Dnevnik Ljiljane Petrović '67: Kako su izgledale turneje naših pevača po Sovjetskom Savezu...

Septembar 1967: Susreti i doživljaji pre, posle i za vreme koncerata, jedne grupe naših interpretatora zabavne muzike, koja gostuje u Sovjetskom Savezu...

Kada je nedavno, još jedna grupa naših umetnika, interpretatora zabavnih melodija, krenula na veliku turneju po Sovjetskom Savezu, zamolili smo Ljiljanu Petrović, da nam šalje izveštaje sa ovog gostovanja.

Ovih dana stiglo je prvo pismo, pisano u vidu dnevnika.

Zabeležilo je najinteresantnije trenutke i događaje u prvih deset dana.

Na slici koju nam je poslala Ljiljana: Minja Subota, Ljiljana Petrović, Slavko Perović i Miki Jevremović u razgovoru sa jednim građaninom Lavova.



Miki je "poneo" automobil



SREDA, 30. avgust: I opet jedan od rastanaka - u našem pozivu to je tako često... Železnička stanica Novi Sad, oko 22 časa... Čekam da se priključim grupi kolega iz Beograda... "Polonija ekspres" zahuktalo uleće na peron...

Iz kola za spavanje izleće Miki Jevremović i moli moga muža Borisa za čudnu uslugu. Pakovao se na brzinu pa je u žurbi zaturio ključ od automobila u cipele. I tako ga poneo na put. Na svu sreću pronašao ga je na vreme i ključ će već sutra biti poslat Mikijevoj supruzi Gordani...

Približavamo se mađarskoj granici... Doviđenja Jugoslavijo!


Koncert od 3 sata



PETAK, 1 septembar: Konačno, posle desetodnevnih priprema u Beogradu, dugog puta, generalne probe u Užgorodu - održavamo naš prvi koncert koji je trajao skoro tri i po sata. Publika nas ne pušta ni posle nekoliko "biseva"...

Živopisna sinagoga, pretvorena u koncertnu salu koju je publika ispunila do poslednjeg mesta, odjekivala je od srdačnih aplauza upućenih orkestru Saše Subote, Mikiju Jevremoviću, Minji Suboti, Slavku Peroviću i meni.

Teško je reći šta se najviše dopalo užgorodskoj publici, ali je sigurno da bi "Pijem" Mikija Jevremovića, i ovde pobedila na nekoj manifestaciji sličnoj "Pesmi leta".

Ansambl Saše Subote sa velikim uspehom izveo je popularnu kompoziciju "Vinčesterska katedrala". Od aplauza tresla se - sinagoga.





Susret sa doktorom



SUBOTA, 2. septembar: Prvi put smo se predstavili užgorodskoj publici. Pokušali smo da skratimo program koji je juče trajao preko tri časa. Malo smo u tome uspeli. Jednostavno nismo mogli da odolimo srdačnosti užgorodske publike.

Posle programa Miki je imao topao susret sa Volođom Viščakom, lekarom koji ga je lečio od zapaljenja pluća, na prošloj turneji po SSSR-u. Zanimljivo je da Volođa Viščak pored lekarske dužnosti, svira na nekoliko instrumenata, ima svoj orkestar i nastupa na radio stanici.


Lavov voli "bit"



UTORAK, 5. septembar: Karpatska Ukrajina sa svojim gradovima i selima ostala je ispod nas... Letimo za Lavov, glavni grad Galicije, kulturni i privredni centar...

Stigli smo pred hotel... Oko nas, za tren oka, velika grupa ljudi... Interesuju se kako smo, pričaju o gostovanju orkestra Vojislava Simića, pitaju šta ćemo pevati... predlažu, upozoravaju da u program obavezno uvrstimo "bit" muziku - i to što više.

Koncert je održan pred oko 5 hiljada ljudi u Letnjem teatru. Sada tek shvatamo koliko su upozorenja koja smo dobili u hotelu bila ozbiljna. "Šeik, šeik"... "Bit, bit" - skandirala je publika. I, nismo imali kud.

Naš plan da u programu bude za svakog po nešto, bio je iluzoran - ovde su svi želeli isto.


Tajanstveni šahista



ČETVRTAK, 7. septembar: Već treći dan kako smo u Lavovu a Mikija možeš videti samo na koncertu. Danas sam otkrila "tajnu"...

Miki Jevremović, poznat našoj publici i kao šahista I kategorije, sve slobodno vreme provodi u igranju šaha i analiziranju najnovijih varijanti sovjetskih šahista... Mikijevi protivnici - čuvajte se kad se vrati!


Zabavna muzika između filmskih predstava



PETAK, 8. septembar: Neko mi je rekao da u Lavovu ima oko 80 bioskopa. Međutim, postoji nešto interesantnije od ove činjenice. U bioskopu "Ukrajina", gde se filmovi daju od 9 do 24 časa, u polučasovnim pauzama između predstava, održavaju se u jednoj susednoj sali - koncerti zabavne muzike!

Nastupaju dva pevača, sa po dve pesme, i orkestar koji sam svira jednu "tačku".

Posetioci bioskopa sa zadovoljstvom pune malu prostoriju, a posle toga odlaze da vide filmsku predstavu. Izvođači koncerta tada imaju pauzu od dva sata... Današnjim koncertom, četvrtim u ovom gradu, oprostili smo se od lavovske publike... Putujemo dalje...

Napisala: Ljiljana Petrović, obrada: Yugopapir (RTV revija, 1967.)






Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate