Pretražite Yugopapir

Tefik Čanga nosio je usred Prištine tablu s natpisom: "Ovako će proći svaki komunista i partizan"


Pisma čitalaca Ilustrovane, oktobar 1959: U julu 1943. godine fašisti su mučili jednog druga i vodili ga u više mesta Kosova i Metohije s natpisom na grudima: "Ovako će proći svaki komunista i partizan". Ko je bio taj čovek i gde je i kada ubijen? (Čitalac iz Zagreba).


*****



To je bio Tefik Čanga, poreklom Albanac. Rođen je 1911. godine u Skadru. Krajem 1942. došao je u Uroševac za direktora preduzeća koje je služilo okupatoru za ubiranje žita od porobljenog naroda.

U to vreme partiska organizacija u Uroševcu, koja se počela stvarati početkom iste godine, dosta je ojačala. Čanga je osetio aktivnost jugoslovenskih komunista i brzo došao u dodir s njima.

Naravno, oni su u početku bili vrlo oprezni. Tražili su od partiske organizacije u Skadru informacije o ovom čoveku. Otuda su dobili izveštaj da Čangi ne treba mnogo verovati, ali ništa negativno nisu naveli o njemu.

Pokret se razvijao, partiska organizacija je stalno jačala i Čanga se iskreno oduševljavao tome. Počeo je da dobija i zadatke, koje je požrtvovano izvršavao. Bio je na vezi Trajka Grkovića, narodnog heroja, u to vreme sekretara sreskog komiteta KPJ.

Sredinom 1943. primljen je u Partiju.

Iz preduzeća kojim je rukovodio, Čanga je stalno prebacivao žito za potrebe naših jedinica i siromašnih porodica čiji su hranioci bili u partizanima. Njegov stan bio je sklonište ilegalaca. 

Već krajem 1943. izabran je za delegata na Prvoj oblasnoj konferenciji. Kada je, u brdima iznad Đakovice, 31. decembra 1943. i 1. i 2. januara 1944. godine, stvoren prvi Narodnooslobodilački odbor za Kosovo i Metohiju, za odbornika je izabran i uroševački delegat Tefik Čanga.

Sredinom 1944. Čanga mora da se skloni iz Uroševca: okupatorske vlasti i policija posumnjale su u njega.

On odlazi prema Jablanici.

Tu je dobio zadatak da preko jednog poznanika, oficira albanske kvislinške vojske, oslabi pripremani otpor protiv partizanskih jedinica koje su iz Jablanice nadirale ka Kosovu i Metohiji.

Međutim, tu su ga prepoznali i Gestapo ga je uhapsio. Zverski su ga mučili ne bi li što iz njega izvukli, ali drug Čanga se junački držao.

Jednog pijačnog dana, Čangu su doveli usred Prištine.

Iznad glave su mu istakli nađeni materijal, a preko grudi tablu s natpisom:

"Ja sam komunista koji krade državu, zločinac i neprijatelj naroda". 

Nemačka i balistička policija nagonile su građane da prolaze pored svezanog Čange, da ga izazivaju i pljuju.

Celog dana bez vode, gladan i iscrpljen, stajao je okrenut licem prema vrelom avgustovskom suncu.

Potom su ga odveli u Uroševac, a zatim u Prizren i Đakovicu, gde su ga na isti način mučili.

Zajedno sa još devet rodoljuba, među kojima su bile i omladinke Dragica Nekić i Ganimet Terbeši, okupatori su 28. avgusta 1944, u Đakovici, obesili druga Tefika Čangu.

Na tom mestu podignut je posle rata spomenik.

Napisao: Pavle Jovićević, predsednik Narodnog odbora AKMO (Ilustrovana, 1959.)


Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate