Pretražite Yugopapir

ABBA, 3. april '78: Ceo dan ispred kamere BRAVO fotografa, dok u pozadini trešte hitovi Bee Geesa

April 1978: Za jedan od najprodavanijih licencnih albuma u domaćim prodavnicama ploča, popularni DJ i novinar Zoran Modli kaže: 

"Najnoviji LP grupe ABBA ("The Album", koji su, za proteklih nekoliko meseci, sigurno mnogi od vas nabavili) najkompletnije je ostvarenje švedskog kvarteta, posle čega su neverne Tome konačno morale da priznaju da je ABBA ne samo jedna od najpopularnijih grupa na svetu, već i jedna od najboljih. 

Biser na ploči je, svakako, raskošni "Orao" ("Eagle")."

U vreme kada je u domaćoj štampi objavljen ovaj Modlijev kraći osvrt na "The Album", ABBA je upravo pripremala skraćenu verziju pesme "Eagle" koja je bila predviđena da se kao četvrti singl sa longplejke objavi samo u određenim evropskim zemljama, ali ne i na najvažnijem disko tržištu - u Velikoj Britaniji.

Još jedan izveštaj iz tog vremena pronađen je u jednom od aprilskih brojeva nemačkog teen magazina Bravo, čiji je novinar 3. aprila 1978. boravio u Stockholmu. Evo šta je zabeležio...


*****

  

Prvi put nakon nekoliko meseci (i nakon što je plavokosa članica benda Agnetha Fältskog rodila sina Christiana), ABBA se našla u foto studiju. 

"Svakodnevno odbacujemo zahteve za slikanje, jer kada bismo udovoljili željama svih fotografa koji nas traže ne bi bilo vremena ni za snimanje pesama, a kamoli za koncerte i TV nastupe", izjavio je tom prilikom Björn Ulvaeus, Agnethin muž.

(Ipak, napravili su izuzetak i izdvojili ceo dan za prijatelja grupe, nemačkog fotografa Wolfganga "Bubija" Heilemanna.)

"BRAVO se prvi zainteresovao za nas i pratio našu karijeru - i pre nego što smo postali poznati. Naročito sam zahvalna što su mi pomogli da pronađem oca", rekla je tamnokosa ABBA pevačica Frida Lyngstad (priča o tome nalazi se OVDE.)

Sesija je počela u 11:00 kada su u studio stigli Agnetha i Björn. Došli su u društvu modnog savetnika Larsa Svenssona, koji je sa sobom vukao čak četrnaest kofera sa različitim kostimima koje će članovi grupe oblačiti za nastup pred Bubijevom kamerom.

Agnetha Fältskog (kojoj je danas, 5. aprila, rođendan) priprema se za poziranje
ispred kamere nemačkog fotografa Bubija Heilemanna

"Skoro da smo morali da otkažemo snimanje. Agnetha ima gripu, do juče je ležala u krevetu. Ipak, sada se oseća malo bolje", zaključio je Björn. 

Pet minuta kasnije, u tamnocrvenom BMW-u stigli su i pomalo preplanuli Benny (Andersson) i Frida: 

"Upravo smo se vratili sa našeg odmora. Bili smo u Austriji, u Lechu, na skijanju."

"A mi ovde u Stockholmu okovani ledom i snegom", primećuju Björn i Agnetha.

Atmosfera unutar grupe je fantastična, čini se bolja nego ikad. Obe devojke odmah nestaju u garderobi kako bi se našminkale. 

U međuvremenu, Benny otkriva:

"Frida i ja planiramo da se venčamo ove godine. U maju ćemo otići u Ameriku na dve nedelje, snimićemo nekoliko televizijskih emisija i obaviti neke intervjue. Krajem maja stižemo u Nemačku da bismo se pripremili za nastup u šou programu "Starparade" (tom prilikom će izvesti aktuelne pesme "Eagle/Thank You For The Music" - A i B strana singlice za nemačko tržište - i megahit "Take A Chance On Me").

Možda ćemo da skoknemo do matičara već na leto... "

Frida kao da nije oduševljena Bennyjevim planovima?

"To je njegova ideja. Nisam previše zainteresovana za to. Na kraju krajeva, već sam bila jednom udata. Još bi trebalo da pričamo o tome. Benny bi voleo da se venčamo, jer bi za njega to bilo prvi put."

ABBA je ispred kamere provela punih devet časova. Sve do 8 sati uveče strpljivo su menjali kostime, nameštali se i osmehivali. (Prva ploča (singlica) na kojoj su mogle da se vide fotke sa ove sesije objavljena je u septembru 1978: "Summer Night City".) 


Zanimljivo je da su članovi grupe na snimanje doneli aktuelni 2LP soundtrack "Groznica subotnje večeri" i satima vrteli strane albuma na kojima se nalaze hitovi grupe Bee Gees, njihovih najvećih pop rivala (čiji ih je zvuk - a pomalo i spot za "Night Fever" - inspirisao za budući hit singl "Summer Night City").

Frida: "U ovom trenutku, 'Saturday Night Fever' je naša omiljena ploča."




Iako nisu imali pauzu za ručak, jedan od saradnika njihove muzičke kuće Polar doneo im je svakome po dva hamburgera. Björn i Benny piju pivo, a Agnetha i Frida kafu. U međuvremenu potpisuju slike za obožavaoce. 

Na kraju dana, posao je završen. 

Iscrpljena, Agnetha kaže: "Ovo je definitivno bio najduži foto-sešn koji smo ikada uradili." 

Pre oproštaja sa izveštačem magazina Bravo, ABBA mu je pokazala prve slike studija Polar u čiju je izgradnju grupa uložila dva miliona nemačkih maraka. 

Očekivalo se da će Polar Studios biti otvoren već početkom maja. (Tamo će ABBA - prvi put u sopstvenom studiju - snimiti svoj sledeći album - "Voulez-Vous". 

A čitaoci magazina BRAVO prvi put su ugledali neke od slika sa ovog maratonskog foto-sešna u broju 20, objavljenom 11. maja 1978... )

(K. E. Siegfried, Bravo 1978, obrada: Yugopapir)




Više slika nastalih 3. aprila u Stockholmu 





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate