YU folk scena tokom '79. godine: Najuspješnije domaće singl i LP ploče na Venovim top-hit-listama


Decembar 1979: I narodna muzika je bila plodna diskografskim izdanjima u protekloj godini, tako da su se na top-listi našli mnogi naši popularni interpretatori i tu se zadržali sa promjenljivim uspjehom.

Rekli smo promjenljivim uspjehom, a to se naročito odnosi na singlove, jer je pjesma "Dođi da ostarimo zajedno" ubjedljivo "Singl 1979. godine" i prosto je bila zaposjela i rezervisala prvo mjesto na top listi. Šesnaest nedjelja bio je Šaban Šaulić sa ovom pjesmom na prvom mjestu, a devet nedjelja sa pjesmom "Dva galeba bela".

Izvrsno se plasirao i Safet Isović koji je sedam nedjelja bio prvi sa pjesmom "Bosno moja", da bi se pred sam kraj godine ponovo našao na istom tom mjestu ali sada sa kompozicijom "Ja sam čovjek od meraka". 

Vrlo uspješnu godinu na top-listi imala je i Hanka Paldum, jer se dugo nalazila u vrhu sa pjesmama "Voljela sam, voljela" i sada pred kraj godine sa "Odreću se i srebra i zlata". 

Mladi Asim Brkan sa hitom "Jednom sam i ja volio" tri nedjelje je bio prvi, kao i Jasna Kočijašević sa pjesmom "Hvala ti, hvala ljubavi". 

Pred kraj godine šampionsku poziciju na top-listi držala je i Nada Topčagić sa pjesmom "Dobro doš'o u moj život"'.

To su bili oni koji su se smjenjivali na čelnoj poziciji. Rame uz njih bili su još neki popularni pjevači. Prije svih Miroslav llić sa hitom "Vino točim, a vino ne pijem"', zatim veoma traženi pjevači (mada je tu bilo dosta spornog u kvalitetu - posebno tekstova) Vera Matović i pjesma "Nije greška već namera moja", Zorica Brunclik sa dva hita "Kad uđeš u moj dom" i "Da li si još uvek onako lep", Lepa Lukić i pjesma "Ovo su moje godine zlatne", "Kaži sinu da i ja postojim" i Bora Spužić Kvaka. 

Svakako treba istaći da su do ove godine dva neafirmisana pjevača takođe bila visoko plasirana, a to se odnosi na Merimu Kurtiš i pjesmu "Samo jedna reč", te Šerifa Konjevića i dvije pjesme "Vjeran sam ti uvijek bio" i "Zagrli me".


Albumi



LP izdanja narodne muzike bila su daleko siromašnija od singl izdanja. Osam nedjelja je na prvom mjestu bila LP ploča Zorice Brunclik "Aj, mene majka jednu ima". 

Nju je zamijenio album Šabana Šaulića "Dođi da ostarimo zajedno" i na prvom mjestu se zadržao petnaest nedjelja. 

Ove godine vrlo dobar Miroslav Ilić izdao je tad LP "Sreli smo se bilo je to davno" i odmah se učvrstio na prvom mjestu ostavši tu sedam nedjelja. Onda se na prvo mjesto top-liste albuma "uselio" sevdah sa pločom "Od sevdaha goreg jada nema" u interpretaciji Bebe Selimović. 

Tri nedjelje je na prvom mjestu bio Zoran Kalezić i njegov LP "Gde se rodih tu mi srce osta", a sam kraj godine pripao je LP pločama Nade Topčagić "Život je lep dok si mlad" i Gordane Lazarević "Neka ljubav večno traje".

Ovo su bili šampioni LP izdanja u narodnoj muzici, a za prvo mjesto konkurisali su još i vrlo tiražni albumi: "Svirajte mi noćas" Bore Spužića Kvake, "Vera" Vere Matović, "Između mene i tebe" Zorice Brunclik, "Umoran sam od života" Tome Zdravkovića, "Ovo su moje godine zlatne", Lepe Lukić, "Odmori se majko, jednom" Nedeljka Bilkića i "Veseli se kućni domaćine" Vasilije Radojčić.

Ova godina u narodnoj muzici, što se tiče diskografskih izdanja, bila je apsolutno u znaku Šabana Šaulića, koji se gotovo neprestano nalazio na prvom mjestu top-liste singlova i LP ploča.

1979. godina bila je vrlo uzbudljiva na top-listama prije svega zbog mnoštva diskografskih izdanja. Neki pjevači i sastavi su na top-listi bili samo jednom, jer su u toku godine izdali samo jednu ploču, a neki i po četiri puta! 

Izdanja koja se pojavljuju na tržištu, sada, krajem decembra, "useliće" se na top-liste za 1980. godinu i opet će početi jednogodišnji "ljuti boj" za što bolji plasman.

Napisao: Aleksandar Tomašević, obrada: Yugopapir (Venov MM, 1979.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate