"Woodstock" u okviru prvog FEST-a: "Ova generacija ne želi da živi kao njihovi roditelji, ne želi ratove"

Decembar 1970: U Bethelu, nedaleko od Njujorka, pola miliona mladih pretvorilo je 250 hektara zemljišta u meku pop muzike. "Vudstok", film koji je snimljen tom prilikom, prikazuje nam kako su se velika hipi-plemena tri dana zabavljala i volela...

U okviru Prvog međunarodnog filmskog festivala koji će se održati u Beogradu od 8. do 16. januara, pod pokroviteljstvom predsednika Josipa Broza Tita, biće prikazan i film "Vudstok" američkog režisera Majkla Vedlija. Ovo izuzetno zanimljivo ostvarenje na programu je 9. januara u bioskopu "Kozara".

"Najveći hepening u istoriji." - ovako je "Tajm" okarakterisao gigantski festival koji je od 15. do 18. avgusta 1969. održan u Bethelu, nedaleko od Njujorka. "Tri dana mira, muzike i ljubavi", glasi podnaslov "Vudstoka", filma koji je režiser Majkl Vedli snimio baš tom prilikom, na licu mesta.

U stvari, "Vudstok" nam omogućava da vidimo scene "zemaljskog raja", kad se mladići i devojke, potpuno goli i slobodni, sasvim prirodno kupaju - zajedno. Tu je i jedna žena koja se porađa. Stanovnici obližnjih mesta u početku se dure i zatim poklanjaju sendviče svim tim mladima koji su došli da slušaju "svoju" muziku i da se sretnu.


Ljubav u travi



Među mnogim privlačnim scenama postoji jedna od koje zastaje dah: kad se oluja spušta nad masu pod vedrim nebom. Neko bi pomislio da je došao kraj sveta, ali veliko hipi-pleme divno uživa i u tom času: zar kiša nije manifestacija prirode?

Neko pravi balone od sapunice, neko gradi gnezdo među granama drveta, kao ptica. Uz pratnju jedne improvizacije crnačke muzike, mladići i devojke razdragano se kotrljaju po blatu; jedan par vodi ljubav na travi.

Pola miliona mladih koji su prisustvovali festivalu u Bethelu najbolja su garancija o kvalitetu filma. Mladi su se upoznali, a s njima i svi oni koji se solidarišu sa pop-generacijom. 

Majkl Vedli je mogao da se zadovolji što je kamere smestio među gomilom i što je tako snimao neobični događaj. Jedanaest operatera prešlo je za pet dana uzduž i popreko 250 hektara zemljišta na kojem su se ukotvili hipici. Pili su kafu i jeli samo "hot-dogs" koji su im se tih dana toliko zgadili da ih kasnije nikad više nisu ni okusili.

Samo na pozornici, pet kamera "kralo" je sa lica i tela duševna stanja muzičara. U sredini, isti režiser brinuo je i o onim detaljima koji su na filmu vredniji od svakog dugog govora: na primer, sandala pevača Riči Hevensa koji sa tragičnom snagom udara ritam ili ruke Džoa Kokera koje podražavaju pokrete gitariste koji ga prati.

Majkl Vedli se ovim nije zadovoljio: bilo mu je potrebno osam meseci da montira snimljeni materijal (oko 120 časova projekcije) i tako spektaklu obezbedi celovitost.


Sklopljeno 10.000 brakova



Izuzimajući tehničke pronalaske, režiser nam najzad otkriva pop-muziku onakvu kakva ona jeste: divan jezik za mlade Amerikance, možda jedini koji odrasli ne shvataju i ne kontrolišu.

Riči Hevens svima dovikuje reč "sloboda", Džoan Baez peva o tragičnoj sudbini ubijenog sindikalca, Džon Sebastijan priča o sukobima generacija, a Kantri Džo osuđuje rat u Vijetnamu i sve druge ratove.

Mladi su se u Bethelu zabavljali, ono što odrasli odavno ne čine.

- Ljudsko telo je lepo, pa zašto bismo ga se onda stideli? - pitao se jedan momak koji većinu vremena provodi go.

- Ja ljubomorna? - začudila se devojka koja živi u "plemenu". - Nikad!

U ovakvom ponašanju nema ničeg provokativnog ili skandaloznog: režiser nas je majstorski uveo u carstvo bezazlenosti.

Mada su se policija i mesne vlasti ozbiljno pribojavale, na festivalu je zabeležena samo jedna nezgoda: automobilska! 

U isto vreme, festival je pokazao da mostovi između Bethela i odraslih nikako nisu srušeni: čak i u filmu "Vudstok" mladi stoje u redu kako bi telefonirali tati i mami da su dobro i da nemaju razloga za zabrinutost.

- Generacija Vudstoka ne želi da živi kao njihovi roditelji, ne želi ratove - kaže režiser Vedli. - Svoju miroljubivost ona izražava i kroz slušanje muzike.

U stvari, skup u Bethelu bio je praznik prijateljstva. Posle festivala među mladima koji su se tu našli (neki su došli čak sa Aljaske i sa Havaja) sklopljeno je 10.000 brakova!

Pevači i muzičari bili su dostojni ovog izuzetnog skupa. Arlo Gatri, Džimi Hendriks, Džon Sebastijan, Slaj end Femili Stoun, Ten Jirs After, Kantri Džo end Fiš, Dženis Džoplin, Hu: bilo ih je za svačiji ukus i svako je, svima zajedno, imao ponešto da saopšti.

Napisala: Višnja Marjanović (RTV revija, 1970.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate