Rade Šerbedžija: Voleo bih da mi sin Danilo postane fudbaler (1973)

Decembar 1973: S obzirom da se bliži kraj godine, počinju izbori za najsportistu 1973, a gotovo je sigurno da će titulu najboljeg evropskog fudbalera poneti Johan Krojf...

Miljan Miljanić od 21. decembra postaje prvi stručnjak u timu lisabonske Benfike...

Domaće navijače trese groznica iščekivanja ultravažne kvalifikacione fudbalske utakmice Jugoslavija - Grčka!

Da li će naši uspeti da 19. decembra pobede Grke s dva, tri gola razlike i odu na Svetsko prvenstvo 1974?

Navijači predlažu Komisiji za sastav naše reprezentacije sledeće igrače: Marić-Ramljak, Bogićević-Pavlović, Katalinski, Holcer-Petković, Musemić, Bajević, Vladić i Džajić...

Šta kažu fudbaleri? Bajević smatra da se ne sme ponoviti Zagreb, tj. loša igra protiv Španaca; Holcer se pribojava lukavog i drskog grčkog dugajlije Andonijadisa, a kapiten Miroslav Pavlović upozorava na paklenu atmosferu koju će Grci napraviti na najvećem atinskom stadionu...

Utakmici se raduje i sve popularniji mladi glumac Rade Šerbedžija, koji u pauzi snimanja "Užičke republike" govori za Tempo...

... Trenutno, Šerbedžija igra jednu od glavnih uloga u filmu »Užička republika«, a njegova ploča »Ne daj se Ines«, na kojoj recituje pesme Arsena Dedića, prodata je u preko 80.000 primeraka i već se sada može tvrditi da će se - pozlatiti.

Popularni zagrebački glumac je, uglavnom, zadovoljan onim što je postigao. Međutim, nikako ne može da prežali jednu mladalačku i neispunjenu želju:

- Kao dečak maštao sam o velikoj fudbalskoj slavi - priča nam poznati zagrebački umetnik. - Igrao sam dobro, trenirao u vinkovačkom Dinamu, ali kad je trebalo iz podmlatka da pređem u prvi tim, morao sam, zbog studija, da se preselim u Zagreb

Međutim, u novoj sredini ščepale su me silne obaveze i više nisam imao vremena ne samo za fudbal nego i za sve ostale sportske aktvinosti.

Danas je situacija drukčija. Rade Šerbedžija, mada nije postao aktivan i slavan fudbaler, svaki svoj slobodan trenutak provodi na Šalati, sa prijateljima Mujkićem, Kobešćakom, Braunom i drugima - u poteri za fudbalskom loptom. 

Letos su, sećamo se, za vreme filmskog festivala u Puli, glumci predvođeni Šerbedžijom i Ljubišom Samardžićem, »kao od šale« pobeđivali sve svoje protivnike.

Ali, te im pobede niko nije - priznavao! Jer, oni nisu poznavali popularnog zagrebačkog glumca, kategorično su tvrdili da se među glumcima redovno »švercuje« neki prvoligaški fudbaler!

- Pa - kaže uz osmeh Šerbedžija - kakav se danas fudbal igra u Prvoj ligi, uz malo ozbiljniji trening, mogao bih još i da igram za neki tim...

- Za koji tim navijate - pitamo Šerbedžiju, koji i sada, na snimanju »Užičke republike«, koristi svaki predah između dve »klape« da na poljančetu zaigra sa svojim kolegama.

- Ja među jugoslovenskim klubovima imam dve velike simpatije. To su Partizan i Zagreb. Za »crno-bele« sam navijao od malih nogu, za njih navijam i sada, ali u Zagrebu igra nekoliko mojih odličnih prijatelja.

Fudbal je bio i ostao njegova prva ljubav. Međutim, Rade Šerbedžija se interesuje i za košarku, tenis, rukomet. A ono što je, kako kaže, propustio da postigne u sportu voleo bi da nadoknadi njegov sin Danilo.

- Voleo bih - kaže iskreno Šerbedžlja - da mi sin jednog dana postane neko poznato fudbalsko ime. Neću mu braniti da igra fudbal. I ako u sebi ima bar i malo očeve »fudbalske krvi« onda će jednog dana daleko dogurati.

Popularni zagrebački glumac, koji među sportistima ima veliki broj istinskih prijatelja, prognozira da će se njegov tim Partizan, i pored slabog plasmana ove jeseni na kraju visoko plasirati. I da Zagreb neće ispasti iz Prve lige! Naprotiv. On, na primer, veruje da će posle kratkotrajne krize zagrebački »beli« zauzeti jedno od mesta u sredini tabele!

- Jedino mi je žao što za trenera Zagreba nije došao Branko Zebec. Sa njim bi »dečki iz Kranjčevićeve« mnogim »velikim« pomrsili račune.

Razgovarao: N. Simić (Tempo, decembar 1973.)