Pretražite Yugopapir

Predstavljamo Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Mostaru '89: Spremni za YU-supersonika i 21. vek

Maj 1989: "Obišao sam cijeli svijet i posjetio mnoge ustanove i škole, ali ovakvu školu - po organizaciji, izgledu, opremljenosti, sastavu učenika i ljepoti - nisam vidio." Ove reči izgovorio je pre dve decenije maršal Tito, kada je bio gost budućih pilota u Mostaru. A da je tako - nije se teško uveriti.

Kad san o letenju preraste dečju maštu, kad sobe postanu odveć tesne za papirne avione, kad oblaci na plavom nebu postanu izazovni za uzmahe krilima - tada je logično da budući piloti pođu u Mostar.

U jedinstvenu pilotsku školu u našoj zemlji, pred „plavu katedru".

U školu koju svi s pravom nazivaju Jugoslavija u malom. Vazduhoplovna opšta srednja škola „Maršal Tito' nalazi se u Mostaru, a osnovana je pre 28 godina.

Njeni učenici su mladići iz cele naše zemlje; oni koji prethodno uspešno završe osmogodišnju školu i ispune stroge zdravstvene i psihofizičke kriterijume lekarske komisije za pilote.

Od njih se, kada postanu piloti, očekuje da letačke zadatke izvršavaju pri opterećenju od 10 g, pa su zdravstveni kriterijumi izuzetno strogi.

Školovanje u Mostaru traje četiri godine. Momci imaju pravo da, nakon maturiranja, odaberu neku drugu vojnu akademiju ili civilni fakultet.

A put ka zvezdama posut je trnjem: neophodno je vredno učiti matematiku, teoriju letenja i filozofiju, biti hrabar i vešt pri padobranskim skokovima, uveriti nastavnike letenja u podobnost za pilotski poziv prilikom selektivnog letenja...

Jer, piloti mogu postati samo psihofizički spremni momci, koji uspešno polože sve ispite i koji beskrajno vole svoj poziv.


JEDRENJE, SKIJANJE, LETENjE...
Učenici VOSVŠ „Maršal Tito" polažu svoje ispite i na zelenim tepisima aerodroma, na nebu, na snežnim planinama, u bazenu...

U toku školovanja u Mostaru obavezno skaču iz aviona pomoću padobrana, završavaju školu jedriličarstva, uče veštinu smučanja, vežbaju mnoge vojničke veštine i polažu najznačajniji ispit - selektivno letenje avionima.


MOSTAR, STARI MOST


Mostar je neobično lep grad i budući piloti ga zavole kao svoj zavičaj.

U tom gradu počinju sve njihove prve ljubavi - prvi uzmasi krilima, prvi poljupci pod stubovima Starog mosta, prva velika i trajna pilotska drugarstva...


VAZDUHOPLOVNA VOJNA AKADEMIJA


Vazduhoplovna vojna akademija je jedinstvena visokoškolska naučna ustanova koja školuje aktivne i rezervne oficire-pilote u našoj zemlji. Ima školske centre na aerodromu u: Zemuniku, Mostaru, Titogradu i Puli.

Pitomci Vazduhoplovne vojne akademije mogu postati svi maturanti, naravno, ako ispunjavaju uslove konkursa, a oni su izuzetno strogi.

Školovanje za sve pilote traje četiri godine i obuhvata teorijski deo i letenje.

Po završetku Vazduhoplovne vojne akademije, svi piloti proizvode se u oficire i dobijaju čin potporučnika JNA.

Takode dobijaju letačko zvanje i znak pilota RV i PVO.

Školovanje pilota rezervnih oficira traje godinu dana, a od ove godine piloti-rezervisti lete „galebom" u Mostaru.

Paralelno se školuju i rezervni oficiri kontrolori letenja.

Po završetku Akademije, piloti imaju obavezu da u JNA lete 15 godina, a potom stiču pravo da nastave karijeru u nekoj od vazduhoplovnih kompanija.

Najuspešniji piloti dobijaju Zlatni letački znak i postaju komandanti jedinica generali JNA.


OD POTPORUČNIKA - DO GENERALA

                                                                                                                                                           
Kada završe Vazduhoplovnu vojnu akademiju, svi piloti dobijaju čin potporučnika a nakon dve godine čin poručnika.

Kasnije, dobijanje novih činova zavisi od uspeha u službi.

Najsposobniji postaju komandanti jedinica i generali JNA, a u letenju - instruktori i dobitnci Zlatnog znaka pilota RV i PVO.


ŠKOLSKI CENTAR RV I PVO


Na periferiji grada na Miljacki, olimpijskog Sarajeva, u prostranoj rajlovačkoj dolini smestio se Školski centar Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Ovaj jedinstveni vazduhoplovni univerzitet u svom sastavu ima:


* Vojnu akademiju RV i PVO
* Srednju vojnu školu RV i PVO
* Vojnu školu stručnih radnika RV i PVO
* Školu rezervnih oficira vazduhoplovnotehničke službe


Od skromnih učionica i školskih pomagala danas su se na ovim prostorima razvile vrhunski opremljene nastavne i naučne institucije u kojima se školuju zaljubljenici u najsavremeniju vazduhoplovnu tehniku.

Borba za priključak najbržim u savremenom ambijentu svakim danom dobija nove koordinate, neophodne za let u naredni vek...


SREDNJA VOJNA ŠKOLA RV I PVO


Svake jeseni u Srednju vojnu školu RV i PVO u Rajlovcu stiže nova generacija petnaestogodišnjaka koji će nakon četvorogodišnjeg školovanja na smerovima: vazduhoplovnotehničke službe, protivvazdušne odbrane i telekomunikacija, steći zvanje tehničara i čin vodnika.

Šansu za ovo školovanje imaju i „usmerenjaci", nakon dve godine srednje škole u građanstvu.

Generacije ovih pitomaca rastu u Rajlovcu, ali i u Sarajevu, Brezi, Kaknju...

Vaspitavaju se uz udarničke žuljeve pod zastavom brigade „Viktor Bubanj", uz muzičke akorde i brojna sportska nadmetanja.


VOJNA ŠKOLA STRUČNIH RADNIKA RV I PVO


Avio-mehaničari, limari, oružari, bravari, alatničari, tapetari, optičari, avio-radio-mehaničari...

To su samo neka od dvadesetak zanimanja za koja se može steći diploma nakon dvogodišnjeg pohađanja Vojne škole stručnih radnika RV i PVO u koju konkurišu mladići (i devojke!) iz drugog razreda srednje školu u građanstvu.

Ovo je prva u zemlji, i jedna od retkih škola u Evropi, u kojoj se nastava realizuje po modularnom principu.

Prve generacije devojaka i momaka koji su završili školovanje već uspešno rade kao građanska lica na službi u JNA u našim vazduhoplovnim zavodima i radionicama vazduhoplovnih baza na aerodromima.


VOJNA AKADEMIJA RV I PVO


Ako ste zaljubljeni u svet naučne informatike i robotike, svet računara i mini-čipova, svet najnovijih tehnologija, nastavnici i studenti (pitomci) Vojne akademije RV i PVO pozivaju vas da im se pridružite!

Obećavamo vam:

Upoznaćete sredinu koja je već "jednom nogom" (ili, krilom) zakoračila u 21. vek.


VAZDUHOPLOVNOTEHNIČKA VOJNA AKADEMIJA


Mnogo je zaljubljenika u plave visine, koji na krilima papirnih aviona iz detinjstva maštaju i o tome - da jednog dana postanu konstruktori čeličnih ptica...

Prava šansa da uspete u tome, pruža vam se školovanjem u Rajlovcu (tri godine), pa potom u Žarkovu kraj Beograda (dve godine).

Iz Vazduhoplovnotehničke vojne akademije izlaze poručnici sa zvanjem diplomiranog inženjera mašinstva ili elektronike.

U sprezi sa Vazduhoplovnotehničkim institutom, to je svojevrsna „fabrika tehnologija" kojem se širom otvaraju vrata do naučnih zvanja magistara i doktora tehničkih nauka!

Radi ilustracije: u modernom hotelskom objektu, svaki slušalac ima svoju sobu - sa računarom...

Ako uživate u brzini i visini, ako volite slobodu, ako ste spremni na velika odricanja, čeka vas radno mesto na "krovu troposfere"...

U kabini "supergaleba", "orla", MiG-29, uskoro i YU-supersonika!

Za sve pilote: lovce-bombardere, lovce i pilote helikoptera školovanje u Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji traje četiri godine. Zajednička teorijska obuka traje tri semestra, a četvrti semestar počinje letenjem na aerodromu Zemunik kraj Zadra

Piloti helikoptera školuju se dve godine u Mostaru i lete, najpre „gazelom", a onda na "Mi—8"; piloti - lovci lete u Puli "MiG-21", a piloti lovci—bombaderi „supergalebom", i to u dva školska centra - u Puli i Titogradu. (Uskoro će leteti i "orlom").

Po završetku Vazduhoplovne vojne akademije svi piloti su osposobljeni za čuvare našeg neba i uključuju se u plavi ešelon. Međutim, učenje i borbeno i taktičko osposobljavanje ostaje i dalje njihova obaveza. Posebno su dragocena znanja iz računarske tehnike i informatike, koje postaju okosnica svih sistema u RV i PVO.


Obrada: Yugopapir (Krila armije, maj 1989.)


Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)