"Brcko u Zagrebu": Kako je 1917. nastao prvi hrvatski igrani film / Ko je bio Arnošt Grund (Brcko)?


Kolovoz 1987: Prije sedamdeset godina, 28. kolovoza 1917, prikazan je u kinu Metropol (današnji Zagreb) prvi hrvatski igrani film, komedija u dva čina Brcko u Zagrebu, o provincijskom trgovcu na službenom putovanju i njegovim galantnim pustolovinama koje ne prolaze nekažnjeno!

... Usred ljeta 1917. godine zbio se u Zagrebu događaj koji nije imao nikakve veze sa svjetskim ratnim zbivanjima, vijestima s fronte i ratnim nedaćama, ali je snažno odjeknuo među njegovim građanima.

Bilo je to snimanje prvog hrvatskog igranog filma Brcko u Zagrebu čija je premijera održana prije sedamdeset godina, ljetne večeri 28. kolovoza 1917. godine u kinu Metropol (koji se nalazio na mjestu današnjeg kina Zagreb).

Sjećajući se toga događaja, kao njegov neposredni sudionik, redatelj i snimatelj Oktavijan Miletić (umro je 17. kolovoza o. g.) piše u jednom članku:

"Onaj tko to nije doživio, teško može zamisliti kakav je snažan dojam tada predstavljala već sama pojava filma, a tek sudjelovanje u snimanju... Doživljaj je bio jednak šoku. U našem kasnijem tehničkom i elektronskom dobu ni radio ni televizija nisu proizveli tako snažan dojam."



Iz kazališta na ekran




Zagreb je 1917. godine imao šest stalnih kinematografa s redovitim kino-programom, a te su godine osnovana i dva prva domaća filmska poduzeća za proizvodnju filmova - Croatia i Thalia.

U želji da što prije izađe pred publiku s domaćim filmom, Croatia je već prije službene registracije tvrtke obavila sve pripreme i na zagrebačkim ulicama počela snimati prvi igrani film. U ekipi su bili tada najpopularniji zagrebački kazališni glumci (a i producenti, osnivači Croatije, bili su vezani za kazalište: Julije Bergman bio je glavni tajnik Zemaljskog hrvatskog kazališta u Zagrebu 1915. i 1916. godine, a drugi suosnivač, Hamilkar Bošković, obavljao je tu dužnost upravo 1917. godine).

Prema podacima tadašnjeg tiska (a to su ujedno i jedini autentični podaci o tom filmu), scenarist i redatelj filma bio je popularni zagrebački komičar Arnošt Grund koji je glumio i glavnu ulogu Brcka u filmu. 

Taj glumac, porijeklom iz Češke, došao je u Zagreb 1895. godine na nagovor Stjepana Miletića i ostao do smrti. Bio je glumac, redatelj, prevodilac i pisac kazališnih komada (neki autori pretpostavljaju da je i scenarij prvog hrvatskog igranog filma preradba Grundove komedije Alaj su nas nasamarili, koja je u kazalištu izvođena 1912. godine, a glavni lik komada također se zove Brcko).

U kazalištu je Grund nastupao kao buffo-tenor, komičar i mimičar u operama i operetama, lakrdijama i komedijama. Ivan Bartovski, u Večernjem listu 1966. godine, piše o tom izvanrednom komičaru:

"Stari ljubitelji kazališta koji su gledali njegove uloge kažu da je poslije njega bilo dobrih komičara, ali ne takvih kao što je bio Grund."

Uz Arnošta Grunda, u filmu nastupaju jednako popularni glumci: komičar Stjepan Bojničić, prvakinja opere Irma Polak, Tonka Savić i drugi.

Jedino je snimatelj filma (o kojem nema dovoljno podataka) pozvan iz Beča. Bio je to stanoviti inž. Klein koji je u Zagrebu bio poznat kao Breitner, po prezimenu svoje žene, iza kojeg se krio da bi izbjegao služenje vojske.



Trgovac i glumica




Prema sjećanju suvremenika, ta je filmska komedija priča o trgovcu Breku koji dolazi iz provincije u Zagreb gdje bi želio doživjeti galantnu pustolovinu. Ovdje upoznaje operetnu divu (koju glumi Irma Polak) i provodi se s njom.

Zajedno posjećuju lokale, Gospodarićevo kupalište na Savi, draguljarnice... No, netko anonimnim pismom obavještava Brekovu ženu (glumi je Tonka Savić) što se događa s njezinim mužem, pa ona dolazi u Zagreb i napravi scenu u kavani. Film završava scenom u stilu tadašnjih komedija: prskanjem soda-vode iz sifona po akterima komedije.

Film je sniman u kući Stjepana Miletića na Jurjevskoj 29 (još jedna veza s kazalištem), na savskom kupalištu, u draguljarnici u Jurišićevoj ulici i na tadašnjem Jelačić placu, u Narodnoj kavani. Atmosferu s tih snimanja dočaravaju napisi iz tadašnjih novina. Na primjer, Ilustrovani list od 11. kolovoza 1917. piše:

"U zadnje se je vrijeme moglo na više mjesta vidjeti po Zagrebu, kako se znatiželjni svijet sgrtao oko nekih prizora, što se odigravaju na ulici, a pred kinematografskim operaterom. Priprave su to i snimci za film Dva dana u Zagrebu (to je bio prvotni naslov filma, no u kinematografima se pojavljuje jedino pod definitivnim naslovom Brcko u Zagrebu o.a.), što ga je sastavio komičar hrvatskog kazališta g. Arnošt Grund, te on i glumi glavnu ulogu, a u za nj još gdje Savić, Polak i dr., te gg. Bojničić, Bikovski itd."

U najavi filma ističe se da će "film nositi hrvatske natpise, pa će se po tome isticati kao domaći, hrvatski, a vidjet će se valjda već oko 15. o.m.".

Isticanje hrvatskih natpisa vrlo je važno, jer se tada u Zagrebu još prikazuju strani filmovi bez prijevoda, uglavnom s njemačkim natpisima.



Za uveseljavanje općinstva




Zahvaljujući fotografu Ilustrovanih novina, sačuvan je i jedini vizuelni trag toga filma, jer je film izgubljen. Ilustrovane novine objavljuju preko čitave stranice fotografije sa snimanja na savskom kupalištu, a najavu filma završavaju:

" ...a kako se vidi iz situacija tih prizora, bit će to šala zabavna i izazvat će puno smijeha. Dakako, da će ovaj film moći zaredati u prvom redu po hrvatskim pokrajinama i davati se svagdje gde imade stalnih kinematografa. Tako će naše općinstvo po pokrajinskim mjestima u jednu ruku vidjeti dobru domaću šalu, a u drugu vidjet će i prvake hrvatskog kazališta."

Da li je tako bilo, nema podataka. No, znamo da je film završen u vrlo kratkom roku (11. kolovoza objavljene su snimke sa snimanja filma, a 28. je već održana premijera).

Film se sastojao iz dva dijela (čina), s predigrom, i vjerojatno je trajao pola sata, a to je bila i uobičajena dužina tadašnjih igranih filmova.

Također je u novinama sačuvan podatak da je slijedeće, 1918. godine film prikazivan u zagrebačkom kinu Edison (danas Central u Petrinjskoj ulici), a nakon toga gubi se svaki dalji trag toga filma čija je premijera 1917. godine označila početak produkcije igranog filma u Hrvatskoj.

Već četiri mjeseca nakon Brcka u Zagrebu, u prosincu 1917. godine Croatia izlazi s premijerom novoga filma. Bio je to Matija Gubec, rađen prema tekstu Augusta Šenoe, a u preradbi Marije Jurić Zagorke.

Akteri prve filmske komedije u nas i slijedećih su godina ostali usko vezani za film. Tonka Savić i Stjepan Bojničić glumili su u još nekoliko filmova.

Irma Polak i dalje je oduševljavala zagrebačko općinstvo na kazališnim daskama i na filmskom platnu, a u tome su joj se pridružile i kćerke.

Arnošt Grund režirao je još dva kratka igrana filma, glumio u slijedeća tri, a u filmsku je glumu uveo i svoje dvije kćeri Miladu i Zorku, koje su dale nekoliko vrijednih filmskih ostvarenja u međuratnom razdoblju.

Napisao: Vjekoslav Majcen, obrada: Yugopapir (Studio, 1987.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate