Najuzbudljiviji fudbalski transferi 1969: Bjeković u Partizanu, Petković i Musemić u Crvenoj zvezdi?




Dušan Bajević: Veoma bih rado igrao bilo u "Hajduku", "Partizanu" ili "Zvezdi", jer je zaista čast igrati u tako velikim klubovima, ali meni je dobro i u "Veležu". Uostalom, možda je i bolje biti prvi u selu, nego drugi u gradu

Mada je do prijelaznog roka preostalo još prilično vremena, mnogi nogometni klubovi počeli su već misliti na juli, kada se službeno otvara nogometna tržnica.

- Nama su potrebna samo dva-tri igrača da bismo kompletirali tim, stvorili momčad kadru da se popne na šampionski tron - kaže Bobek, trener "Partizana".

Koji su to nogometaši na koje je "Partizan" bacio oko, Bobek nije htio kazati. Ipak, javna je tajna da bi stručni tandem Bobek - Mihajlović najradije u svojim redovna vidio Zrenjaninca Bjekovića; golmana skopskog "Vardara" Mutibarića; mladog i veoma talentiranog Mostarca Marića; zatim golgetera "Želje" Fikreta Mujkića; mostarskog tobdžiju Bajevića...

U posljednje vrijeme među onima koji reflektiraju na dres beogradskih "crno-bijelih" spominju se čak i reprezentativno krilo "OFK Beograda", Ilija Petković, Zeničanin Lalić i još nekoliko manje afirmiranih ali veoma talentiranih nogometaša.

Boba Mihajlović, tehnički direktor "Partizana", kaže:

- Sigurno računamo na najboljeg zrenjaninskog nogometaša Nenada Bjekovića. On je izrazio spremnost da od jula postane naš član. Samo o tome ne odlučuje on sam, ni mi. Posljednju riječ dat će njegov klub. Ipak se nadamo da ćemo naći zajedničko rješenje.

Na pitanje što je s ostalima, na koje je Mihajlovićev klub bacio oko, tehnički direktor "Partizana" kaže:

- Mi ništa ne radimo tajno. Samo, jedno su naše želje i planovi, a drugo je realizacija. Eto, podigla se velika prašina oko Mujkića mlađeg. Kažu da ga mi vrbujemo. Međutim, zaboravlja se da su takva vremena prošla. O tome gdje će koji igrač odlučuju samo klubovi.

Konkretno, Mujkić, koga bismo rado vidjeli u našim redovima, može jedino prijeći ako mu za to da saglasnost "Željezničar". Ista je situacija i sa svim ostalim koji bi eventualno došli u obzir da postanu naši članovi.

Međutim, ako se planovi tehničkog štaba "Partizana" uspješno realiziraju, sigurno je da će "crno-bijeli" u novoj sezoni imati veoma jak i kvalitetan tim kadar da ostvari sve svoje planove i želje. Evo kako bi trebalo da izgleda:

Ćurković (Mutibratić), Bajić, Damjanović (vraća se iz JNA), Đorđević, Rašović, Paunović, Katić (Petković), Bjeković, Hasanagić, Hošić (Bajević), F. Mujkić!

Prošla sezona izbacila je u prvi plan jednog Sarajliju.

To je mladi i veoma daroviti vođa navale prvoligaša s Koševa, 22-godišnji Vahidin Musemić. Čitave sezone bio je glavni igrač u svom klubu i državnom timu. Danas ga mnogi smatraju trenutno najboljim i najperspektivnijim jugoslavenskim centarforom.

Kao bomba odjeknula je njegova senzacionalna izjava:

- Od iduće sezone igrat ću pored najboljeg nogometaša Jugoslavije!

I kasnije je Musemić "dijelio" slične izjave, da bi se jednog dana pojavio u dresu beogradskih "crveno-bijelih".

Istina, ne kao član "Crvene zvezde", već samo kao gost.

Vodio je navalu našega državnog prvaka u prijateljskom susretu s liderom zapadnonjemačkog šampionata, "Bajernom" iz Minhena.

Međutim, čim je stigao u svoj grad, promijenio je mišljenje.

I demantirao ono što već mjesecima izjavljuje!

- Po svoj prilici ostajem i dalje član "Sarajeva" - rekao je Musemić. - Moja je želja crveno-bijeli dres, ali...

Oni koji su u dobrim odnosima s mladim Sarajlijom tvrde da on "ne smije" nikud iz Sarajeva. Kažu da su ga čak i navijači "obrađivali" da promijeni mišljenje, neki od njih čak i fizički!

U taboru "Crvene zvezde" tvrde da oni, bar do sada, nisu nijednom razgovarali s Musemićem u vezi s njegovim dolaskom u Beograd. I napominju: rado bi ga vidjeli u svom napadačkom kvintetu, takav igrač im je neophodan, ali samo pod uvjetom da ga njegov klub pusti.

Naime, Musemiću ovog ljeta ističe ugovorna obaveza sa "Sarajevom", samo to ne znači da on može u "Zvezdu" bez suglasnosti "Sarajeva". A ligaš s Koševa, mada prodajom neke od svojih "zvijezda" mora rješavati svoju nimalo zavidnu financijsku situaciju, ne misli da se riješi usluga ovoga vrsnog napadača.

Ne znači li to da je želja brojnih navijača "Crvene zvezde" i tehničkog rukovodstva propala?

"Crvena zvezda" je prije dvije sezone napravila odličan posao kada je za neznatnu sumu kupila četvoricu do tada ne baš toliko afirmiranih nogometaša. Trojica su, Pavlović, Đorić i Krivokuća, "uvezeni" iz Titova Užica, a jedan iz Skoplja - Dojčinovski.

Danas su sva četvorica nezamjenjivi u ekipi državnog prvaka. Trojica su postali čak i reprezentativci.

Prošle sezone, u prijelaznom roku, tehničko rukovodstvo opet je kupovalo mlade i neafirmirane igrače, smatrajući da će između sedmorice prinova "napraviti" još kojeg Pavlovića, Dojčinovskog, Đorića ili Krivokuću.

Međutim, prošlogodišnja julska kupovina nije dala očekivane rezultate. Poslije nekoliko mjeseci gotovo su svi ustupljeni drugim klubovima.

Ovog jula "Crvena zvezda" mora najhitnije ubrizgati "svježu krv", nabaviti nekoliko novih nogometaša. Koji su to na koje je Miljanić bacio oko?


Novi propisi onemogućuju afere



Budući da je Musemić po svoj prilici otpao, na njegovo mjesto trebalo bi da se angažira opet jedan Sarajlija. To je Josip Bukal, napadač "Željezničara". On je već gostovao u dresu "Crvene zvezde", pa će po svoj prilici postati i stalan član ovog kluba.

Drugi na Miljanićevoj listi je plavokosi half s Karaburme Stepanović. I on je, kao i Bukal, igrao već dva puta u "Crvenoj zvezdi". Uspješno je položio ispit.

Od eventualnih prinova pominju se još dvojica Mostaraca. To su golgeter Bajević i half Karamehmedović.

I daroviti Nišlija Milenković, također bi želio u "Crvenu zvezdu". On kaže:

- Za mene postoji samo jedan klub, a to je "Crvena zvezda". Učinit ću sve da zaigram u Miljanićevoj momčadi.

Većina klubova, uglavnom velikih, ima dosta planova i želja. Svoje redove žele pojačati i "Dinamo" i "Hajduk", "Crvena zvezda" i "Partizan". Velikoj četvorki priklonila se i "Vojvodina", koja također želi ovog ljeta kupiti bar jednu "zvijezdu".

Međutim na nogometnoj tržnici malo je pravih asova, onih koji bi zadovoljili sve ambicije zainteresiranih.

Mada bi "Sarajevo", "Željezničar", mostarski "Velež" ili zenički "Čelik" prodajom po jedne od svojih "zvijezda" mogli osjetno riješiti svoje financijske probleme, oni će se u svakom slučaju teška srca riješiti jednog Musemića, Bukala, Mujkića, Bajevića, Karamehmedovića, Marića, Lalića ...

Zato je teško povjerovati da će Musemić ostvariti svoje snove, bez obzira na to što mu ističe ugovor. Ili pak Bajević, Karamehmedović, Mujkić i ostali.

Eto, na primjer, i "Hajduk" je zainteresiran za Mostarca Bajevića; "Partizan" bi želio Mujkića, Bjekovića, Mutibarića ...

Da li će netko ostvariti svoje planove i želje?

- Mi sigurno ovog ljeta dolazimo u "Partizan" - kažu Bjeković i F. Mujkić.

Musemić se još uvijek nada da će postati član "Crvene zvezde", kao i njegov sugrađanin Bukal. Tome se također nadaju Stepanović iz OFK "Beograda", Bukal i Mutibarić.

Kamo će Bajević, taj dugonogi tobdžija iz Mostara? Neki kažu - u "Beograd", drugi tvrde - u "Hajduk".

Po svemu sudeći, i ovogodišnji prijelazni rok proći će mirno, bez većih uzbuđenja. Novi propisi onemogućuju afere i malverzacije, vrbovanja i kidnapiranja. Možda će do jula i većina onih, koji su ovih mjeseci "udarili na velika zvona" da odlaze, mijenjati sredinu, ostati tamo gdje su i do sada bili.

Prvo - zato što ne mogu ići kamo hoće i kad hoće, a drugo - primanja su im gotovo svuda ista.

Možda o tome najbolje svjedoči ova izjava Mostarca Bajevića:

- Veoma bih rado igrao bilo u "Hajduku", "Partizanu" ili "Zvezdi", jer je zaista čast igrati u tako velikim klubovima, ali meni je dobro i u "Veležu". Uostalom, možda je i bolje biti prvi u selu, nego drugi u gradu!

Izuzetak su možda donekle Bjeković i Mujkić, koji po svaku cijenu žele u "Partizan".

Ne znači li to da će samo Bobekov tim u ovogodišnjem prijelaznom roku ojačati svoje redove?

Ipak, "Crvena zvezda", "Vojvodina", "Hajduk" i "Dinamo" nisu položili oružje. Njihovi tajni izaslanici rade punom parom.

Napisao: T. Tomar, obrada: Yugopapir (Start, april 1969.)


Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)