Sanja Doležal - od 9 do 22: Kako izgleda jedan dan najljepše petine Novih fosila? (1988)




Poslovni šef grupe Zec pokazuje Sanji njezin portret, koji je jutrošnjom poštom stigao na njegovu adresu. Dečki ko dečki - počeli su Sanju zadirkivati, a najglasniji je basist Marinko koji tvrdi da je portret poslala Sanja kako bi dečke napravila ljubomornim

Što radi Sanja Doležal, pjevačica grupe Novih fosila, kad se ugase svjetla pozornice i zvijezda estrade iziđe u zagrebačku svakodnevicu?

Skepsu kojom je dočekan njen dolazak u Nove fosile, Sanja Doležal razbila je poput mjehura od sapunice. A ući preko noći u grupu koja je godinama na vrhuncu popularnosti, uistinu nije ni jednostavno ni lako. 

Unatoč sumnjama, Sanja je ulozi frontgirle, u kojoj je dotad bila Đurđica Barlović, udahnula i nove kvalitete. 

Doduše, imala je iza sebe iskustvo rock-pjevačice u adolescentnoj rock-grupi Prva ljubav, s kojom je snimila i dva albuma. 

Dakle, nije joj nedostajalo ni studijsko iskustvo. 

Ipak, mladoj je pjevačici dolazak u Fosile značio i to da mora razbijati neke predrasude.

A svakako je morala izdržati i psihičko opterećenje. 

Naime, nije bilo lako znati i moći zadovoljiti vrlo visoke interpretativne i artističke standarde Fosila, vrhunske pop-grupe. 

No, ne samo da je ispunila očekivanja nego je od početka uspjela nametnuti svoju ličnost, izvođačku nadmoćnost i prirođeni šarm. 

Sa sobom je donijela i dio rokerskog nasljeđa, unijela svježe ideje, a zbog interpretativne osebujnosti i samosvojnosti jednostavno je prisilila Rajka Dujmića da kao skladatelj počinje razmišljati na nov način, odnosno da svoje autorostvo prilagodi Sanji Doležal. 

Prema mnogima, ta je promjena Fosilima došla u pravi trenutak. 

Grupa je unatoč stalnom praćenju suvremenih pop-strujanja i stalnih mijena u glazbi polako dolazila u opasnost da ograniči svoj izričaj, odnosno da se prepusti šabloni, a to bi vodilo polaganom, ali sigurnom zasićenju publike. 

Svojim dolaskom, Sanja kao da je ubrizgala injekciju adrenalina. 

Unijela je vedrinu, optimizam, probudila kod starih članova novi entuzijazam i izvukla ih iz stanja samozadovoljstva i rutine. 

Obogatila je dotad prilično statične Fosile scenskom dinamikom, podigla njihove žive nastupe na kvalitetniju razinu, razbudila u njima radost muziciranja. 

Suptilnost izričaja i mladalački šarm ubrzo su od nje stvorili zvijezdu Novih fosila. 

Snimila je s njima četiri albuma, nastupila u Bruxellesu na Pjesmi Eurovizije, a upravo dovršavaju snimanje pjesama za novi album, koji će se za otprilike jedan mjesec pojaviti na tržištu pod nazivom Nebeske kočije.

Sanja je prava zagrebačka "puca". 

Može je se sresti na ulici, u trgovini, na tržnici dok se cjenka pri kupovini povrća, a na molbe usputnih obožavatelja strpljivo daje autograme uz obavezan smiješak koji joj gotovo nikad ne silazi s lica. 

Vedrina i optimizam kao životno pravilo izbijaju iz svakog njenog pokreta, mimike i riječi. 

U skladu s takvom naravi, na učestale napise u dijelu tabloidnog tiska, koji zadiru u njen intimni život, ona pronalazi dalijevski odgovor: 

"Važno je da se piše... Pa makar i dobro!"

Kako izgleda...


... Jedan dan najljepše petine Novih fosila?



9.00 - Na zagrebačkom Dolcu: Sanja iznad svega cijeni dobru kuhinju; pa kao gastronom po uvjerenju, ali i zvanju (vlasnica je diplome za samostalne ugostitelje - "Nek se nađe..."), ne propušta nijednu priliku da ode na tržnicu u kupovinu namirnica za pripremu svojih specijaliteta. Izvanredno zna odabrati povrće, pa je čak ni poslovično spretne "kumice" s Dolca ne mogu "preveslati".


10.30 - U "Cibonu" po kondiciju: S obzirom da "Fosili" godišnje prirede oko tristo koncerata, stalna fizička kondicija jedan je od uvjeta uspješnosti grupe. Stoga Sanja svako jutro (kad nije na turneji) provodi u "Ciboninom Fitness-centru". Body building jedan je od načina da se ostane u formi.


12.00 - Kuharica s diplomom: U nevelikoj, ali izvrsno opremljenoj kuhinji Sanja se snalazi poput ribe u vodi. Tu se iskazuje njena ljubav prema dobrom jelu, koje priprema s mnogo maštovitosti i kulinarske kreativnosti. Police su prepune egzotičnih začina, umaka i inih dodataka, koji se u vještim rukama pretvaraju u pravi gastronomski užitak. Današnji jelovnik sastoji se od specijaliteta kineske kuhinje.


16.00 - Portret s damom: Ispred studija "Jugotona", gdje snimaju novi album, "Fosili" se sastaju u punom sastavu. Poslovni šef grupe Zec pokazuje Sanji njezin portret (grafika), koji je jutrošnjom poštom stigao na njegovu adresu. Dečki ko dečki - počeli su Sanju zadirkivati, a najglasniji je basist Marinko koji tvrdi da je portret poslala Sanja kako bi dečke napravila ljubomornim.


16.30 - Upregnuti u "Nebeske kočije": Maloprijašnja vesela zadirkivanja ustupila su mjesto ozbiljnijem profesionalnom odnosu prema poslu. "Fosili" su u punom pogonu jer snimaju novi album pod nazivom "Nebeske kočije". Rajko Dujmić Lima daje Sanji instrukcije kako da otpjeva pojedine dionice, a ona bez pogovora pokušava slijediti njegove autorske ideje. Upravo snimaju prateće vokale.


Večera za laku noć: Nakon iscrpljujućeg snimanja koje zahtijeva maksimalnu koncentraciju, Zec poziva društvo na večeru u francuski restoran "Monet". Naglašava da će im troškove večere "apcigati" od slijedeće "gaže". U opuštenoj atmosferi, "Fosili" prepričavaju pojedinosti sa snimanja. Padaju sugestije o tome što bi se još moglo uraditi. Poslije ponoći, Dujmić objavljuje da je i sutra dan snimanja te predlaže "fajrunt". Društvo se razilazi i odlazi na spavanje... 


Napisao: Zvonko Pongrac, snimio: Željko Čupić, obrada: Yugopapir (Studio, septembar 1988.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)