"Otimači izgubljenog kovčega" najzad i u jugoslovenskim bioskopima: Fenomenalni filmski bućkuriš




Taj fenomenalni filmski bućkuriš, sastavljen je od svega i svačega, od celokupne slave Holivuda, od vesterna do naučne fantastike, od trilera do ratne drame, od krimića do avanturističkih filmova!

Sve ono što niste mogli ni da zamislite, a što tako često i vredno "proučavate" po raznim strip-magazinima i zbog čega ste tako verna i dlsciplinovana bloskopska publika, nalazi se  - nećete verovati - u jednom, jedinom filmu: "Otimačima izgubljenog kovčega", zasigurno najpoznatijeg režisera modernih filmskih vremena, Stivena Spilberga. Taj film je brilljantna filmska "salata" koja, naprosto, baca na leđa decu, kao i njihove babe i dede, velike filmske poznavaoce i one potpuno nezainteresovane!



Jednog lepog dana 1977. na Havajima razgovarali su Džordž Lukas (prvobitno režiser a zatim proizvođač najgledanijih filmova na svetu kao što su "Ratovi zvezda", "Imperija uzvraća udarac" i "Povratak Džedija") i Stiven Spilberg o tome kako bi trebalo napraviti film u stilu na kojem se zasniva cela slava Holivuda. 

Džordžova ideja o legendarnom kovčegu u kome se kriju kamene ploče sa 10 zapovesti uz filmske "začine" akcije, pustolovine, egzotike učinila se obojici interesantnom.

I zbilja, takvi filmovi se više ne prave, a svi rado volimo da ih gledamo.

Džordž je još Stivenu rekao:

"Hajde da napravimo najuspeliji film koji je Holivud ikada video!"

I kao što to biva, kad se dva super-majstora filmske magije o nečem i dogovore, snimiše film "Otimači izgubljenog kovčega" koji, za tri koplja, prevazilazi dosadašnje filmske bajke.

"Otimači" na naslovnoj strani Nevena 

S druge strane to je film dovoljno stvaran da bi privukao najšire gledateljstvo ali i dovoljno izmišljen da obrlati posustale filmomane. 

Taj fenomenalni filmski bućkuriš, sastavljen je od svega i svačega, od celokupne slave Holivuda, od vesterna do naučne fantastike, od trilera do ratne drame, od krimića do avanturističkih filmova!

Radnja ili velika prodavnica filigranski složenih gluposti počinje u peruanskoj džungli gde arheolog Indijana Džons, traga za nekom božanskom statuom.

Normalno, kroz gomilu otrovnih strelica, zamaskiranih ambisa, jezivih prepreka Indi će, već na samom početku pokazati da nije makar ko.

Zatim saznajemo da je Indi profesor na provincijskom univerzitetu i da za njim luduje ženski deo auditorijuma.

Onda naš junak kreće u odiseju za izgubljenim kovčegom u kome po predanju leže čuvene Mojsijeve ploče.

Ali da vam ne pričamo sada sve u detalje; važno je da će Indi kroz bezbrojne avanture, pustolovine, zamke i smrtonosne situacije, srećno proći i da će... 

Pitate se vi: šta će? Ako vam kažemo neće biti tako zanimljivo!

"Otimači" su superspektakl u svakom pogledu: od scenarija do režije, od tehnologije snimanja do specijalnih efekata, od glume do muzike, od početka do kraja.

Jednom rečju film koji valja pogledati.

Napisao: Bojan Milutinović (Neven, novembar 1983 / Napomena: Film je kod nas počeo da se prikazuje 1982.)


"Pročitajte" film na sledećim stranama...












Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)