"Kuda idu divlje svinje" Ive Štivičića i Ivana Hetricha: Domaća publika nešto takvog još nije vidjela...

Travanj 1971: Kako se pod dirigentskom palicom Ivana Hetricha snimala i radila dramska televizijska serija "Kuda idu divlje svinje", najtraženijeg TV pisca, Ive Štivičića...

Licem u lice u jednoj prostoriji u kojoj se dim pomiješao s alkoholom i najjeftinijim ženskim parfemom našli su se kolovođe dviju švercerskih skupina.

Jednu je predvodio Crni Rok (Ljubiša Samardžić), a drugu Veriga (Jovo Ličina). Pokušali su se nagoditi o teritorijalnoj podjeli grada gdje su švercali robu.

Granice su bile strogo određene i samo jedan korak više, što bi ga učinio neki švercer, mogao se kobno završiti.

Bile su to ratne godine u Zagrebu, a radnja se mogla događati u bilo kojem drugom gradu. Prodavalo se sve što je švercerima došlo pod ruku. Šverceri brašna, soli, duhana, "štrumfa" i druge robe imali su svoje mušterije i nisu bili prijateljski raspoloženi prema onima koji bi im se miješali u posao.

Razgovor dvaju kolovođa završio je više nego grubo:

- Jednog ću te dana prasnuti - reče strogo Veriga i zaprijeti svom protivniku.

- Prasnut ćeš ti kuju. Njenoj pasmini i pripadaš - odvrati još strože i podrugljivije Crni Rok.

Što je dalje bilo, nemojte pitati.

- Ovo što ste vidjeli, kao da niste vidjeli - reče Ivan Hetrich, režiser serije "Kuda idu divlje svinje", napravljenoj po scenariju najjednostavnija i "najživotnijeg" TV pisca Ive Štivičića.

Nova domaća serija imat će deset nastavaka. Emitirat će se svake srijede počevši od 28. travnja u već uhodanom terminu dramskog programa. Kroz seriju će proći 105 glumaca, a od kompletnog materijala moglo bi se napraviti 7 filmova normalne dužine.

Serija je uglavnom muška. Žene se ponegdje pojavljuju da bi zakomplicirale i onako kompliciranu situaciju. Među toliko junaka valja ipak izdvojiti veliku četvorku koja zapravo vodi igru.

To su: Crni Rok (Ljubiša Samardžić), Šojka (Ivo Serdar), podnarednik Mile Vrbica (Fabijan Šovagović) i Veriga (Jovo Ličina). Snimatelj je bio Milivoj Vižintin. Scenografiju je napravio Duško Jeričević, a glazbu je komponirao Miljenko Prohaska.

Prognoze nije zahvalno davati. Barem ne onda kad je još sve oibavijeno velom tajne. No, nekoliko ljudi koji su imali priliku i povlasticu (po službenoj dužnosti) da vide dio snimljenog materijala, tvrde da domaća publika nešto takvog još nije vidjela.

Jednog popodneva glavne protagoniste našli smo u "Jadran-filmu", kojeg se tehničkim uslugama koristi Zagrebačka televizija, pa se poveo razgovor o startu nove serije. Hetrich hvali sve. Svi hvale Hetricha. Serdaru je žao što nema Samardžića, pa ne da mira Fabijanu Šovagoviću, koji je od umora zaspao na tvrdim stolicama.

Serdar hvali snimatelja Vižintina (to je otkriće), Ličina hvali tekstopisca Štivičića, a Štivičić, koji ni kod brijača ne skida crni šešir s glave (kakav, nosi Crni Rok), čeka riječ publike i kritike. Valjda zato nije ni došao na ugovoreni razgovor.

Ili pak Štivičić misli da je sve što je imao ispričati napisao u scenariju. Tako je zasad ostala tajna što je Štivičić htio reći samim naslovom serije "Kuda idu divlje svinje".

Radnja se događala u kućama, dvorištima i štagljima uz Savu, u nekadašnjem gradskom predgrađu.

- Lepeza likova veoma je široka - priča Hetrich i objeduje deset dekagrama šunkerice, jer nema vremena za pravi ručak. - U epizodama će se pojaviti poštenjaci i ulizice, ima ratobornih i mirnih, ima agenata, a najviše je onih koji nisu "ništa", a ipak su - glavni.

Dvadeset lica prolazi kroz sve nastavke. Hetrich kaže da su priče rađene kao zasebne cjeline, ali nešto ipak mora ostati "u zraku" da bi se publika privukla i slijedeće srijede pred mali ekran.

Od početka do kraja radnja obiluje sukobima. Puna je zapleta situacija. Do raspleta dolazi okrutnim obračunom, samo je tajna tko izlazi kao pobjednik, a što biva s pobijeđenima. Hetrich kaže da mu je posao, što ga upravo završava, bio dosad najnaporniji, ali i najdraži.


Ni naša televizija neće moći razvijati serije ako ih ne uspije plasirati u svijet



Možda mu treba vjerovati. Iza njega je 25 godina plodnog rada, a bio je sve: glumac, spiker, dramaturg, scenarist, konferansje i režiser. Serija mu pada i na 50-godišnjicu života, pa i to ne treba prešutjeti.

- Napravio sam agresivnu radnju. No, u njoj ima i sentimentalnih trenutaka. Ima i humora. Ima svega.

- Znači, krimić i vestern?

- Ima i takvih elemenata.

- A cijena? Koliko zapravo stoji jedan tako veliki projekt?

Na to pitanje odgovorio je Branko Lentić, šef programa Zagrebačke televizije.

- Trista deset milijuna - odgovara Lentić i objašnjava: - Serije su televizijske forme koje su iz Amerike došle u Evropu i njeguju ih veliki televizijski centri. One se ne rade samo za domaću publiku. Namijenjene su i tržištu drugih zemalja. Ni naša televizija (još mala po ekonomskim mogućnostima) neće moći razvijati serije ako ih ne uspije plasirati u svijet.

Lentić je ispričao da je u Zagrebu stvorena jezgra koje može udovoljiti takvim ambicijama kad je u pitanju kvalitetan dramski program. Na papirima zabilježeno je nekoliko projekata serija. Lentić misli da je i realizacija blizu.

- S "Jadran-filmom" postigli smo aranžman koji odgovara i nama i njima. Moramo se orijentirati na njihove usluge, jer su naši kapaciteti popunjeni stvaranjem informativnog, dokumentarnog i školskog programa - zaključio je Lentić.

Prije nego što glumce sretnemo u švercerskim operacijama, kad jedni drugima kroje kaput, i kad neki ostanu kratkih rukava, čujmo što o njima kažu izvođači.

Ivo Serdar:

- Istinu treba priznati. Štivičić je najbolji pisac TV drama i njegove uloge zadovoljstvo je tumačiti. On piše tako da se unaprijed zna tko će od glumaca igrati koju ulogu. U "Divljim svinjama" pojavit ću se u ulozi negativca, pa će me publika vidjeti u drugom svjetlu. Sa Hetrichom sam više puta radio tako da smo već uigrani.

Fabijan Šovagović:

- Potpisujem sve što je rekao Serdar, a postavio bih jedno pitanje Štivičiću: Zašto on svake treće godine napiše jednu vrijednu stvar?

Jovo Ličina:

- Tekst je gibak. Psihološki opravdan. Rad u seriji bio mi je zbog toga pravi odmor.

- Valjda zbog toga što ste kao Veriga, kao šef grupe, bili u povlaštenom položaju?

- Ne. Veriga je kicoš. Vidite ono svijetlo odijelo. Rubac oko vrata. Auto. Šofer. Pomoćnici... Prostitutke. Veriga stvara planove. Iskorištava situaciju. Ali ništa nije vječno.

Gdje će puknuti karika? O tome je prerano govoriti jer je pred nama prva plus devet epizoda.

Napisao: M. Sigetić (VUS, 1971.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate