Naši omiljeni recepti: Bora Đorđević, Dragan Zarić, Đorđe Marjanović, Čkalja, Ršum, Cune, Nikita




Krompir može da se preseče na pola, a može i onako ceo da se stavi u ugalj i, dok se roštilj peče, krompiri se ispeku dole u žaru. Sa pečenim mesom možete da uradite šta hoćete, ali krompir mora da se filuje kajmakom! Tek kad krompir filujete kajmakom - dobili ste pravu čobansku poslasticu!


Bora Đorđević - Prženice



Odmah da vam kažem: riblju čorbu ne znam da spremam! Jednom sam je napravio, probao, i sreća da to niko drugi nije okusio.

Volim prženice! Slane, slatke, svakakve.

Kako ja pržim prženice? Ovako: uzmem stari hleb, isečem na krlške i ostavim tu buduću prženicu - prženicu u futuru, sa strane.

Zatim umutim jaja, sipam malo mleka i sasvim malo brašna. Svako parče hleba dobro natopim napred navedenom smesom i hitro bacim na vrelo ulje.

Kad je prženica gotova, servira se kako ko voli. Ja volim sa kajmakom!


Đorđe Marjanović - "Bećar paprikaš"



Iz studentskih dana, pored lepih uspomena, ostao mi je "bećar paprikaš". Mislim, još uvek znam da ga spremim. Jedino to, u stvari, i znam. Moj recept za bećar paprikaš je dobar, ali imam ja jedan još bolji:

- Kad se ženite, ženite se ženom koja zna da kuva.


Dragan Nikitović - Štuka na alaski (Nikitin) način


Odlazeći na pecanje imao sam prilike da gledam kako se pravi štuka na alaski način. Istina, ja sam do sada više gledao nego pravio, ali pokušaću:

Štuka od pola kilograma zareže se poprečke, na svaki centimetar i stavi se na jedan štap (ribari kažu da obavezno mora da bude kriv).

Štap se pobode pored vatre i okreće se polako prema vatri jedna i druga strana, a sve vreme se jednim komadićem slanine vuče (premazuje) od glave prema repu.

Kažu da se masnoćom iz slanine rastvaraju kosti i to ribi daje poseban ukus.



Miodrag Petrović Čkalja - Popara



Poparu nije, kao što se misli, tako jednostavno napraviti. Dobra popara, prava popara, popara "a la Čkalja" pravi se ovako:

Uzme se bajat crni hleb (ali nikako sa kimom) i isecka se vrlo sitno.

Dok vi seckate, na drugoj strani vri voda.

Kad provri posolite (od toga koliko će gostiju da proba poparu, zavisi koliko ćete vode i soli da stavite) pa stavite svinjsku mast.

Nikako zejtin! To već nije popara.

Kad se mast istopi stavi se hleb i meša se sve dok popara vri. Onda se izmakne, malo se popričeka, a za to vreme se iseče stari sir.

Ne dolaze u obzir nikakvi ementaleri i gorgonzole, nego običan stari, beli sir.

I, onda, svakom gostu tanjir popare, a sa strane kriška sira. Pa se to tako jede: popara-sir, popara-sir, popara-sir...


Ljuba Stepanović - Čorbast pasulj



Svake večeri neizostavno pripremam nekoliko vrsta salata; to je moje jedino jelo pred spavanje. Ali za ručak, predložio bih pasulj po ovom mom receptu:

Skuvati zdrav pasulj sa dosta iseckanog crnog luka i obavezno jednom glavicom neočišćenog, ali dobro opranog belog luka.

Sve to treba dobro da se skuva i začini sirovom, najsitnije iseckanom zelenom paprikom, lorberom, biberom ...

Zatim se doda sitno seckana i dobro ispržena slanina, bez koje nema dobrog pasulja.

Suština ovog recepta je, u stvari, u tome da kuvarica doda sama svoju "mirođiju".


Dragan Zarić - Sibirski peljmeni



Pre nego što vam izdeklamujem kako se prave "peljmeni", osećam obavezu da pomenem svog učitelja, kad je ovaj recept u pitanju. To je Voki Kostić. Dakle, tako, a sad ovako:

Zamesite testo kao za rezance i razvijte ga oklagijom. Važno je da testo bude meko i da ga tanko razvijete!

Zatim dva puta sameljite goveđe meso, posolite, pobiberite i, prema ukusu, dodajte još koji začin. 

Čašicom vadite kružiće od testa, stavite meso u sredinu i savijte u obliku polumeseca, a krajeve spojte. Dobićete nešto nalik na kiflice. 

Na drugoj strani se uzvari. Dakle, uzvari se i provri dobro posoljena voda i u nju se spuštaju peljmeni. Kad isplivaju na površinu to je znak da su gotovi, kuvani.

Kako ćemo da ih služimo zavisi od mašte! Ja sam od Vokija Kostića čuo da razmuti mileram, nacedi limun i to služi umesto čorbe ili predjela.

Vi možete da probate sa majonezom, kečapom ili parmezanom. Rekoh vam, kako se kome sviđa!


Predrag Gojković-Cune - Paprikaš od dunja



Izaberu se tri dunje srednje veličine. Ne ljušte se, samo se dobro operu. Dunje se iseku na kriške i te se kriške stave u vrelo ulje da porumene sa obe strane. 

Na drugoj strani, stavite kokošku da se kuva kao za supu. 

Napravite "belu zapršku" (bez aleve paprike i ostalih začina), samo od dve kašike brašna. Supu i tu zapršku dolijete na vrelo ulje, vratite dunje i lagano mešate dok se dobije sos.

Jelo se uglavnom servira sa belim pilećim mesom. Recept nije skup, ali je sezonski: nema dunja do novembra.


Ljubivoje Ršumović - Čobanska poslastica 



Moj recept namenjen je isključivo ljudima koji žive u gradu. Onima koji petkom po podne odlaze na vikend i u divnoj prirodi, u miru i tišini - potpale roštilj!

Ja bih samo da ih podsetim: uz roštilj mogu da naprave još nešto: da, recimo, ponesu krompir i od njega urade sledeće: krompir može da se preseče na pola, a može i onako ceo da se stavi u ugalj i, dok se roštilj peče, krompiri se ispeku dole u žaru.

Sa pečenim mesom možete da uradite šta hoćete, ali krompir mora da se filuje kajmakom! Tek kad krompir filujete kajmakom - dobili ste pravu čobansku poslasticu!

Zabeležio: Žarko Obradović, obrada: Yugopapir (Kuvar Praktične žene, april 1982.)


Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)