Kako su izgledali prvi minuti emitovanja "Dvestadvojke", 27. VI '69: Mladi voditelji odmah "gurnuti" u etar

Jun 1969: Od petka, 27. juna slušaoci Beograda 202 mogu da provode vreme od jutra do ponoći uz muziku, reklamu i zabavu, uz radio-program sa koga su "prognane" reči ...

- Dobro jutro svima koji ste već odavno budni, čili i orni. Dobro jutro i vama koji tek sada ustajete. Dobro jutro svima koji me sada slušate ... Govori vam Hanija Gaković... Ja sam voditelj današnjeg jutarnjeg programa Beograd 202. Ostajem sa vama do osam časova. Nadam se da prihvatate moje društvo ...

Prijatni ženski glas pozdravio je i iznenadio sve one koji su u petak, 27. juna u 6.00 časova, okrećući dugme svoga radio-prijemnika zastali na skali kod broja 202.

Zatim se začuo temperamentni glas Olivere Vučo. Njenom pesmom "Šu ... šu... Šumadija" Radio Beograd je započeo tog jutra, prvi put, emitovanje svog novog programa - Beograd 202. 

Beograd 202 - to je muzika, reklama i zabava, svakog dana od šest ujutru, do ponoći. 

Uz gradske pesme i narodnu muziku, romanse i poslednje svetske hitove zabavne muzike, na talasu 202 biće emitovane najraznovrsnije informacije koje interesuju slušaoce šireg područja Beograda.

Beograd 202 - to je program za svakog: domaćicu koju interesuju cene na pijacama i rasprodaje, decu da doznaju koja je čokolada najbolja, za one koji ne znaju gde da provedu vikend ili godišnji odmor, za koju "marku" frižidera da se odluče i za mlade koji žele muziku, muziku, muziku ... 

Beograd 202 je program koji se sluša celog dana - na plaži, u kuhinji, na izletu ... Talas 202 od tog jutra rezervisan je za novi program. Drugi i Treći emituju se samo na talasnoj dužini 298 metara.

Iako se za ovakvom vrstom programa odavno osećala potreba, a ideja za njegovo pokretanje je rođena još pre dve godine, pripreme su počele tek januara ove godine.

- Plan za pokretanje programa Beograd 202 nismo mogli ranije da realizujemo, jer je iziskivao znatna materijalna ulaganja - kaže Živojin Stekić, glavni urednik Beograda 202. - Inače Radio Beograd je ulagao i ulaže ogromna sredstva, mnogo veća od pretplata koje ubira, da proširi čujnost i obezbedi program koji će zadovoljiti želje svojih slušalaca. Ovo nije slučaj samo sa Radio Beogradom. U mnogim evropskim zemljama pretplatu ubiraju nacionalni programi, dok se ostali finansiraju iz sopstvenih izvora. I Beograd 202 će se izdržavati od sopstvenih prihoda.

Posle Oliverinog "Šu ... šu..." ponovo se oglasio voditelj:

- Sada je 6 časova i 3 minuta. Nadam se da smo probili led. Vi prvi put pratite program Beograd 202, a moj staž pred mikrofonom iznosi već - tri minuta ... Za penzijski staž malo, za tremu isuviše.

Time je Hanija Gaković, najavila ne samo početak svog staža, već veće grupe mladih voditelja-početnika čiji će staž teći u Beogradu 202. 

Njihov početak je još po nečemu izuzetan. Mimo dosadašnje prakse, da početnici izvesno vreme samo snimaju, mladi voditelji su tog jutra, prvog dana svoje spikerske karijere, govorili direktno u etar.

Svi su odabrani između 550 kandidata, koliko ih se prijavilo na Konkurs za spikere Radio Beograda. Ali, novi program za njih nije bio ništa manje iznenađenje, nego za slušaoce. Jer, za sve vreme priprema koje je od marta ove godine vodio Slobodan Sedlar, reditelj Radio Beograda, oni nisu znali da će se tako brzo naći pred mikrofonom. 

Zato je uveče, uoči najave Beograda 202, redovna proba prošla bez uzbuđenja. Tek im je tada saopšteno da će od sutra oni voditi novi program. Za prvog voditelja određena je Hanija Gaković.

- Kako ste primili ovu vest? Sigurno ste bili uzbuđeni? - upitali smo mladu voditeljku kad je izašla iz studija.

- Kako da ne! Niko od nas nije očekivao da će tako brzo progovoriti u etar - kaže uzbuđena Hanija. - Mislili smo da će to biti tek na jesen. Kada sam čula da ću biti prvi voditelj novog programa, pomislila sam: kako ću se probuditi, da ne zakasnim! Trema je stigla tek kasnije, tako da noćas nisam spavala ni dva sata.

- Kako ste se osećali, prvi put sami, pred mikrofonom koji je odmah prenosio vaš glas do slušalaca?

- Činilo mi se da sam pribrana kad sam sela u studio, ali posle prvih izgovorenih reči osetila sam strah, jer sam svoj spikerski zadatak obavljala "živo". A to nije lako za početnika. Ipak, mislim da sam na probama imala veću tremu.

Malo je slušalaca koji ovih dana nisu hvatali talas 202 koji donosi mnogo muzike, a uz to i korisna obaveštenja.

Tekst: Z. Kordić (RTV revija, 1969.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate