Göteborg 1983: Prva "beba iz epruvete" rođena u Švedskoj bila je Jugoslovenka, već slavi prvi rođendan

Septembar 1983: Mala Marija Nikolić, koja je 26. septembra proslavila prvi rođendan, prva je "beba iz epruvete" rođena u Švedskoj. Dok se švedska javnost podelila "za" i "protiv", Marijina majka Gordana kaže: "Moj životni san je ispunjen"...

Četiri godine posle rođenja Engleskinje Lujze Braun čiji je dolazak na svet doneo nadu hiljadama žena, u Salgrenskoj bolnici u Geteborgu, rođena je prva švedska beba iz epruvete. Uspeh je došao posle stotinu pokušaja koji nisu urodili plodom. 

Odmah se, naravno, saznalo, da, mada rođena u Švedskoj, beba nije Šveđanka. 

Njeni roditelji, Gordana i Borislav Nikolić su Jugosloveni, 18 godina nastanjeni u Geteborgu, velikoj luci na zapadnoj obali Švedske. 

U nastojanju da rodi dete, Gordana se dugo lečila i pretrpela 10 operacija. Tim lekara bolnice u Geteborgu uspeo je da njene jajne ćelije oplodi spermom njenog muža i Gordana je u 36. godini rodila malu Mariju.

- Posle mnogo operacija i pokušaja da ostanem u drugom stanju, želela sam dete bilo na koji način - kaže Gordana. - Zahvaljujući nastojanjima lekara i njihovoj pomoći, ta želja mi se prošle godine ostvarila. Poslednja operacija koju sam pretrpela bio je carski rez prilikom rađanja Marije. Tako je moj životni san ispunjen. Moja Marija je danas zdravo dete. Ima 11 kilograma, duga je 75 centimetara, dobila je već pet zuba.

Posle rađanja prve bebe iz epruvete u Švedskoj se rasplamsala polemika koja je i ranije vođena: za i protiv veštačkog oplođavanja. 

U okviru polemike čula su se, takođe, već ranije postavljena pitanja.

  • Da li veštačko oplođavanje treba dozvoliti svima, ili samo parovima koji žive u zakonitom braku? 


  • Da li se može odobriti oplođavanje žene spermom nepoznatog muškarca?


  • Kakva su, u tom slučaju, prava rođenog deteta? 


  • Da li ono treba da sazna ko mu je biološki otac? 


  • Zatim, da li se oplođena jajna ćelija jedne žene može ubrizgati u matericu druge žene?


Pomažući Gordani Nikolić da postane majka, švedski lekari su postupili na isti način kao njihove britanske kolege koji su lečili majku Lujze Braun.

Jajna ćelija majke izdvojena je i spojena sa svežom spermom oca. Smesa je stavljena u zagrejan inkubator gde je u povoljnim uslovima došlo do oplođenja. Kada je oplođenje ustanovljeno, jajna ćelija je ubrizgana u matericu žene koja posle toga mora da provede najmanje 12 časova u ležećem položaju kako bi se oplođeno jaje učvrstilo.

- Ja glasam za ovakav način oplođavanja - kaže Gordana Nikolić - jer on omogućava da se pomogne onima koji žele decu. Meni su nudili da usvojim dete, ali ja sam prvo htela sve da pokušam da dobijem svoje. Mislila sam, tek ako mi to nikako ne uspe, usvojiću tuđe. Znam i da bih ga volela kao svoje, ali ipak ništa ne može da se uporedi sa trenutkom kad osetiš dete u svom stomaku...

Rođenje male Marije dobilo je veliki publicitet u svim sredstvima informisanja. 

Gordana kaže da joj to nije smetalo, da je čak bila ponosna što je prva majka-stranac kojoj je pošlo za rukom da u Švedskoj rodi dete na ovaj način. 

Jedino joj nije bilo pravo što je njeno dete nazvano bebom "iz epruvete" jer ona smatra da je njena trudnoća, istina, ostvarena uz pomoć lekara, bila sasvim prirodna.

Napisala: Jagoda Taloma (Bazar, 1983.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate