Pretražite Yugopapir

Sead Lipovača o 100 ključnih pesama YU rocka (6/6): Prvi seljak ove zemlje bio je Goran Bregović

Maj 1983: "Nije lako objasniti uspeh "Motora" - izgleda da tu nisu u pitanju samo motori; već je to jedan čitav stil života. Po meni, oni nisu glavni faktor našeg uspeha: to su, pre svega, talenat i rad, zatim svakako veliki broj održanih koncerata, onda vizuelni doživljaj svakog našeg nastupa, naše oblačenje, naše face, frizure i, naravno, pesma "Jedina moja"


Naša akcija "Sto ključnih pesama jugoslovenskog rocka" koju smo pokrenuli oktobra 1982. završena je, kao što znate, u prošlom broju. Glasali ste, slali vaša pisma, dopisnice, razglednice... Kada smo sabrali rezultate, zamolili smo šest najznačajnijih domaćih autora da nam ispričaju kako su stvorili kompozicije koje su se našle na listi i prokomentarišu trenutnu situaciju na jugoslovenskoj sceni, pri čemu je naročitu pažnju trebalo da obrate na svojih pet "ključnih" kolega. 

Listajući tako jedne novine, vidim da Goran u nekom razgovoru pripoveda o muzici, o narodu, o grupama, o Divljim jagodama i o tako nekim "jebenim seljacima".

Ja za njega, recimo, znam da je pametan momak, fin, pristojan, dobar muzičar i verovatno dobar folirant, i znam da su za njegove godine nekakvi simptomi išijas, pa onda sujeta i ljubomora, ali opet mislim da bi Goran, kao fin, pristojan i pametan dečko trebalo da se drži one da na mladima i lepima svet ostaje.

Osim toga, sećam se, nije to bilo tako davno, u vreme kada je počinjao bio je prvi seljak ove zemlje i tu je titulu ljubomorno čuvao od mnogih koji su hteli da mu je uzmu, da bi, pošto je zaradio lovu, shvatio da više ne mora da bude seljak, da slobodno može da postane građanin, da počne da čita knjige, da se malo bavi filozofijom, da promeni frizuru, da pravi drugu muziku, da se druži sa Idolima...


Ako je on to dobronamerno hteo da i mi budemo kao on - malo seljaci pa da zaradimo lovu - to je onda s njegove strane sasvim u redu i on će biti tako velikodušan da nam kao mlađim i neiskusnijim muzičarima oprosti ovo što sam rekao, ali ako nije tako mislio, onda bih mu preporučio da malo bolje pričuva svoje devojčice.

Što se tiče Džonija, teško da bih ja o njemu mogao da donesem neki konkretan sud.

Ono što ja vidim - Džoni je veliki pesnik, ali njegovu muziku ne bih ocenjivao.

Smatram da ima svoju publiku i da je uspeo da proturi ono što je hteo.

Ta njegova angažovanost je za mene još uvek nešto ozbiljno i teško da bih ja tako nešto mogao da radim.

Po pitanju Riblje čorbe mogu da kažem da Bora izuzetno dobro radi svoj posao i da bi bilo glupo reći da to nije dobro kad su im hale pune, kad prodaju toliko ploča...

Leb i sol, recimo, strašno sviraju.

Slušao sam ih nekoliko puta na koncertima i mislim da je jedan od najboljih koncerata kome sam prisustvovao njihov nastup u Zagrebu, ne sećam se tačno koje godine.

Točkovo vreme je prošlo...

Mislim da mi nemamo neku konkurenciju u ovome što radimo.

Strašno sam zadovoljan što naš uspeh nije došao preko noći, nego je rezultat jednog dugogodišnjeg rada i stečenog iskustva i znanja.

Nije lako objasniti uspeh "Motora" - izgleda da tu nisu u pitanju samo motori; već je to jedan čitav stil života."Lutkica" umesto "Patkice"Po meni, oni nisu glavni faktor našeg uspeha: to su, pre svega, talenat i rad, zatim svakako veliki broj održanih koncerata, onda vizuelni doživljaj svakog našeg nastupa, naše oblačenje, naše face, frizure i, naravno, pesma "Jedina moja".

Ta pesma je nastala jako davno, u vreme kada sam ja tek razmišljao o tome kako ne bi bilo loše da i ja pokušam da komponujem.

Dobro se sećam, jednog jutra je trebalo da krenem u školu, ali mi se nije išlo i rekao sam mami da me boli glava.

Ona je odgovorila nema problema, lezi i budi kod kuće i čim je otišla na posao, ja sam već imao gitaru u rukama i svirao.

Tada sam strašno bio zaljubljen u jednu devojku koja je imala svog nekakvog dragog, pa je sve što sam pokušavao bilo bezuspešno.

Uhvatila me je neka seta i počeo sam da sviram harmonije od kojih je jedino mogla da se napravi balada.

To je trajalo jedno sat-dva i dobio sam refren pesme.

Godinu dana sam ga svirao i, na moje veliko iznenađenje, ljudi su ga pažljivo slušali i govorili da im se sviđa...

I onda sam najzad napravio prvi deo, a Toni je napisao tekst.

Ubrzo potom, dobio sam "stratokastera" i mojoj sreći, naravno, nije bilo kraja, a već dan-dva posle toga škola je išla na neku ekskurziju i ja sam uspeo da pridobijem srce te male.

Zvala se Nela i dugo smo se zabavljali, čak nekih 5-6 godina.

"Patkica" je nastala dosta kasnije i oko nje mi je dosta pomogao brat koji se više ne bavi muzikom nego je jedan ozbiljan čovek, magistar...

Mislim da je ta atmosfera "Patkice" stvorena aranžmanom.

Kada smo je završili, ja sam rekao da je ona trebalo da se zove "Lutkica" i siguran sam da bi tako mnogo bolje prošla.

Pesma "Krivo je more" je, logično, nastala na moru, u toj atmosferi disko-klubova, devojaka i rezultat je onoga što se sa mnom događalo u to vreme.

Opet sam se bio zaljubio: ovoga puta radilo se o jednoj Beograđanki s kojom sam se posle dosta viđao, a sada smo samo dobri drugovi.

A "Motori"... pa, napravio sam stvar koja je imala dobar ritam i shvatio sam da jedino tako može da se zove, pa sam kazao Alenu da napiše takav tekst.

Znao sam da će ta pesma biti veliki hit...

Da li bih se menjao sa Pogorelićem?

Bih, zato što strašno volim da putujem, a on ima tu mogućnost da obiđe ceo svet.

Jedino je to razlog. Drugo ne!

Zabeležio: Dušan Vesić, obrada: Yugopapir (Rock, maj 1983.)
Top 2525. "Kad bi' bio bijelo dugme" - BIJELO DUGME (Jugoton)
24. "Blues u parku" - SMAK (RTV Ljubljana)

23. "Zajdi, zajdi" - SMAK (RTB)

22. "Selma" - BIJELO DUGME (Jugoton)

21. "Pakleni vozači" - ATOMSKO SKLONIŠTE (RTV Ljubljana)

20. "Dodirni mi kolena" - ZANA (Jugoton)

19. "Prevela me mala žednog preko vode" - PARNI VALJAK (RTB)

18. "Aber dojde donke"- LEB I SOL (RTB)

17. "Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira" - BIJELO DUGME (Jugoton)

16. "Pavel" - AZRA (Jugoton)

15. "Šta bi dao da si na mom mjestu" - BIJELO DUGME (Jugoton)
14. "Dva dinara druže" - RIBLJA ČORBA (RTB)

13. "Za koji život treba da se rodim" - TIME (Jugoton)

12. "Doktor za rock'n'roll" - VATRENI POLJUBAC (Jugoton)

11. "A šta da radim" - AZRA (Suzy)


10. "Motori" - DIVLJE JAGODE (Diskoton)


9. "Ulazak u harem" - SMAK (RTV Ljubljana)


8. "Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac" - BIJELO DUGME (Jugoton)

7. "Odlazak u noć" - AZRA (Jugoton)


6. "Sanjao sam noćas da te nemam" - BIJELO DUGME (Jugoton)


5. "Ostani đubre do kraja" - RIBLJA ČORBA (RTB)


4. "Balkan" - AZRA (Suzy)


3. "Gracija" - AZRA (Jugoton)2. "Lutka sa naslovne strane" - RIBLJA ČORBA (RTB)1. "Jedina moja" - DIVLJE JAGODE (Jugoton)


Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)