Dario Kordić, šampion znanja '80: Pobjednik kviza "Poziv na putovanje" student je prve godine FPN u SA

Jul 1980: U prošloj, četvrtoj emisiji kviza "Poziv na putovanje" TV Sarajevo zabilježen je jedan mali kuriozitet. Pobjednik kviza je osvojio 58 poena, a drugoplasirani samo 16, ili drugim riječima, osvojio je više poena nego preostala tri takmičara ukupno. 

Pobijedio je kao što se zna Dario Kordić, student prve godine Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

- Ni meni baš nije bilo jasno kada je Mirjana Jančić, voditeljica kviza, na kraju emisije saopštila ko je koliko osvojio poena - veli Dario Kordić i dodaje:

- Naime, od prve igre odgovarao sam nekako instinktivno, ne razmišljajući mnogo, pa mislim da je sve to bilo igra sreće, a ne igra znanja.

Mada sam još prije početka snimanja emisije a i tokom proba odlučio da odgovaram tek što dobro razmislim, ipak sam pritiskao taster, rizikujući da ne znam odgovor. Ali, eto, isplatilo se.

Zanimljivo je kako je došlo do toga da Dario Kordić učestvuje u kvizu. U časovima pauze, na fakultetu, s kolegama počesto je igrao neku vrstu kviza.

Među njegovim kolegama bio je i jedan Zlatan koji je sa svojom spretnošću prednjačio. Ekipa u kojoj se Zlatan takmičio redovno je pobjeđivala i osvajale kafu i čajeve kao nagradu.

Dario je Zlatanu običavao reći:

- Ti bi, Zlatane, velike pare zaradio u nekom kvizu.

I upravo nekako u to vrijeme stigao je i poziv Televizije Sarajevo za novi kviz. Kolege su pokušale nagovoriti Zlatana da se prijavi. Međutim, to je ovaj uporno odbijao, govoreći kako bi pred kamerama zanijemio od treme.

Da bi ga razuvjerili i pokazali da to nije ništa, odlučili su da se svi prijave.

Ali, i pored toga Zlatan je ostao pri svojoj odluci - nije se prijavio.

- Kviz emisije, ovakve kakve jesu, iziskuju veliku spretnost koja je u svakom slučaju dominantna. Ne želim reći da znanje ne igra nikakvu ulogu, ali pritisnuti taster u djeliću sekunde prije nekog ipak je spretnost. A to je upravo ono što čini kviz zanimljivim.

(Ven, 1980.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate