Intimni dnevnik zagrebačke tinejdžerke '68: Bio je nježan i rekao da imam "tako male zgodne grudi"

Srpanj 1968: Jedna naša čitateljica poslala nam je svoj dnevnik što ga je vodila nekoliko mjeseci. 

Originalnost i draž tih zapisa jest u tome što su pisane rječnikom kakvim danas govore zagrebački tinejdžeri. 

Prenosimo neke dijelove iz tog dnevnika, bez ikakva uljepšavanja i korigiranja.

"Subota, 4. svibnja: Ova šutnja mi postaje dosadna. Imam trudove. 

Tata je noćas mnogo radio pa me je strah za njega. Ja sam takav klokan. Htjela bih zaspati. Previše razmišljam.

Nedjelja

Perica se zove onaj moj tajanstveni mladić. Plesala sam s njim prvi ples, a onda cijelu večer s jednim koji postavlja masu pitanja. Zapazio je moj križ na lancu pa je bio neumoran. Odjednom se pojavio onaj fakin iz Hrvojeve. Ja mu dva puta nisam došla na spoj. Mislio je valjda da je ovaj moj momak pa je bolje da ode. Još nikada nisam imala komplikacija s tipom kad nisam došla na čvenk.

Dakle, Perica je fenomenalan.

Koji je danas?

Zašto sam uopće mislila da je on tajanstven? Jedva čekam sutra. On je Clyde, a ja Bonnie Parker. Mi smo pljačkaši banaka. One pripadaju običnim ljudima. Mi smo obični ljudi i banke pripadaju nama.

Perica mi je objašnjavao kakvi su to valovi što spajaju ljude, odnosno, misli. To je telepatija. Onda sam ga pitala za atomsku fiziku, on to studira na fakultetu. I onda je rekao na čemu se osniva kozmografija. Konačno jedan mladić s kojim mogu razgovarati i kojem nije stalo da planinari i nateže.

Srijeda, 8 svibnja

Pušili smo i šutjeli. U sebi sam mislila kako bi me mogao poljubiti, ali on to nije ni pokušao. Htjela sam to, jer mi se on sviđa. Govorio je o sebi da je nesiguran prema meni i da se počinje bojati. Mora da djelujem gordo. Ali, ja ga nikad nisam odbila. Ja želim - to i je grben - tjelesnu ljubav, ali ne i krevet. On želi osjećati moje tijelo, a ja se ne bunim i zašto sad tako teoretski postavlja stvari?

Četvrtak, 9. svibnja

Baš sam danas mogla imati sudar, ionako ne radim ništa. Bar bih se prošetala. Ako se fakin bude ponašao kao prošli put, dat ću mu nogu.

Subota, 11. svibnja

Ne znam što da mislim o tome mladiću. Rekao je da bez mene ne može. Ostat ću uz fakina dok ne svršim maturu. Ne, zaista ne znam kakav je njegov karakter. Bio je nježan i rekao da imam "tako male zgodne grudi". A onda, kad smo prolazili kroz ulicu u sjeni, iznenada se sjetio i grčevito me poljubio. Možda momak nije dugo bio u društvu s djevojkom, kako da to znam?

Ponedjeljak, 13. svibnja

Rulja se sprema na tulum u srijedu poslije škole, ako ispravimo topove. Moram štrebati. Umrijet ću. Samo me, nekako pomisao na fakina tješi. Pa neka kaže da sam indiferentna! Neka misli što hoće, ali on mi je potreban.

Srijeda, 15. svibnja

Danas je naš dan. Škola je završena. Profe su bili za pet. Uz pjesmu, viku i proteste dopeljali smo se do "Daščare". Sada sam pod gasom.

Budem li sutra mogla ispustiti glas, bit će O. K. Noge su me izdale. Morala sam doći kući. Rulja se odvezla na Zvijezdu i tamo će dignuti školu u zrak. Ja sam sretna, vesela; jedva čekam sutra! Čitav svijet, svemir, Alfa Centauri i sve, sve je noćas budno i slavi. Popila sam mlijeko za neutralizaciju i sad ćorim.

Subota, 18. svibnja

U novom izdanju. Prošla sam sa tri; 5 četvorki i 2 dvojke. Nema razloga da slavim ni da budem žalosna. Sad još dva tjedna do mature.

Moji školski dani su prošli. Sad bih se morala brinuti sama o sebi, ali mislim da ne bih mogla. Ako se zaposlim, što će biti s mojiim očima zbog mikroskopiranja, prime li me na fakultet, kako će izdržati mama i tata?

Nedjelja, 19. svibnja

Tako sam slaba uz fakina. Mi se volimo, ne? Ljubim ga; luda sam. Volim ga. Ne znam što da radim. Zagonetka je u tome što međusobno uzvraćamo nježnosti. Danas sam na sudar došla pet minuta ranije. Svejedno mi je hoće li tko vidjeti kad mi stavi ruku na rame. Ljubimo se. Prolaze me srsi. Sklapam oči. Bar da me je jednom poljubio! Ne mari, to je njegov sistem.

Utorak

Učim čitav dan punom parom. Ne znam zašto fakin nije rekao da se vidimo prije četvrtka. Rekao mi je da moram učiti, ali navečer bih se mogla zericu proluftati. On je pravi štreber. Inače o ljudima koji žive za matematiku ne mislim da su u redu. Imaju višak klikera. Samo da prođem na maturi!

Četvrtak, 23. svibnja

Imala sam sudar u sedam i po sati. Molila Đuku da ide sa mnom. Nije htjela. Htjela sam je dovesti fakinu na čvenk. Ipak smo se zadržale u gradu pa sam malo zakasnila. Zapravo mi se nije išlo. Hodam po cesti, tamo me čeka, htjela bih da ga nema.

Subota, 25. svibnja

Sada sam potpuno obuzeta mislima o njemu. Želim da jednom kad bude toplo donese gitaru i da odemo u prirodu. Rekao je da ju je prodao. Mućka, sigurno ne zna svirati.

Četvrtak, 30. svibnja

Zatišje pred buru.

O ruljo, znate li vi sve jako dobro? Ja jedem. Malo učim, pa se malo šetam, pa ponavljam, a vi? Još me muči taj hematokrit, želim da izvučem krvne grupe i Rh faktor, a ne želim policitemije, jer o njima ne mogu mnogo pisati. Za dva sata ću otići k Đurđici da je pitam što zna i kako je, a onda imam sudar. Fakina ću izjesti.

Nedjelja, 2. lipnja

Sinoć je rekao da moramo raščistiti. Želi od mene potpunu vjernost i puno sjedinjenje. Ne, rekao je, nije važno jesam li ti prvi ili ne, ali hoću biti jedini. Mozak mi je stao. Buncala sam: "Ne i ne!" Perica, zašto si takav?

Rekao je zbogom i otišao na drugu stranu.

Ponedjeljak, 3. lipnja

Svršeno je. Volim ga. Ne mogu jesti. Plačem. Matura. Pjer, luda sam. Želim ga i bit ću s njim i voljet ćemo se. Nije to svršeno. Perice, vrati se, mi smo svojevrsni.

Utorak

Moram ga vidjeti. Perice, dolazi u pitanje moja matura! Volim te!

Petak, 7. lipnja

Danas je stiglo pismo od fakina. Zum! Ponizila sam se, ali se zaista nisam mogla osloboditi onoga. Zasad ne pristajem na njegove zahtjeve da ćorimo. Pa da dobijem kindera, pa AB, pa više neću moći imati djece, pa me mama razbije, a nisam ni školu svršila. Užitak je užitak, ali, ali. Čitam od Raosa "Vječno žalosni smijeh".

11. lipnja

Diplomirala sam sa četvorkom! Šta je danas? Utorak, petak, subota?

Iz notesa u školi pisano: MOJA RULJA

SONJA i Ante se ljube. Oni će se oženiti, a već su zaručeni. Oni spavaju, jer su oboje inteligentni.

KOKA voli Mirka. Ludo je zaljubljena u njega. Stalno se svađaju i mire iz velike ljubavi.

BOKA je slatka i zafrkava mladiće kao i ja, i ne hoda s nikim.

BARICA i Štef se ljube. On ima auto i vozi je svaki dan iz škole. I našu rulju vozi. Ona ima velike grudi.

BARICA V. i Frans slično. Barica mu je vjerna i tvrdi da ima dulju kosu od mene.

JOSIPA i Tomica. On je bucmast i još mora dati ispit o glavi pa je gotov. Josipa mnogo puši.

ANA je, čini se, sama. Nju napastuje K., ali ona ne reagira.

KATICA ima dečka, ali ga mi ne poznamo. Ona je debela, ima dugu kosu i dobro uči.

ZLATA hoda s nekim u uniformi. Vidjeli smo je neki dan na "Zvijezdi" kad je padala kiša.

DUDA je uvijek sama. Užasno je mršava i ima komplekse.

TONKA i Hegi, ali je on u vojsci. Ona mu je vjerna, ali ništa bolja od nas.

VERA ima starog dečka s autom.

JASNA uvijek mijenja fakine, jer se oni ne znaju ljubiti, a ona zna.

MACA će se oženiti za Miljenka. Ona ga voli iskreno. On studira.

VERA druga hoda s jednim strancem. Sad više ne hoda.

IRENA ima više mladića. Ona mrzi Marija.

MACA veli da je solo. Može biti. Nena misli isto.

MARIJA je zaručena. Nosi prsten na lančiću, i to već vrlo dugo.

ŽIVANKA, ne znam o njoj. Odrezala je najdužu kosu na svijetu.

JELKA je 100% sama. Ima mnogo za učenje i ne stigne više ništa.

BRANKA ima probleme s učenjem i sa hrvatskim.

LJILJANA i Tiki spavaju zajedno. To nije važno, jer to radi više njih iz IV b.

BRANKA voli Mireka, ali hoda usputno, tek onako, s drugim dečkima. Zaboga, jedan je malo!

ZORA ide kući k Slavku. Ljube se mnogo, ali više ništa. Vjerujem joj. Njega dugo poznam i sviđa mi se, ali Zora luduje zbog Save.

MARIJANA ima dečka iz provincije, jer je i ona odatle. Njena teta je podvornica i gleda joj ocjene.

To je moj razred. Tu spadamo Nena i ja. Ona se dopisuje s Božom. Ludo je voli, ali ga ona zafrkava. Hoda s Miškom koji je vrlo visok, loše se drži, ima telefon i uzgaja kaktuse. Meni se sviđa jedan za koga me Nena već zafrkava. Ali, od toga neće biti ništa, jer je on hladna aglutinacija po Heglinu.

Srijeda, 10. srpnja

Izgorih od sunca, a fakin je primijetio da sam se konačno i ja zapalila, pa makar od sunca. A ja, ja se naslonim na nj, spustim rolete i laku noć! Tako bih ostala. Stojimo bez riječi, bez daha, mi, prepuni ljubavi!!! Howgh!

Četvrtak, 18. srpnja

Ne mogu opisati osjećaj što me obuzima. Sretna sam i iznad svega ponosna!!! Ostavila sam fakina, Pericu, Pjera, Peretinu. Bez riječi, bez pozdrava. Gledala sam za njim iz autobusa. Ode... "

Ilustracija: Dinko Žibrat (Plavi vjesnik, 1968.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate