ABBA (1972 - 1982): Od prvog nastupa, do poslednjeg boravka u studiju - ovo su bile njihove godine...



1972





Dvojica popularnih švedskih muzičara, Beni Anderson Bjorn Ulveus, odlučuju da zajedno sa svojim lepšim polovinama Anifrid Lingstad i Agnetom Feltskog snime pesmu "People Need Love". Singl stiže do drugog mesta švedske top-liste i ohrabruje četvorku da objavi "He is Your Brother", još jedan lokalni hit. O njihovim izdanjima brine se Stig Anderson, vlasnik disko kuće Polar, koji postaje njihov menadžer, ali i pisac mnogih tekstova. U dobitnu kombinaciju ulazi i stalni tonac Michael B. Tretow, koji uspešno realizuje sve zamisli tandema Anderson/Ulveus. Michael se seća ABBA razdoblja: "Imali smo idealnu saradnju. Jedino bih mogao da se požalim na glad. Bio sam stalno gladan. Kada Beni i Bjorn uhvate instrumente, ne znaju za izraze "pauza", "dosta", "gotovo"...

1973

Bjorn, Beni, Agneta i Frida konkurišu na švedskom takmičenju za Pesmu Evrovizije sa pesmom "Ring Ring". Ne uspevaju da se plasiraju dalje, ali pesma osvaja prvo mesto na top-listama u Australiji, Holandiji, Belgiji, Južnoj Africi... Na osnovu početnih inicijala članova grupe, Stig sve češće pominje ime ABBA. U to vreme postojala je i fabrika ribljih konzervi ABBA, ali je uprava dozvolila kvartetu da se tako nazove, pod uslovom da ih ne osramote "nedoličnim ponašanjem na sceni"...

1974

ABBA uspeva da se kvalifikuje za Pesmu Evrovizije u Brajtonu, gde su glavni favoriti Olivia Newton-John (Engleska) i duet Mouth & McNeal (Holandija). Na kladionici šanse Šveđana bile su 20:1. Ipak, pesma,"Waterloo" nadmoćno pobeđuje, a ostaje upamćena i njihova živopisna glam-rock garderoba, kao i dirigent Sven-Olof Waldoff, koji se pojavio u kostimu Napoleona. Bjorn se seća: "Kostim mi je bio toliko tesan da nisam mogao ni da se sagnem, a kamoli da sednem. Za vreme glasanja nervozno sam šetao po garderobi, ne usuđujući se da pogledam poredak. Jedino sam čuo Benija kako stalno govori: Oho, još jedna dvanaestica!" Agneta primećuje: "Niko nije verovao da ćemo ikada ponoviti sličan uspeh, smatrali su nas prolaznom pojavom. Ali, mi smo osećali da vredimo mnogo više..."

1975

Nakon nekoliko manje uspešnih singlova (remiks "Ring Ring", "So Long", "I Do, I Do..."), ABBA se vraća u vrh britanske top-liste sa pesmom "S.O.S.". Slično se ponavlja i u Americi, a u Nemačkoj "S.O.S." biva proglašena za pesmu godine. Sledeći singl "Mamma Mia" definitivno potvrđuje njihov zvezdani status, naročito kada u Engleskoj sa prvog mesta zbacuje čuvenu "Boemsku rapsodiju" grupe Queen. U Australiji počinje prava ABBA manija. Čak pet ABBA singlova okupira australijski Top Ten, a specijalna kompilacija "Best of ABBA" prodaje se u više od 850 hiljada primeraka, u zemlji koja broji 14 miliona stanovnika.

1976

Pesma "Fernando" koju je švedska publika već upoznala na Fridinom solo-albumu "Ensam", objavljena je kao sledeći ABBA singl. U Australiji njihov TV šou ima veću gledanost od prvog spuštanja čoveka na Mesec 1969, a "Fernando" do dana današnjeg ostaje najprodavaniji singl svih vremena u zemlji kengura. "Dancing Queen" postaje treći uzastopni britanski Number One, a dolazi i do šampionskog mesta u Americi. Policija zaplenjuje 700 hiljada piratskih ABBA albuma proizvedenih u Hong Kongu. Bugari ćute. Govoreći o globalnom uspehu, Stig napominje: "Svuda se prodajemo, izuzev u Kini, Severnoj Koreji i Vijetnamu". Najprodavaniji singl u Jugoslaviji je ,,Money, Money, Money", koji ubrzo postaje "Pare, Pare, Pare" u izvođenju Lepe Lukić, Usnije Redžepove, Tozovca i Cuneta. Beni objašnjava moguću tajnu uspeha: "Užasno smo okrutni prema svemu što komponujemo. Ako nam kod pesme koju snimamo nešto ne štima, brišemo je i idemo dalje."

1977

Kreće velika svetska turneja. Na adresu Royal Albert Hall-a stiže tri i po miliona rezervacija za salu koja ima 11 hiljada sedišta! U okviru koncerata izvodi se i mini-mjuzikl "Devojka sa zlatnom kosom", koji već tada svedoči o Benijevoj i Bjornovoj želji da jednoga dana izađu iz formata pop pesme. "Knowing Me, Knowing You" i "The Name Of The Game" postaju peti i šesti UK Number One. U toku turneje snima se dokumentarac koji polako prerasta u igrani film "ABBA - The Movie". Zahvaljujući članku objavljenom u magazinu Bravo, Fridi se javlja njen otac Nemac, za koga se verovalo da je poginuo u II svetskom ratu. Daily Express informiše svoje čitoace da je ABBA širom sveta prodala više ploča od Bitlsa!

1978

Od filma "ABBA - The Movie" gledaniji su jedino "Star Wars", "Grease" i "Saturday Night Fever". Istovremeno, "ABBA - The Album" boravi na prvom mestu UK liste punih devet nedelja, a sličnu sudbinu ima i singl "Take A Chance On Me", koji New Musical Express ocenjuje kao "jednu od onih neodoljivih pop pesama kakvu samo ABBA ume da isporuči". U Stokholmu je otvoren Polar, najsavremeniji studio za snimanje ploča, namenjen potrebama grupe, ali i drugih izvođača -  prvi koji su rezervisali termin bili su muzičari iz grupe Led Zeppelin. Jesen donosi "Summer Night City", singl-prethodnicu novog albuma, a ostvaren je i značajan proboj na japanskom tržištu, gde se čak tri ABBA LP-ja nalaze među 20 najprodavnijih. Uoči Božića, Bjorn i Agneta objavljuju da se razvode...

1979

Uprkos prvom značajnijem problemu, ABBA nastavlja da funkcioniše po starom. Sav prihod od novog singla ,,Chiquitita" grupa namenjuje UNICEFU. BBC šou "ABBA u Švajcarskoj" (sa specijalnim gostima: Roxy Music i Kate Bush) prikazuje oko Uskrsa većina evropskih televizija, uključujući i jugoslovensku. Frida dobija malu ulogu u švedskom filmu "Hodaj po vodi ako možeš", a Agneta priznaje: "I meni su nudili uloge, ali uglavnom u filmovima po kojima je Švedska postala ozloglašena!" Bjorn preuzima glavni vokal na singlu "Does Your Mother Know", a diskoidni ritam neguje se i u sledećim hitovima "Voulez-Vous" i "Gimme! Gimme! Gimme!" Počinje prva i poslednja američka turneja. Krajem godine objavljen je singl "I Have A Dream", snimljen za vreme koncerata na londonskom Vembliju.

1980

Na nagovor fanova iz Južne Amerike, ABBA objavljuje LP "Gracias Por La Musica", koji sadrži njihove hitove na španskom. Krajem jula pojavljuje se singl "The Winner Takes It All", na kome je zabeležena najupečatljivija Agnetina interpretacija, kao i najbolji Bjornov tekst. Iako oboje tvrde da pesma o nesrećno završenoj ljubavi nije autobiografska, niko im ne veruje. Londonska policija ne dozvoljava grupi da se za omot svog novog albuma "Super Trouper" slika usred Piccadilly Circusa, okružena raznim životinjama. Uprkos golemom publicitetu koji je zbog tragedije Džona Lenona dobila njegova poslednja ploča "Double Fantasy“ - "Super Trouper" ne ispušta prvo mesto na UK top-listi albuma tokom decembra i januara 1981.

1981

Razvode se Beni i Frida. Grupu više ne čine zaljubljeni parovi, već dvojica muzičara koji bi "nešto drugo" i dve pevačice koje bi "nešto novo". Pesma ,,Lay All Your Love On Me" objavljuje se jedino na maksi-singlu, ali i kao takva postaje veliki hit (i glavna inspiracija za YU megahit "Dodirni mi kolena" grupe Zana). ,,One Of Us", klasična ABBA balada, poslednji je UK Top 3 singl, a poslednji studijski album "The Visitors", koji bez problema stiže do prvog mesta top-liste, definitivno ih udaljava od laganog pop zvuka. Pesme odišu bračnim problemima, strahom i paranojom, a lepršave melodije tipa "Mamma Mia" i ,,Take A Chance On Me" stvar su davne prošlosti. Beni i Bjorn se sastaju sa Timom Rajsom ("Evita", "Isus Hrist Superstar") i počinju dogovore oko svog prvog mjuzikla "Chess". Agneta i Frida takođe razmišljaju o solo projektima.

1982

Agnetin, Fridin, Benijev i Bjornov poslednji kolektivni boravak u studiju dogodio se 20. avgusta. Iako na izdisaju, ABBA je tog dana snimila jednu od svojih najlepših pesama "The Day Before You Came", koja je našla mesto na kompilaciji "The Singles - The First Ten Years", još jednom UK Number One albumu. Niko od članova grupe nije imao viziju kako će se stvari odvijati u budućnosti, ali je prećutni dogovor bio da se uskoro ponovo okupe i nastave tamo gde su stali. To se, nažalost, nikada nije dogodilo...

Tekst: Yugopapir (1997)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate