Pretražite Yugopapir

Mia Begović, ličnost '86: Pozvao me Žilnik da igram u njegovu filmu "Lijepe žene prolaze kroz grad"

Prosinac 1986: Glumica s netom završenom Akademijom već je svratila na sebe pozornost, i to ne samo pojavom nego i prvim ulogama. Kazališna publika vidjela ju je prvi put u Maestru i Margariti, gleda je u Vješticama iz Salema, zatim u Romeu i Juliji, Maloj sireni...

Posljednji mjesec često je gostovala i na televiziji, tumačila je zapažene uloge u dvije novosadske TV drame (Mala privreda i Heroj ulice) a ne prolazi nezapaženo i televizijski spot u kojemu Mia reklamira dijetalnu prehranu...

Ljubitelji filma vidjet će je uskoro na dvije premijere.

- Debitirala sam na filmu ulogom vojvođanske Mađarice u Stojanovićevu filmu Od zlata jabuka - kaže Mia i dodaje: - Prva je uloga i najdraža, a za nju sam, nakon Pulskog festivala, dobila i pohvale od kolega. Doživjeli su me, što je meni važno, sasvim drukčije nego kakva sam u svakodnevici i kakvom me poznaju.

• Nakon toga uslijedio je i drugi film?

Pozvao me Želimir Žilnik da igram u njegovu filmu Lijepe žene prolaze kroz grad. To je također zanimljiva uloga, uloga koja mi je ležala, a Žilnik mi je dao posve odriješene ruke. No, za razliku od kazališta, krajnji ishod na filmu uvijek je neizvjestan. Tek sad mi je jasno zbog čega su moje starije kolege ljubomorne na svaki svoj filmski kadar, osobito ako su vezani za neku ulogu. Glumac obično svoju ulogu smatra jednom cjelinom, pa ne da da se išta krati, no režiseri ne misle uvijek tako.

• U kazalištu je drukčije?

Ondje se uloga može dovesti do kraja. Uglavnom o glumcu ovisi kako će je odigrati. U kazalištu se točno zna tko je šta napravio.

• Znači li to da više volite kazalište?

Želim igrati u kazalištu, na filmu i na televiziji, a osobito u kazalištu! Propustila sam jednu privlačnu koprodukciju radi kazališne predstave koja nije realizirana. Ali, ne žalim se.

• Osim u Hrvatskom narodnom kazalištu i Kazalištu Trešnja, igrate i u Teatru klasike?

U tom teatru glumci se okupljaju oko nove predstave. Tako smo se i mi okupili oko Shakespeareova Romea i Julije. Mene je privukla Julija, a partner mi je Ivica Jončić. Inače, to su prizori iz te predstave, a igramo je za djecu i đake.

• Jeste li zadovoljni sadašnjim ulogama?

S ulogama da, ali ne i njihovim brojem. Imam pet puta više energije negoli je trošim, pa me taj višak guši. Ne želim prekinuti radni kontinuitet stvoren na Akademiji. No ne ide lako, bez angažmana sam, i sve ovisi o meni. Prepuštena sam vlastitoj snalažljivosti.

• Želite li se vezati za neki teatar?

Svakako, to je i moja najveća želja, i to ne samo ući u stalni angažman nego i stalno igrati na pozornici. Zasad baš i nije lako. Ima nas petnaestak glumica u slobodnom statusu, a mjesta je malo.

Snimio: Marko Čolić (Studio, 1986.)

Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate