JRT doček '88 / 00:03 – "Hej, haj, zdignimo čaše!": Tambure u starom mlinu, gazda je Martin Sagner

(6/8): Što se očekuje od TV prvih nekoliko minuta nakon ponoći kad se stišaju emocije, izgrle supruzi i drugovi, kad sjednu čestitari? Pjesma i ples!

Pjesma svima znana i svima draga, glazba koja će dirnuti u srce i pokrenuti svakoga, čak i one najusamljenije koji i nemaju drugog pokraj sebe - osim televizora.

Dobro je to shvatio Božo Potočnik pripremajući scenarij za prvu novogodišnju emisiju "Hej, haj, zdignimo čaše", čijih nas tridesetak minuta trajanja vodi preko...

... svih republičkih, lokalnih, državnih i inih Granica od Jugoslavije do Kalifornije i Meksika, Madžarske ...

U starom mlinu, takvom kakav i inače jest - sa svim drvenim klupama, stolovima, bačvama, sanducima za brašno i alatom - okuplja se veselo društvo oko novogodišnje jelke.

Odmah se prihvaćaju tambura i vina, razgovaraju, neki se prvi put upoznaju; raspoloženje raste ...

Gazda u starom mlinu, Martin Sagner i njegova TV-supruga i domaćica Smiljka Bencet zbunjeni su gužvom koja je nastala, ali se poslije malo obaveznog Martinova gunđanja i brundanja - pokreće gomila od, vjerovali ili ne, stotinjak ljudi koji su pod redateljskom palicom Igora Michielija uistinu digli čaše - za se i za sve nas.

Program, a to posebno cijenimo, neće biti mehanički zbir posebno snimljenih točaka, nego cjelovita slika novogodišnjeg druženja, povezana i dijalogom, i pjesmom, i glazbom, i glumom.

Pjesmama i glazbom, koje će otpjevati i odsvirati Vera Svoboda, Beba Selimović, Staniša Stošić, Ivo Pattiera, Mirko Belamarić, sastav Samoborke, Trešnjevčanke, Goranovci, klapa Trogir; tamburaši RTZ-a, orkestri Ferdo Livadić (Samobor) i Trešnjevka te članovi folklorne sekcije KUD-a Pavao Markovac. Autor Božo Potočnik ujedno je i urednik emisije.

Pripremili: Azra Kaurin, Zvonko Kovačić, Miša Stojanović, Dubravko Stojsavljević, Aco Veljić, snimili: Marko Čolić, Željko Čupić, Milan Stefanović (Studio, 1987.)




U nastavku večeri...





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate