Buco i Srđan, popularni dubrovački duo '73: Za Dan mladosti nastupili na stadionu u Beogradu



U posljednje vrijeme izvodimo pretežno domaće kompozicije. Imamo dosta materijala, samo treba organizirati snimanje. U planu je ploča s pjesmama "Ako odem" Josipa Sliška i "Lula starog kapetana" Đele Jusića. Bit će to siguran hit. Upravo mi je rekao Đelo da mu je primljena kompozicija "Margareta" za Zagrebački festival. Vjerojatno ćemo je mi interpretirati

Srđan Đivoje i Buco Pende pjevaju zajedno godinu dana i u tom muzički gledano kratkom vremenu postali su veliki ljubimci naše publike. Nije ni čudo: melodije koje izvode izuzetno su pjevne, melanholične, i, kako kaže Buco, "mala su novost u tom električarskom bumu".



Pjesma "Povratak" mjesecima je kotirala na Tininoj top-listi; od mnogih ćete čuti da je ona uz "Jefimiju" Lutajućih srca naša dosad najbolja skladba. 

Mladi, osobito oni u tinejdžerskim godinama, vrlo lako (i često) mijenjaju svoje ljubimce u pop-svijetu, zanose se svim i svačim što donosi moda tih ludih godina. Nije ni čudo - u tom previranju mnoštva koje svaki čas izbaci po neko novo ime (a ono je obično začetnik neke "nove" ideje), skloni smo povoditi se za novotarijama.

Zato uzimam u obzir i mišljenje onih "malo starijih", u ovom slučaju studentske "škvadre", koji također hvale vrijednost pjesme "Povratak", a mora se priznati da su njihove uši, slušajući sve ono dosad, već postale muzički filter istančana ukusa.

Uostalom, tu su i pisma mnogih Tina koje su također oduševljene tom melodijom i Srđanom i Bucom.

Stara je istina - kad je nešto dobro, sviđa se i pamti.


Ludo popodne



Prošlog su ljeta, neovisno jedan o drugom, dvojica mladih Dubrovčana pošla na "Atlasov" izlet "Ludo popodne" lijepom brodicom do otočića u blizini. To je razonoda uglavnom za strance kojoj se rado pridružuju i domaći ljudi. Bude tu pršuta, crnog vina, bude i koja gitara, zapjeva se pjesma.

Slučajno se zadesiše jedan kraj drugoga i naša dva mladića: Ljubo, zvani Buco, momak osebujna glasa i poduže crne kose, koji je imao već devet godina pjevačkog iskustva u različitim dubrovačkim električarskim sastavima, i plavokosi i plavooki Srđan, najstariji amater folklornog ansambla "Linđo".

Srđan je zasvirao na gitari, a Buco onako od srca zapjevao.

Čuli to neki "Atlasovci" i rekli im:

- Spremite repertoar, bit ćete "upotrebljeni" u disku na Srđu.

- To je propalo - prisjeća se Srđan - a kako smo mi u međuvremenu potrošili dosta vremena na uvježbavanje, oni su nam omogućili jedan koncert u galeriji Sebastijan.

Prvi koncert bio je točno na dan otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara.

Duo Buco i Srđan oduševio je publiku, čula ih je i televizija, učestali su koncerti s "Atlasom".

- Tako je krenulo - kaže Buco. - Inače, ja sam još kao mali pohađao satove violine koja me baš nije privlačila. Tek kasnije sam se počeo baviti pop-muzikom i nastupao na gitarijadama, čak i u Italiji.

S našim počecima kao duo Srđan i Buco počela je i suradnja s Josipom Sliškom, mladim mostarskim kompozitorom.

Osim "Povratka" snimili smo i drugu njegovu kompoziciju: "Ako odem".

Za Dan mladosti zastupali smo s tom melodijom Studio Zagreb (zajedno s mladom pjevačicom Arinkom Šegando i voditeljem Nenadom Fabijančićem) na stadionu u Beogradu.

Publika ju je izvrsno primila.


Dileme pred festivalom



Srđan i Buco dosad su snimili nekoliko melodija za radio ("Povratak", "Kad se jednom rastanemo", "Imaš prijatelja"), nastupali su na televiziji u emisijama "Stih i šansona", "Zdravo mladi". Svoj prvi repertoar zasnovali su na kompozicijama Cata Stevensa, Carole King, Simona & Garfunkela.

- Jedan je novinar izjavio da smo preuzeli stil Simona & Garfunkela, kritičar "Oka" nas je napao da pjevamo suviše stranih kompozicija - kaže Buco. - U posljednje vrijeme izvodimo pretežno domaće kompozicije. Imamo dosta materijala, samo treba organizirati snimanje.

U planu je ploča ("Elegija" se izvrsno prodaje) s pjesmama "Ako odem" Josipa Sliška i "Lula starog kapetana" Đele Jusića. Bit će to siguran hit...

Upravo mi je rekao Đelo da mu je primljena kompozicija "Margareta" za Zagrebački festival. Vjerojatno ćemo je mi interpretirati.

- A suradnja s Hrvojem Hegedušićem?

- Mi smo tu, njemu vazda na raspolaganju.

- Opatija je vaš prvi festivalski nastup?

- Festivali su dvosjekli mač - kaže Srđan. - Ovisiš o sreći, naklonosti publike. Javlja se dilema - s kojom pjesmom nastupiti da ne bismo pokvarili ono dosad. Jedina melodija koja mi je ušla u uho bila je Vladina i Bajkina "Dok te gledam", a publika je uopće nije prihvatila...

- Možda smo mi malo jednostrano usmjereni jer pjevamo istu muziku - primjećuje Buco. - Isto tako
oba volimo slušati Lutajuća srca, oni su fantastični!


Na našem koncertu svi se zavole



Jutarnja i večernja šetnja Stradunom sastavni je dio života Dubrovčana, bar onih mladih. Tako prolaze dani, a u ljeto se skupi dvostruko više stanovnika.

- I puno Tina iz Švedske i Njemačke, smije se Srđan.

- Popularnost?! Ma kakvi, ne osjećamo je u Dubrovniku. Poznajemo sve živo i svi nas poznaju, nemamo pred kim izigravati zvijezde - uglas će obojica. - A ugodno je kad te neko prepozna, na primjer u Zagrebu, na ulici, kad razgovaramo i vidiš da se ljudima sviđa naša muzika.

Svake subote daju koncerte u Sponzi i Staroj apoteci. Koncerti u Sponzi počinju u ponoć i zovu ih ponoćnim serenadama.

- Svi se zavole na našem koncertu - kaže Srđan. - Negdje oko pola koncerta svi se grle. Tko dođe u svađi pođe u miru.

- Naša je muzika uistinu umirujuća, sentimentalna, dodaje Buco.

Buco, mladić duguljasta lica i prodornih crnih očiju, kome je nadimak ostao od rana djetinjstva ("kad sam bio poprilično loptast"), veliki je diskofll. Posjeduje oko 120 albuma s pločama crnačke duhovne muzike, Jamesa Browna, Ike & Tine Turner.

Srđanova je pasija opet motorkotač Jawa od 175 kubika, a san mu je Honda od 250 ccm.

Obojica su studenti: 24-godišnji Buco na Višoj turističkoj, a godinu dana stariji Srđan na Ekonomskom fakultetu.

Zaljubljeni su u svoj Dubrovnik i ne misle seliti u neki jači radio, TV, diskografski centar:

- Nama je čas posla doći u Zagreb: uzmemo gitaru i doletimo! To je teško bendovima koji imaju tonu instrumenata!

Željela sam čuti nešto o planovima dvojice mladića, ali njihove planove drugi kuju.

- Svaki dan vježbamo bar četiri sata, planove radi menedžer iz "Atlasa", a pozive sa RTV sami sređujemo. Ploča "Povratak" izašla je nekoliko mjeseci nakon što je već svugdje svirana kao hit...

- Ali, nama nije preša, nije preša - uskače Srđan Buci u riječ. - Imamo vremena. Ako je kompozicija dobra - izaći će.

- Boje li se da ne podlegnu komercijalnosti?

- Opasnost postoji. Već smo osjetili kako nas pomalo odvlači. Ali, jedno je sigurno: Sponza je uvijek u nama i u njoj ćemo uvijek ostati jednaki.

Razgovarala: Gordana Mihajlov, obrada: Yugopapir (Tina, jul 1973.)



Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)