Nedjeljni zabavnik TV Sarajevo '84: Nova serija uz nove voditelje - Slavka Štimca i Zijaha Sokolovića




Uz Zijaha Sokolovića i Slavka Štimca, koji u seriji glume glavne likove, dvojicu studenata, jednog vrijednog i dobrog (Slavko Štimac), te vječitog studenta kojeg zanima sve drugo samo ne knjiga (Zijah Sokolović), u devet emisija gosti će biti poznati glumci, sportaši, pisci, umjetnici


Treća serija Nedjeljnoga zabavnika tematski se ne razlikuje od prethodnih. Scenarije su, po staroj shemi, napisali Mila Stanojević-Byford i Timothy John Byford. Redatelj je Timothy John Byford.

Nova serija razlikuje se samo po voditeljima.

Popularnog Vajtu, Rusa i Veru Jovanović zamijenila je profesionalna glumačka trojka: Zijah Sokolović, Slavko Štimac i Gorica Popović.

Nakon prve emisije pokazalo se da su izmjene u voditeljskim redovima dobro došle.

Do početka snimanja Nedjeljnog zabavnika bilo je neizvjesno hoće li Lepa Brena prihvatiti ulogu voditeljice ili će otići na turneju.

Lepa Brena trebala je u svih devet emisija Nedjeljnog zabavnika preuzeti ulogu voditeljice- pitalice.

U posljednji tren otkazala je snimanje i otputovala na turneju u Kuvajt i Arapske Ujedinjene Emirate.


U planu je i četvrta serija



Urednica Nedjeljnog zabavnika Ubavka Jakšić kaže:

- I bez Brene serija je odlična. Gorica Popović u seriji pjeva, pita i vodi blok pod nazivom Ne brukaj se. To je jedna od novina u Zabavniku.

Shema nie namjerno mijenjana; po pismima i anketama gledališta, došlo se do zaključka da gledaoci upravo hoće Nedjeljni zabavnik onakav kakav je bio od početka.

Zato se već sada planira novih devet Zabavnika u četvrtoj seriji koja bi se snimala ljeti 1985. godine.

I ta serija bit će lagana, zabavna i poučna za djecu.

Odlučili smo se na takav zabavni kolaž jer djeca najlakše pamte i uče uz igru, glazbu i malo ozbiljnih tema.

A od ozbiljnih tema bit će glazba, likovna umjetnost, film, fizika, kemija, biologija...

Novo u Zabavniku su i Velike bitke, gdje ćemo koristiti mnogo inserata iz filmova o velikim svjetskim bitkama i značajnim događajima.

Nedjeljni zabavnik ima mnogo glazbe. Songove je napisao poznati dječji pjesnik Duško Trifunović, a muziku Slobodan Kovačević, Ranko Rihtman, Slobodan Samardžić i Fadil Redžić.

Na kraju treba spomenuti da je cijela serija snimljena uz vrlo skromna sredstva.

Devet emisija za samo jednu milijardu (staru) - napominje Ubavka Jakšić.

Uz Zijaha Sokolovića i Slavka Štimca, koji u seriji glume glavne likove, dvojicu studenata, jednog vrijednog i dobrog (Slavko Štimac), te vječitog studenta kojeg zanima sve drugo samo ne knjiga (Zijah Sokolović), u devet emisija gosti će biti poznati glumci, sportaši, pisci, umjetnici...

Gosti Zabavnika bit će gradonačelnik Sarajeva Uglješa Uzelac, balerina Ivanka Lukateli, glumica Milena Dravić, putopisac Zuko Džumhur i drugi.

Na kraju ne treba zaboraviti ni male balerine iz Narodnog pozorišta u Sarajevu, koje igrom i pjesmom najavljuju gosta i novu rubriku. 

Napisao: A. Zalihić, obrada: Yugopapir (Studio, novembar 1984.)


Zašto se Timoti Bajford vratio u Jugoslaviju...



Englez Timoti Bajford dugo je sa svojom ženom, Jugoslovenkom Milom, pravio dečje emisije za našu televiziju a onda su odlučili da se vrate u Englesku. Evo šta kaže za sarajevski Ven (a prenosi novembarska Ilustrovana, op. Y.): 


- Rešili smo da se stalno nastanimo u Engleskoj zbog pogodnosti koje bi nam pružio posao na tamošnjoj televiziji. Sigurno je, i bez uvrede, da je Bi-Bi-Si najsavršenija televizija na svetu, pa smo računali da bi supruzi i meni to mnogo pomoglo.

Otišao sam u neku vrstu izvidnice i brzo se razočarao. Bez obzira na ekonomsku situaciju, život je ovde lepši nego tamo. Ja sada Englesku vidim kao Ameriku pre dvanaest godina. Tada je ona bila oličenje materijalističkog sveta. Život se pretvorio u imati i nemati. Ljudi su išli u besomučnu trku za novcem.

Izuzev njega, ništa ih ne interesuje, to im je jedina sreća. 




Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)