Strana pop scena '79, najuspešnije licencne ploče: Top listama vladali ABBA, Boney M, Bee Gees, Blondie


Decembar 1979: Licencna, inostrana izdanja bila su ove godine bogata, što se posebno odnosi na LP ploče, kojih je bilo neuporedivo više nego singlova.

Praveći rezime, moramo reći da je top-hit-listom singlova suvereno vladala švedska grupa "ABBA". Svi singlovi koji su izdani u nas ove godine dugo su se nalazili na prvom mjestu: "Summer night city", "Chiquitita" i "Does your mother know".

I drugo mjesto je takođe, ubjedljivo za "Boney M", jer već na samom početku godine dugo su bili u vrhu sa "Rasputinom", a pred sam kraj godine izbacili su još jedan hit "Hooray! Hooray! It’s a holiday!".

I trojica braće pod imenom "Bee Gees" veći period ove godine proveli su u samom vrhu top-liste sa svojom neizbježnom disko-muzikom i singlovima "Too much heaven", te velikim hitom "Tragedy".

Stari, i uvijek dobri "Roling Stounsi" se nisu lako predali najezdi disko-muzike i bili su u vrhu top-liste, gdje im je ustvari i mjesto, sa dva singla "Miss you" i "Respectable".

Jedna divna pjesma u još ljepšoj interpretaciji Glorie Gaynor pod nazivom "I will survive" dugo je bila na prvom mjestu top-liste singlova, a postala je zaista svjetski hit.

To su bile pjesme koje su "harale" vrhom top-liste singlova. Međutim, moramo spomenuti još neke koje nisu bile prve ali su se konstantno nalazile u samom vrhu.

Tu su prije svega dvije pjesme Bonnie Tyler "If I sing you love song" i "My guns are loaded", zatim "Hanging on the telephone" i "Heart of glass" grupe "Blondie", "Stumblin in" koju je izvela Suzy Quatro sa Chris Normanom, "Do you think I’m sexy" Roda Stewarta, "Leave a light" sastava "Eruption", "Goodnight tonight" "Wingsa", te sada pred sam kraj godine "Sultans of swing" sve popularnijih "Dire Straits".



Albumi




Ove godine, kao što smo već rekli, LP izdanja je bilo na pretek. Na samom početku godine u vrhu se još držala ploča "Grease" Johna Travolte i Olivie Newton John. Ali samo za kratko, jer je odmah u prvi plan izbio legendarni Bob Dylan i LP "Street legal".

Ipak, nije mogao da izdrži pred novim talasom, jer su se u kratkom vremenu pojavila čak dva albuma grupe "Blondie": "Plastic letters" i "Parallel lines", koji su se dugo smjenjivali na prvom mjestu.

Dolaskom u bioskope filma "Posljednji valcer" počela je i nagla prodaja LP ploče "Last waltz" grupe "Band", te se tako počela penjati i u vrh top-liste, ali ne zadugo, jer su opet tu ove godine izgleda neizbježni "Bee Gees" i LP "Spirits having flown".

I onda od početka septembra na prvom mjestu se učvrstila "ABBA" i odličan album "Voulez-Vous", koji se tu zadržao sve do kraja oktobra, kada ga je na tom mjestu smijenio LP "Doorsa" "Weird scenes inside the gold mine".

Kod rezimea uspjeha inostranih LP ploča treba istaći još neka izdanja koja su svojim kvalitetom konkurisala za prvo mjesto: "Kaya" Bog Marley, "Living in USA" Linda Ronstadt, "Decade" Neil Young, "A single man" Elton John, "Blondes have more fun" Rod Stewart, te dva stara izdanja "Morrison hotel" grupe "Doors" i "Sgt. Peppers Lonely heart Club Band" legendarnih "Beatlesa".

Bilo je tu zaista mnogo izdanja i prosto je nemoguće probrojati sve one koji su na top-listi konkurisali za sam vrh.

Napisao: Aleksandar Tomašević, obrada: Yugopapir (Venov MM, 1979.)




Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate