Ivo Lesić i grupa Stil '83: "Putovanje", hit koji je Splićane učinio najpopularnijim pop bandom u Jugoslaviji

Decembar 1983: Volite li da putujete? Naravno, a tek na more... Super! A šta je sa ljudima koji su već na moru i da li i oni vole da putuju?

I gde to?

Sve do skora odgovor na ovo pitanje je bio nepoznat. Mi kontinentalci smo odlazili u priobalne krajeve, lepo se odmarali i zabavljali totalno zanemarujući činjenicu da pojma nemamo o željama i htenjima morskih ljudi, ignorišući možda njihove planove o putovanjima, sad nije ni bitno gde. 

Sve do skora, kao što je već rečeno, jer tada i primorci digoše glas: spevaše pesmicu o tome kako vole putovanja, kako je to moćna stvar, treba putovati, daljine zovu...

Normalno da se radi o splitskoj grupi Stil i njihovoj pesmi "Putovanje", hitu koji je početkom godine, kad vreme nije, skrenuo pažnju šire muzikalne javnosti na naš plavi Jadran. 




Pesma je, opet se ponavljam ali šta mogu, govorila o putovanjima, tačan pravac im nije određen, verovatno nije ni bitan, važno je to da je grupi dotična omogućila put do srca cenjene publike.

Jer, ma koliko grupa, po rečima Ive Lesića, kompozitora i šefa, pre toga dugo postojala (pominje se čak i puna decenija!), tek posle "Putovanja" je izašla iz strogo lokalnih okvira i postala pravi jugo-band.

"Putovanje" grupe Stil na prvom mestu top liste Hita meseca u februaru i martu 1983...

I evo, sada, posle ovog hita i druge Stil ploče, albuma "Ali, ali..."




Album je izašao pre dvadesetak dana, na njemu se nalazi deset pesama snimljenih u studiju Tetrapak u Splitu, autori su isti kao i na prethodnoj ploči - Ivo Lesić muzika i Zvonko Stipičić, tekstovi.

- Ploča je nešto čvršća od prethodne, izbacili smo sve solo-gitare tako da je ostala samo ritam sekcija i klavijature, znači uglavnom idemo na ritam, i to su kao i ranije uglavnom lake, pop-stvari, sa nepretencioznim ljubavnim tekstovima - kaže Lesić. - Ne bežim od toga da smo pop, muzika za zabavu, na kraju i to je potrebno, i važno je da se nekom sviđa.

Da li će se ploča nekom svideti videćemo, međutim što se vizuelnog utiska tiče grupa je znatno ojačana jednom devojkom, zove se samo Hajdi, koja peva prateće vokale. 

I postava je prilično drugačija od one koja je snimila "Putovanja": sada ih je ukupno šestoro, s dvojicom glumaca amatera, koji su tu da na koncertima pruže još nešto sem muzike. 

No, i to ćemo videti.

Bilo kako bilo, evo još jednog priloga trendu muzike za igru i zabavu, još jedne zbirke lakih i pevljivih pesmica uz koje možete i da učite, radite aerobik, nekom se udvarate, čitate stripove... a muzika svira.

Napisao: Bane Obrenović (Rock, 1983.)


Grupa Stil je naredne, 1984. objavila još jedan album - "Nikada nije kasno"




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate