Toše Proeski (22): U planu duet sa evrovizijskim zvezdama - devojkama iz grupe Azúcar Moreno




Uvek su me više privlačile devojke s dobrom pričom, nego lutke sa naslovnih strana. Ona bi trebalo da ima razumevanja za moju karijeru i da bude spremna da čita razne tračeve po novinama o meni, a da mi opet veruje i da je to ne pokoleba. Znam da nije lako biti devojka poznatog pevača, ali nije lako ni poznatom pevaču da nađe pravu devojku, koja je s njim isključivo zbog njega samog

On je idol tinejdžerki! Toše Proeski je snimio novi album na srpskom jeziku i lagano povećao popularnost na ovim prostorima. Nedavno je u Interkontinentalu promovisao nove pesme s diska "Ako me pogledaš u oči," uz prisustvo velikog broja novinara i kolega. 

Toše ima 22 godine, vrlo je ljubazan i nije opterećen time što je poznata faca. Rado je pričao za Huper o novostima iz svog života i karijere.

- Tvoja promocija bila je najavljena pre mesec i po dana, pa je pomerena za početak marta. Zašto?

- Desilo se da sam imao veliku turneju kroz Makedoniju i bio sam vrlo umoran. Bukvalno sam završio na infuziji... Za 15 dana imao sam više od dvadeset koncerata, svi iz moje ekipe bili su takođe premoreni. To je jedini razlog što je promocija pomerena, ali sada smo i to obavili.

- Nekoliko pesama s novog albuma "Ako me pogledaš u oči" već su se zavrtele. Koliko si lično zadovoljan?

- Super se osećam zbog toga. BK je zaista agilna i odgovorna televizija, zato sam sve svoje albume rešio da objavim za BK sound. Vrlo sam zadovoljan, jer se pesme slušaju isto koliko i u Makedoniji. Da bismo "ispratili" pesme, uradićemo vrlo brzo dva ili tri spota.

- Da li planiraš seriju koncerata i u Srbiji?

- Svakako, ali trenutno sam pretrpan obavezama. Idem u London za mesec dana, jer radim album na engleskom. U Londonu ću biti i na snimanju filma "Lovac duše", u kome glavnu ulogu igra Žan Klod van Dam. Snima se makedonsko-francusko-nemačka koprodukcija.

Ja sam u filmu soundtrack! (smeh), mada bih voleo da mi se ukaže prilika da nešto i odglumim. 

Posle toga idem i u Španiju gde ću snimati jednu duetsku pesmu, a posle svih tih obaveza, kada se moj album zavrti ovde, planiram veću turneju.

- Ovo je tvoj prvi album na srpskom? Da li je bilo teško?

- Marina Tucaković je napisala sve originalne tekstove, nisu prevod s makedonskog. Nije mi teško da pričam srpski, jer sam se već navikao da komuniciram s ljudima, a još lakše mi je da pevam. Često govorim srpski. 

Moja menadžerka Ljilja je rodom iz Niša, tako da s njom najbolje vežbam. 

Učim polako, a ako napravim neku gramatičku grešku, nadam se da ćete mi oprostiti.


Još sam slobodan!



- Naši mediji su najavljivali duete s domaćim pevačima. Da li ćeš pevati s nekim u duetu?

- Znam da je bilo priča, ali ništa od toga nije tačno i mogu da kažem da se za sada ne zna da li ću i s kim pevati duet. Jedino što je izvesno jeste put u Španiju, posle Londona, gde ću pevati s grupom Azucar Moreno, koju čine dve devojke.




- Letos si u Herceg Novom govorio da si se naježio kada si prvi put čuo baladu "Meni hvala nijedno", koja se nalazi na tvom albumu. Da li ti je ta pesma i dalje favorit?

- Pa, ne znam koju bih sada odabrao. Tačno je da je ta pesma na mene ostavila poseban utisak. U Srbiji se dosta slušaju pesme "Ako me pogledaš u oči", "Soba za tugu", "Ledena" i balada koju si spomenuo. 

Svaka pesma ima svoj šmek i lepotu. 

Moram da kažem da svakog meseca zavolim neku drugu pesmu s albuma.

- Sigurno si svestan da si idol tinejdžerki i lepšeg pola. Kako se "boriš" s tim?

- Volim to što radim i to radim iskreno. Ne borim se previše, već mi je drago što je tako. Osećam u kontaktima s ljudima da mi misle dobro, da imaju simpatije prema meni, da me vole i to nikoga ne može da ostavi ravnodušnim, što me ispunjava i daje snagu da radim dalje i bolje.

- Prošlog leta si pričao da si stalno u gužvi, zauzet i da nemaš devojku. Imaš li sada vremena za ljubav?

- Ništa se nije promenilo, još sam slobodan. Mnogo radim, a ako nešto naiđe usput, možda ću i da se okrenem! (smeh). Voleo bih da nađem devojku koja bi mi u potpunosti odgovarala i kojoj bih mogao da se posvetim, ali iz ove perspektive uopšte ne nazirem takvu. 

Obaveze me sprečavaju da izlazim, da se zabavljam, ali se nadam da će posle radnog perioda uslediti pauza i tada ću se ozbiljnije posvetiti ljubavi.

- Kakve ponude stižu od obožavateljki?

- Uuu, svakakve! Devojke imaju razne predloge, zovu me da se vidimo, da izađemo i slično, a nedavno sam dobio i ponudu za brak. Devojka mi je prišla i rekla da bi se udala za mene i da bi volela da život provede sa mnom. Dobio sam i pismo od te devojke, tako da imam dokaz za ovo što pričam! 

Dešavaju mi se interesantne stvari. 

Toj devojci sam rekao da sam još mlad i da nemam nameru da se ženim. Lepo sam joj sve objasnio, nisam bio grub i nadmen. Rekao sam joj da imam 22 godine i da se javi malo kasnije!


Prvo da skočim, pa da kažem hop



- Na kakve devojke Toše obraća pažnju?

- Devojka koja mi se dopadne uopšte ne mora da bude manekenski lepa. Važno je da u njoj vidim neku lepotu. Mnogo polažem i verujem u unutrašnju lepotu. Mora da bude negovana i da brine o svom telu, jer tako brine o svom zdravlju. 

Uvek su me više privlačile devojke s dobrom pričom, nego lutke sa naslovnih strana. 

Ona bi trebalo da ima razumevanja za moju karijeru i da bude spremna da čita razne tračeve po novinama o meni, a da mi opet veruje i da je to ne pokoleba.

Znam da nije lako biti devojka poznatog pevača, ali nije lako ni poznatom pevaču da nađe pravu devojku, koja je s njim isključivo zbog njega samog.

- Spomenuo si album na engleskom. Ko je radio te pesme?

- Imam 11 pesama na engleskom i pretežno su ih radili makedonski kompozitori, a jednu pesmu je radio i jedan srpski autor.

- Mnogi s ovih prostora najavljivali su osvajanje Evrope i sveta i posle gotovo da ništa nisu napravili. Koliko je pametno unapred najaviti album za strano tržište?

- To je hrabar potez. Ja učim engleski već dosta dugo, jer on mora biti savršen da bih mogao da pevam. Svakako nema garancija da će moj album prihvatiti publika na Zapadu. 

Tačno je da nije baš pametno nešto unapred najavljivati i zato više neću ni pričati o tom albumu. Treba prvo da skočim, pa da kažem hop. 

Mnogo toga treba da se poklopi i ako nešto ne bude realizovano, mnogi će me dočekati s raznim neugodnim pitanjima.

- Da li si popularniji u Srbiji ili Makedoniji?

- Lično mislim da me publika podjednako voli. Nisam bio dugo u Beogradu, ali sam dobio informaciju da sam popularan.

- S novim albumom promenio si i imidž?

- Pa da, mislim da tako treba. Promenile su se pesme, pa je i Toše morao malo da se promeni. Nisam se drastično promenio, ali male promene, pre svega frizura, sigurno prijaju.

- Koliko je teško mladiću od 22 godine da ostane isti i da mu slava ne udari u glavu?

- Iskreno, teško je. Možda ja i nisam neka zvezda, ali je sigurno da se čovek promeni kada postane poznat. Ja se trudim da se ne menjam, a moguće je i da se ljudi oko mene malo promene, a da ja ostanem isti.

- Da li je ljubav jedina tema na albumu i da li tvoje pesme pogađaju samo ženski pol?

- Mislim da je to jedina tema o kojoj je vredno pevati. Verujem da moje pesme apsolutno gađaju ženska srca. Uz moje pesme devojke i žene puste i poneku suzu, a muškarci se pronalaze, malo im se srce stegne, ali istrpe.

- Koliko diskova imaš u kolima?

- Volim da vozim i obožavam laganu vožnju. Imam 300 CD-ova u kolima. Poslednje što sam slušao jeste muzika iz filma "Gladijator". To mi se jako sviđa i sigurno mesec dana ne vadim taj disk iz plejera.

- Na tvojoj promociji bio je i Željko Joksimović. Koliko se dobro poznajete?

- Upoznali smo se nedavno na jednom koncertu u Londonu. Primetio sam da je normalan i kulturan dečko. Pre sam imao, neću reći negativno, ali totalno neutralno mišljenje o njemu, ali sada kada sam ga upoznao - sve najpozitivnije mislim o Željku.

Razgovarao: Saša Milovanović, obrada: Yugopapir (Huper, mart 2003.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)