Smak '77: Da li je "Crna dama" najbolji album YU rocka? Evo prvih utisaka nakon preslušavanja LP-ja...

Avgust 1977: Popularna kragujevačka grupa "Smak", u okviru promocionalne turneje LP ploče "Crna dama", koja obuhvata 36 koncerata u svim republikama i pokrajinama, održaće 1. oktobra koncert u Sarajevu, u Velikoj dvorani KSC "Skenderija". 

Biće to svojevrsna prilika da se "u živo" upoznamo sa jednim diskografskim ostvarenjem koje s pravom konkuriše za naziv "Ploče godine" na jugoslovenskoj pop sceni.

Trebalo bi svakako spomenuti da je grupa "Smak" sigurno trenutno vodeća rok-grupa u našoj zemlji.

Album "Crna dama" izazvao je veliku pažnju poklonika pop-muzike, koji su prateći rad grupe "Smak" i evidentirajući njihovu muzičku uzlaznu liniju s pravom očekivali da se taj naporan i mukotrpan rad konačno kruniše ovim albumom. 

I nisu se prevarili. 

"Smakovci" su pružili svojevrstan užitak brojnim poklonicima i prezentirali su nam do sada najbolju rok-muziku jednog našeg sastava.

Zbog toga se "Crna dama" za samo nekoliko nedjelja "udala" za više od petnaest hiljada obožavalaca muzike ove grupe.




A strana



Naslovna numera je tipičan hard-rok, melodija koja je pravljena za singl-ploču, punog zvuka, aranžerski ujednačena do savršenstva, što je odlika i svih ostalih kompozicija na ovom albumu. 

Slijedi kompozicija "Stvar ljubavi", balada izvrsno vokalno izbalansirana, i Boris Aranđelović, vokalni solista, nam se otkriva u pravom svjetlu, velikog glasovnog dijapazona i na trenutke nama se čini da za njega ne postoji gornja granica intenziteta glasa. 

Prvu stranu albuma zaključuje instrumentalna kompozicija "Domaći zadatak", koja je tako komponovana da pruža mogućnost eksponiranja svim članovima grupe. 

Bilo bi nepravedno ne spomenuti solo dionicu Slobodana Stojanovića Kepe, koji je dokazao da je izuzetno napredovao i da je stao uz sam bok Divjaku, Peteju i drugim poznatim muzičarima na udaraljkama.





B strana



B strana počinje brzom i razarajućom kompozicojom "’Alo" koja je prosto stvorena za diskoteke. Aranđelović ju je otpjevao po sistemu "zov-odgovor" tj. "razgovor" između glasa i solo gitare. 

Muzički svakako je najbolja melodija "Tegoba", koju je komponovao novi član "smakovaca" Miki Petkovski, profesor muzike iz Skoplja, koji je na klavijaturama zamijenio Lazara Ristovskog. 

"Tegoba" je puna harmonsko-melanholičnih detalja koje izvanredno potencira Petkovski svirajući akustični klavir. Ovo je svakako nešto najbolje što smo čuli od grupe "Smak". 

"Daire" sljedeća kompozicija je pravljena za B stranu singla. 

"Ciganski" ritam je taj koji "Dairama" daje mali prizvuk komercijalnosti, kompozicija koja će se naročito mnogo slušati od strane šireg auditorija. 

Ploču zaključuje "Plava pesma" na kojoj susrećemo gudački ansambl "Harmonium Quartet" iz Londona, koji je pomagao u realizaciji ovog LP-ja. U ovoj posljednjoj kompoziciji ističe se i bas gitarista Zoran Milovanović.


Jedina zamjerka... 



Osim "Tegobe", sve kompozicije komponovao je Radomir Mihajlović-Točak, solo-gitarista i vođa grupe koji je na ovom disko-ostvarenju svoje virtuozno umijeće podredio interesima timskog rada.

Nije se eksponirao u odnosu na ostale, učinio je to da je ploča rezultat podjednakih, zajedničkih muzičkih htijenja i kvaliteta.

Tehnička strana ploče je besprijekorna, što je sasvim razumljivo, jer je materijal snimljen i miksovan u londonskim "Morgan" studijima tokom aprila ove godine. 

Idejno rješenje omota ove ploče dao je Dragan S. Stefanović. 

Jedina zamjerka koja bi se mogla uputiti ovom cjelokupnom ostvarenju su prilično neinventivni tekstovi, čiji je autor Mirko Glišić. 

To su izgleda uvidjeli i sami članovi grupe, tako da će se već na sljedećim pločama grupe kao tekstopisci pojaviti provjerena imena. 

Do sljedećih diskografskih ostvarenja ostaje nam da sačekamo koncert u Sarajevu i da se na licu mjesta uvjerimo u kvalitet muzike "smakovaca".

Napisao: A. Tomašević, obrada: Yugopapir (Ven, 1977.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate