupe "Buldožer", novinari su zabrinuto uzdisali, Zorana Kalezića još uvek nema.

O "Dubrovačkim trubadurima" još nismo dobili nikakvo obaveštenje.

22:14 - Halom se ori "Kosovo stil". Pogađate, reč je o YU grupi.

22:34 - Telefon neprestano zvoni, mame i tate sa uzbuđenjem očekuju završetak prve večeri. Za svaki slučaj da ne bi kćerčice zalutale u ...

23:02 - "Oliverova Beogradska Reprezentacija" je odsvirala svoje. Svi muzičari i novinari, zvani i nezvani, uputili su se u "Cepelin" na "party coctail". Šta se tu sve odigralo - samo prigušene svetiljke znaju.

Bilo je kao u filmu "Neki to vole vruće".


Subota, 12. VI9:14 - BOOM festival još uvek spava. Spavaju i neki pop muzičari koji nikad nisu čuli za BOOM.

12:20 - Na stadionu kraj Pionira odigrava se fudbalski meč između reprezentacije (muzičara i novinara) Beograda i Zagreba. Sudija daje znak i ... i počele su da lete kosti.

Krajni rezultat glasio je ZG:BG 6:4 (po računici Zagrepčana), 5:4 (po računici Beograđana), 4:4 (po računici sudije).

16:05 - U press centar je stigao i Dragan S. Stefanović sa najnovošću - uskoro se seli u Beograd.
17:15 - Drugi dan festivala je počeo sa raspevanim "Suncokretom".

Redari su najavili svoje anđeosko prisustvo. Bilo nam je jasno o čemu je reč.

18:06 - Atmosfera je nekako smirenija nego juče. Zdenka peva, muzičari sviraju, novinari telefoniraju, posetioci slušaju a Zorana Kalezića još uvek nema.

18:41 - Pauza je. "September" bi trebalo da nastupi, ali ko će zbog jednog običnog pop festivala da napusti žurku na Karaburmi?!

19:17 - Još uvek je pauza. Na svu sreću društvo mi prave Mirjana i Danijela telefonirajući mi svakih pola sata.

Iskrsao je i jedan novi problem.

Tata im je odneo ulaznice pa ne znaju kako da uđu u halu. Zavodnika Akija nigde nema.

20:19 - Pojedini članovi "Suncokreta" igraju mali fudbal ispred svlačionice u hodniku hale.

Saznajemo još jednu novu vest.

Ljubi su razbili glavu!

Sve više ličimo na Vudstok.

Oni robusni redari svakako da to nisu videli.

20:27 - Pošto je odsvirao svoje (nastupio je ranije nego što je najavljeno), Dado Topić u press centru je otkucao svoju pesmu "Život u čizmama sa visokom petom" i jedan primerak dao Draženu Vrdoljaku uz autogram, a drugi Peci.

20:45 - Rezultat BOOM-a je jasan.

Junaci su grupa "Smak", sviraju još jednom na zahtev publike.

Dragana me je odvukla do bine da čujem još jednom te nenadmašne "Smakovce".

21:18 - Novinar "Duge" Petar Luković uzbuđenim glasom pravi intervju sa R. M. Točkom.

Na bini je grupa "September" pokušavajući da nekako skrene pažnju publike na svoju muziku.

Čini se da je ipak u tome uspela.

21:23 - Vajta se poklonio i recituje: 


"Kad sam bio u ribolovu sreo sam jednu gusjenicu. I gusjenica mi kaže idi vraže, ovde ljubav traže jer voljeli smo se (gutljaj soka od ...) ko bubnjevi vreli, a ti si me posmatrala kao džipova slama".

21:26 - Još uvek Vajta priča: "Drugovi ja bih se počešljao ali nemam češlja."

21:45 - U hodniku se ponovo igra fudbal. Vajta je najzad otišao da se pripremi za nastup ostavljajući Lazu (iz Smaka) da priča o svojoj novoj lisici (naravno živoj).

21:49 - Nova senzacionalna vest. Pojavio se prvi pirat na BOOM-u. Zoran Radetić iz Beograda, snimao je ceo festival, na kasefofonu.

22:43 - U press je stigao i popularni Prele u pratnji Modlija.

"Teška industrija" privodi koncert kraju.

22:50 - Čuje se himna mladosti ("Ivo Lola"), pale se svetla, publika aplauzom pozdravlja kraj festivala.

Oproštajna večera je u Šumatovcu za sve učesnike.

23:12 - Pakuju se instrumenti, šiparice sačekuju muzičare pred ulazom. Moje Mirjane i Danijele nigde nama.

Baš je taj tata bezobrazan a i ti dosadni sastanci, ko je još to vidio u današnje vreme.

01:56 - "Šumatovac" je pun. Večera, razgovor o muzici i ... i doviđenja do BOOM-a 77 ...

Napisao: Rajko "Roki" Dvizac
Jedanaestog i dvanaestog juna održan je zanimljiv meč između propagatora "heavy" i "funky" roka. Meč je održan u hali Pionir u prisustvu sedam hiljada gledalaca.

Početak je pripao "Funky-ju", za koji su se svim srcem zalagali članovi grupe "More". Međutim, njihova nova pevačica koja im je pristupila u mini-prelaznom roku, nastupila je sa povredenim mikrofonom, pa je to sigurno jedan od razloga što u ovom periodu igre nije zabeležen pogodak. Beležimo samo jednu dobru šansu koju Splićani nisu iskoristili.

Naredna grupa "Proces" je donela "Funky-ju" terensku nadmoćnost. Međutim, ove trenutke pamtimo kao period nevezane igre, što se donekle i moglo očekivati, s obzirom da su to igrači bez iskustva u velikim derbijima.

Skopljanci iz grupe "Torr" su uočili da "Heavy" roku preti ispadanje iz Prve lige, pa su se potrudili da svoje neiskustvo nadoknade borbenošću. Oni su uspeli da stvore veliku gužvu u šesnaestercu, ali im je izgleda nedostajao dirigent napada koji bi osmislio njihove akcije.

Napadi "heavy-ja" postali su još opasniji kada je na teren izašao "Parni valjak". Oni su prikazali odličnu uigranost, međutim njihovi napadi su išli šablonski. Izgleda, da i njima nedostaje neki maštovitiji igrač koji bi bio u stanju da donese preokret. Ali ako je njihov cilj bio osvajanje jednog boda, onda su ga u potpunosti ostvarili. Publika je njihovu borbenost nagradila zasluženim aplauzom.

"Buldožer" je prikazao vrlo neobičnu igru. Njegovi igrači su svesno išli na prekid igre. Veoma česte provokacije su dovodile sve ostalo u drugi plan. Prava je šteta što utakmica nije odigrana u drugom ambijentu.

Što se tiče "YU grupe" stekao se utisak da su to igrači koji su prošli dosta toga, jer su se nekako tromo kretali po terenu.

Od "Oliverove beogradske reprezentacije" se više očekivalo. To su igrači sa velikim iskustvom, većina poseduje i odličnu tehniku. Međutim, mora se oštro zameriti selektoru što nije sproveo adekvatne pripreme reprezentacije, a što se i te kako osetilo u igri.Drugo poluvremeDrugo poluvreme je donelo bolju igru, pa se nisu prevarili oni gledaoci koji su došli u pauzi. Istina, nastup "Suncokreta" je više ličio na ispitivanje protivnika, ali i u tom periodu videli smo nekoliko akcija koje su zadovoljile gledalište.

"Zdenka express" su se zalagali da izmene postojeći odnos u korist "funky-ja". Nisu mnogo postigli, najviše zato što glavna zvezda ekipe nije baš imala svoje pravo veče. Ovakva igra obećava plasman u perspektivi.

Grupa "Time" je po prvi put naterala gledaoce da im baš zabride dlanovi. Niz lepih i smišljenih akcija zadovoljili su gledalište, mada to nije bila šampionska igra.

Najduže će se ipak pamtiti lepe akcije "Smaka". Oni su uz bučnu pomoć navijača pretvorili sve u košnicu. Do kulminacije je došlo kada je njihov centarfor Točak postigao pun pogodak, ali ga je sudija poništio jer se strelac poslužio nedozvoljenim sredstvima (gudalom). Došlo je do prekida igre, a gledaocima je dva puta vraćana akcija da vide da li su u pravu.

"September" su pružili veoma zrelu i dopadljivu igru. Bili su izvanredno pokretljivi na svim delovima terena, odlični u individualnim akcijama. I u ovim trenucima gol je visio u vazduhu, ali pun pogodak nije postignut. Za to krivicu snose i gledaoci, jer umorni od navijanja za "Smak", nisu u pravom trenutku podržali "September".

Pred kraj utakmice videli smo nekoliko akcija u korist "heavy" roka koje je izvela "Teška industrija". Oni su prikazali jaku volju da pobede, ali to su momci kojima tehnika nije jača strana. S obzirom da su to novajlije u ligi, može im se oprostiti što su u prevelikoj želji da postignu pogodak, često upadali u ofsajd-zamke. U idućem prvenstvu će sigurno biti još jači.

Mada ova igra nije donela pogotke, možemo reći da je to bila prava prvenstvena utakmica. Nekoliko veoma lepih akcija i dosta uzbuđenja na terenu doprineli su da gledaoci većinom zadovoljni napuste meč.


Šta kaže publika?Pre koncerta: "Hvala bogu, nema komercijalnih grupa"... Jedva čekam da čujem tog "Buldožera" ... "Taman sam se uplašio da će koncert početi na vreme"...

More: "Zar je to sve? "... "Ovi su bili jako fini, vrlo kratko su svirali"... "Oni mogu napraviti posao ali tek za pet-šest meseci."

Proces: "Meni su se momci svideli" ... "Nemaju izgrađen svoj stil, ali ima materijala."Torr: "Ja sam slušao bučnu muziku, ali ovo"... "Čini mi se da dobro sviraju, ali ne čuju se kako treba ... "

Parni valjak: "Zar je ovo King Kong? Pa za njega je i Godzila lepotica" ... "Pošteno ga delju" ... "Ovi su prvi koji su raštimovani" ... "Kad već Status Quo ne dolaze u Jugoslaviju" ...

Buldožer: "Lepo momci, a sad bi mogli i da svirate" ... "Ovako nešto nikad nisam čuo."

YU grupa: "Lepo što su zamenili člana, on je osveženje" ... "Šteta što imaju problema sa ozvučenjem."

Oliverova Beogradska Reprezentacija: "Lepo je počelo" ... "Jesi video, došli su mercedesima"...
"Ko je ono napisao u Džuboksu da je Zdenka jedina pop-pevačica?" ... "Bolje bi bilo da su više svirali". ..

Suncokret: "Sve je to lepo, samo je neobično za BOOM" ... "Vidi, vidi, da ti ne liči možda na Josipu Lisac. Ne mislim po izgledu".

Zdenka Express: "Ova Zdenka je šokantna" ... "Odlično sviraju momci, nije to samo prateći sastav."
Time: "Ovaj Dado iz dana u dan sve bolje peva"... "Svaka čast!" ... "Mora mu se oprostiti što čita tekst, kad peva k'o car"...

Smak: "Evo ih najzad!"... "Točak!... Točak!.....Stvarno su najpopularniji u ovom trenutku" ... "Ma čuj, ne volim ja to" ... "Hoćemo još!" ... "Točak ... Točak!"

September: "Baš dobro sviraju, ali su me Smak zamorili..." ... "Ovaj Pero ni sam ne zna šta najbolje svira" ... "Popravljaju se"...

Teška industrija"Ovi su večeras fizički najjači" ... "Oni su Bijelo dugme broj dva" ... "Ipak simpatični su."

Tekst: Džuboks, obrada: Yugopapir (Džuboks, jul 1976.)
Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)