Pretražite Yugopapir

"Letim, sanjam, dišem" (Električni orgazam) i "Konji" (Divlje jagode): Rock albumi u centru pažnje

Mart 1988: DIVLJE JAGODE: "Konji" (Jugoton)

SADRŽAJ: Svaki normalan glazbeni kritičar (ili možda točnije super specijalist rock-kritičar) nakon desetak sekundi skinuo bi tu ploču s gramofona i napisao opširnu negativnu kritiku. 

Naime, budući da se nakon lirskog uvoda u naslovnu temu Konji svi momci ukrcavaju u umjereno-metalni stampedo, čovjek bi pomislio da će putovanje u tom smislu potrajati do kraja.

Ali, iskusan, još znatiželjan i korektan recenzent pažljivo će preslušati cijelu ploču da dođe do odgovarajućeg zaključka. 

Osim teme Osjećam, gola si ispod haljine, Divlje jagode na toj ploči nemaju pravog hita, a to je značajan problem za band koji se obraća masi. U tom smislu, indikativna je tema Turski marš, najduža na ploči (6,03), koja ima izuzetnu melodijsku liniju, dinamiku i privlačnost.

Autor tog super hita, nažalost, nije S. Lipovača, nego W. A. Mozart. Doduše, Lipovača u Maršu, a i nekoliko drugih tema, pokazuje da je spretan gitarist koji osjeća melodiju i kontrolira zvuk, no teme u cjelini, aranžmani i produkcija uspješno pokrivaju i prikrivaju te njegove kvalitete. 

Producent Peter Hinton, između ostalog, zaslužan je i za jedinstvenu transformaciju zvuka snare-bubnja u zvuk poluprazne limenke od pet kilograma miješane salate iz prosječno dobro opskrbljenog vojničkog restorana.

A sada nešto sasvim drugo: izbor tekstova s ploče, koje je uglavnom potpisao S. Đurasović.

Tu odmah nailazimo na suptilan cenzurni zahvat kojim je dio teksta koji se pjeva na ploči izbačen s unutrašnjeg omota jer napisan, vjerojatno, izaziva opscene primisli.

Naime, u temi Ne brini, sestro, večeras sam tvoj na omotu piše refren: Ne brini, sestro, večeras sam tvoj, ne brini, sestro, zaboravi sve, ne brini sestro okreni se. No, Mladen Vojičić, popularni Tifa, pjeva to ovako: "Ne brini, sestro, večeras sam tvoj, nije mi važno koji si broj, ne brini..." Da ne bi bilo zabune, taj dio teksta, bitan za rimovanje stiha, nije s omota izbačen jednom nego dvaput, pa se ne može reći da je riječ o grešci.

FORMA: Spomenuti unutrašnji omot osim tekstova kompozicija sadrži i kolaž fotografija grupe. Na poleđini vanjskog omota nazivi su kompozicija i jedna korektna fotografija grupe (fotografiju je potpisao Kemal Hadžić a dizajn i crtež konja s naslovne strane Boris Galogaža).

Na naslovnoj stranici albuma nalazi se: logotip grupe izveden u heavy-metal gotici, naziv albuma Konji izveden u tehnici najjeftinijeg letraseta, te air-brus crteži mjeseca (ili jutarnjeg, a možda i zalazećeg sunca) i siluete četiriju konja u letu.

Najbolje dizajnirani detalj na tom omotu Jugotonova je papiga, djetlić, pile ili trčka koja u krilu (ruci?) drži tablicu sa sumnjivom oznakom: PLATINASTA.

OCJENA: 2

1 - katastrofalno, 2 - vrlo loše, 3 - loše, 4 - beznačajno, 5 - prolazno, 6 - dobro, 7 - vrlo dobro, 8 - odlično, 9 - izuzetno, 10 - remek-djelo


ELEKTRIČNI ORGAZAM: "Letim, sanjam, dišem" (RTB)



SADRŽAJ: Kad su prije dvanaestak godina Rotten i Sex Pistolsi počeli divljati po Londonu, tamošnja je specijalizirana kritika jednoglasno napala Stranglerse jer su se, po njihovu mišljenju, pokušali na brzinu ukrcati u novi trend (podsjećam - punk!) a da tamo uopće ne pripadaju. Zamjerali su im da su stari, ružni (originalni pankeri trebali su biti mladi i ružni), da se pretvaraju kako ne znaju svirati, a posebno su im prigovarali to što su imali razrađenu reklamnu kampanju koja je osim ploče, zaštitnog znaka (štakor) i logotipa grupe uključivala i obiman pres materijal. To je za skromnog pankera u to doba bilo nezamislivo.

Ali, uskoro su i oni popustili, biznis je biznis, a Rotten je u međuvremenu postao superstar! Istodobno je Chris Bohn novinar najuglednijeg engleskog muzičkog tjednika New Musical Express, svrstao Električni orgazam među najuzbudljivije ne-britanske postave u Evropi, vrlo se pohvalno izrazivši o njihovu debi-albumu "Warszava '81".

To je originalni citat iz pres-materijala koji je podijeljen zainteresiranim novinarima prilikom promocije novog albuma Orgazma.

Stranglersi su bili mala, neiskusna djeca z školskog zbora kad se njihov promocioni nastup usporedi s ovim što ga je pripremio RTB. Očigledno je da RTB za razliku od Jugotona, ima tako malo bendova da u svakoga od njih može uložiti velik novac.

A, opet, možda to oni rade zato jer je riječ o najboljim jugoslavenskim grupama koje su oteli Jugotonu, pa im žele pokazati kako se to zapravo radi.

Svejedno, pres-materijal Orgazma sadrži slijedeće: jednu ploču s omotom "Letim, sanjam, dišem", jedan plakat u svim duginim bojama 100 x 70 cm, jedan bedž sa crtežom mitskog jednoroga, jedne pres-korice, četiri stranice ilustrirane biografije Orgazma, jedan reklamni tekst, jednu fotokopiju pjesme o Giletu iz Književnih novina, dvije razglednice sa slikom grupe, dvije okrugle naljepnice s istim motivom kao i na bedžu, posjetnice s telefonima RTB-a na kojoj piše S poštovanjem i - na kraju - oveću vizitkartu na kojoj piše:

"Električni orgazam nezaustavljivo leti, sanja, diše. Običan orgazam može se obuzdati. Čak je i poželjno iz preventivnih razloga."

A još na dnu: "Puno orgazama želi vam Električni orgazam"! A u sredini je zalijepljen prezervativ Kohinor (ovlažen, "pink", neupotrebljavan).

A sada nešto sasvim drugo. Muzika Orgazma jednostavan je jugoslavenski plesni boogie posvećen tinejdžerima. Nema nekih izrazitih hitova, ali se u svim temama refreni ponavljaju toliko puta da ih svatko može zapamtiti i pjevati s bendom već u prvom pokušaju.

Gile, kompozitor i tekstopisac, ima rijedak smisao za metar, pa mu tekstovi ne iskaču iz melodije, kao većini YU rokera, a bave se toliko jednostavnim i beznačajnim temama (Igra rokenrol cela Jugoslavija, sve se oko tebe ispravlja i savija; Kad sunce pocepa nebo, mesec padne u more; Hajde bejbi, daj da vidim sad ko je star a ko je mlad - itd. itd.) da mu se može odati priznanje a odsutnost svake pretencioznosti.

Kao snimatelj na ploči označen je Theodore Yanni koji je uz Piku Stančića i Gileta i koproducent. Sve su te kombinacije završile produkcijom u kojoj je bubanj snažniji i emotivniji, glasniji i erotskiji od Gileta (i njegovog glasa).

FORMA: Posthipi-estetika na ovom je albumu uočljiva po fotografijama grupe, izboru slova, rukom ispisanim tekstovima kompozicija, a sve prema konceptu orgazmičkog hipija Gileta. Stražnja stranica omota mnogo je bolja od prednje, a najbolje dizajniran detalj jest naljepnica na B-strani ploče, na kojoj je crtež glave jednoroga. U skladu s probojem na svjetsko tržište, RTB je na omot stavio i oznaku kompjutoriziranog koda koji ipak nije crtan rukom.

OCJENA: 3

1 - katastrofalno, 2 - vrlo loše, 3 - loše, 4 - beznačajno, 5 - prolazno, 6 - dobro, 7 - vrlo dobro, 8 - odlično, 9 - izuzetno, 10 - remek-djelo

Napisao: Ivica Cico Kustić (Studio, 1988.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate