Pretražite Yugopapir

Milica Manojlović, dirigent najmlađeg hora u Jugoslaviji '87: Kolibri plene šarmom i lepim pesmama

Jul 1987: Prošle nedelje je dvorana Kolarčevog narodnog univerziteta u Beogradu bila pretesna za sve one koji su žarko želeli da prisustvuju promenadnom koncertu Dečijeg hora "Kolibri".

Već više od dvadeset godina hor vodi dirigent Milica Manojlović-Pešić. 

Ona je i osnovala ovaj najmlađi hor u Jugoslaviji, jedinstven po mnogo čemu. 

Još dok je studirala...

... a paralelno i radila sa decom u novosadskoj školi za vaspitače, Milica je, priča nam, shvatila da deca najmlađeg uzrasta zapravo nemaju svoju pesmu i da im detinjstvo prolazi u tome što stalno nekog imitiraju.

Takvoj praksi Milica Manojlović-Pešić odlučno je stala na put, i evo već dvadeset godina u "Kolibrima" se smenjuju generacije devojčica i dečaka od 3 do 11 godina koji plene šarmom, razigranošću, lepim pesmama, načinom druženja... 

Pritisak roditelja, onih koji po svaku cenu žele da im klinci i klinceze pevaju u "Kolibrima" ogroman je, ali za Milicu osnovni kriterijum prema kojem bira decu nisu veze i poznanstva, već da li je neko dete čuje, ima li sluh. 

"To je osnovno - kaže - a posle se sve ostalo lako nadograđuje. Deca osećaju da ih volim, imaju radare za to, veruju mi, jer ih nikad ne lažem, mislim da sam prosto "nabijena" muzikom i da ona zrači iz mene. Pokušavam da to što je iskrenije moguće prenesem i na članove hora, i istrajavam u tome."

"Kolibri" su se daleke 1963. godine pred publikom prvi put pojavili pevajući strani repertoar, jer domaćih, originalnih pesama za decu nije bilo. 

Danas je, kaže Milica, situacija sasvim drugačija - kompozitori se prosto utrkuju ko će lepšu pesmu da ponudi ovom jedinstvenom horu. 

Pa je tako i nedavno održan koncert na Kolarcu sastavljen isključivo od kompozicija domaćih autora. 

Posebnu pažnju izazvala je pesma "Pevaj kao što govoriš" Vere Milanković posvećena, nije teško pogoditi, 200. godišnjici rođenja Vuka Stefanovića Karadžića.

Snimio: Al Šimon (RTV revija, 1987.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate