Pretražite Yugopapir

Predrag Gojković Cune, porodična poseta '72: Supruga Leposava je ta koja nosi teret vaspitanja dece

Maj 1972: Predrag Gojković - Cune jedan je od onih koje u našoj zemlji cene oni koji znaju šta je stara, dobra pesma iz - "naroda"! Njegov glas zna da uzbudi, da ponese, da razneži srca.

Naša poseta domaćinstvu Predraga Gojkovića - (prvi sprat Nemanjine u Beogradu) - počela je u znaku razočaranja. Naime, kada smo se pojavili na vratima stana dočekala nas je njegova majka.

- Cune je na gradilištu svoje kuće na Julinom brdu...

Razočaranje.


- Izvolite unutra - raskomotite se. Cune samo što nije došao! - čuo se glas supruge Leposave.

Tridesetjednogodišnja, lepuškasta i simpatična Cunetova supruga, na veoma diskretan način stavila nam je do znanja da je njen muž u prepodnevnim časovima "građevinar", jer dobar deo vremena rezerviše za prisustvo na gradilištu...
- Ipak, drugačije je kada i on prisustvuje izvođenju radova na našem novom stanu - kaže Leposava.

Ćaskamo o Cunetovom životu; evociramo uspomene njegove majke na Kragujevac, spomenemo, tako, sremsko selo Kuzmin, gde je ona imala svoje imanje.

- On je divan sin! Stalno se brine o meni. Znam da mu je sve to naporno... Preko proleća, leta i jeseni ja sam u svom stanu, a u hladnim zimskim danima tu sam sa svojom snahom Leposavom, unučićima i Predragom ...


Ja sam glava, a ona je - vrat



U domaćinstvu - prava radost. Došao je - tata, suprug i - sin; Predrag Gojković - Cune... Svi ga saleću; deca sa jedne strane, majka i i supruga sa druge.

Tata - Cune je u velikoj žurbi. Svi to osete i - povlače se. Razgovaramo.

- U našem domaćinstvu supruga je ta koja nosi teret vaspitanja dece. To, zaista, nije lak posao. Mislim da ćete me razumeti kada vam kažem zašto je to tako. Moji poslovi su takve prirode da često 
"gostujem" van kuće i Beograda - kaže Predrag Gojković.

- Kolika otvorenost treba da postoji između roditelja i dece? - pitamo Cuneta.

- Otvoreni razgovori su - najkorisniji. Međutim, da bi se ogradio dodao bih i ovo: otvorenost bi trebala da zavisi i od intelekta deteta ...

- Da li možete da potvrdite da će vaša osmogodišnja Nataša i Katarina, koja je stara 4,5 godine, spremno dočekati životne obaveze?

- Nisam u situaciji da predvidim životne obaveze svoje dece, ali verujem da će sve biti u najboljem redu...

- Zašto?

- Zato, što kompletno vaspitanje dolazi od moje supruge. Ona će, verujem, znati da ih pripremi na sve što donosi život - lepote i nedaće...

- Da li je po vašem mišljenju ženi mesto u kući ili je neophodno da i ona bude zaposlena?

- Ne delim mišljenja savremenih porodica po kojima supruge treba da budu zaposlene. Znači, majka koja ih je rodila, svakako, može najbolje da ih i vaspita. 

Jer, poznato je da ono što daje kućni odgoj ne može detetu pružiti ni jedna škola, ni jedan fakultet. A, svakako da će te se složiti sa mnom - vaspitanje je i osnova za uspeh čoveka u životu!

- Da li novac koji donosite svom domaćinstvu je sve što vas čini "glavom porodice"?

- Kompletna "glava porodice" smo supruga i ja. Ja sam glava, a ona je - vrat. Pitam vas; može li glava bez - vrata? Zašto? Moja Leposava je ta osoba koja glorifikuje očevo ime u kući. Drugim rečima; ako imate u kući božanstvenog saveznika kao što je moja Leposava, verujte, ništa vam neće biti teško, a život, koji inače ne donosi uvek sjaj i lepotu, postaće lepota u tolikoj meri da će biti veoma teško da se sve to opiše!

Dok se domaćice utrkuju; koja će nas bolje uslužiti - Leposava ili Cunetova majka, hteli lili ne, morali smo za trenutak da prekinemo razgovor. Majka je donela "svoju rakiju" ("ispečena" po njenom receptu), a Leposava - pravu "tursku" ...

Udare uspomene na "Cunetovo zlato": Kafu mi draga ispeci...

- Kakav je Cune muž? - pitamo Leposavu na takav način, da u prvom trenutku nije mogla da se snađe - da li je to šala ili za - "novine"...

- Najbolji otac naše dece, najdivniji muž i odličan domaćin - jednom rečju kod Cuneta je sve - naj... - odgovorila je Leposava.

- Reci snaho i - divan sin! - dopire glas Predragove majke iz kuhinje.

Leposava, kao vila iz bajke, rekla je u superlativu što je po njenoj oceni trebalo da kaže i - "nestala" ...


Šta se sme, a šta nije dopušteno



Pogled zastaje na licu domaćina.

- Niste toliko ni umorni, koliko se "petljate" oko - nove kuće?

- Obaveze su - obaveze!

- Šta je po vašem mišljenju - bračna zajednica?

- Narodna izreka kaže: "Dogovor kuću gradi"! Treba mnogo razgovora na relaciji muž - žena i sve će biti u najboljem redu. Inače, iskustvo supružnika je i najbolja definicija za brak. Svaki brak je specifičan na svoj način, pa stičem utisak da pravi recept ne postoji...

- Šta je to najlepše, a šta najteže što vam je doneo život udvoje?

- Najlepše; dve naše ćerkice, a najteže; kako ih najlepše vaspitati da bi bilo onako kako moja Leposava i ja to želimo!

- Gde počinju, a gde se završavaju obaveze muškarca prema supruzi i deci?

- Počinju i počele su obaveze - to je tačno. Međutim, brige u odnosu na suprugu i decu ostaju. To su beskrajne brige...

- Vaše iskustvo, kao supružnika i oca, moglo bi da posluži savetom mladim bračnim parovima i roditeljima?

- Vrlo rado. Kako vaspitavati decu. Otvoreno, prisno i sa puno ljubavi... Vaše drugo podpitanje: U kolikoj meri tolerisati otvorenost dijaloga sa decom? Odgovor: Maksimalnu otvorenost treba koristiti, ali - prema uzrastu. 

Za ilustraciju izneću vam i ovaj podatak: Naše dete se, recimo, dokopa nekog časopisa (kojih je, zaista, dovoljan broj) sa nekom lepoticom na prvoj strani. Svakako da je detetu neophodno objasniti sve to što je ugledao, jer od najranijih dana seksualnog vaspitanja, može kasnije mnogo toga da ovisi. 

Znači, na roditeljima je da ocene; šta se može, a šta nije dozvoljeno da kažu svom detetu. Poznato je, svakako, da sva deca ne "sazrevaju" u - istim godinama.

- Da li predlažete poseban "režim" vaspitanja kada su u pitanju deca suprotnog pola?

- Otac i majka su tu da donesu ocenu; šta se sme, a šta nije dopušteno. Međutim, hteo bih da dodam i detalj, koji, otprilike, glasi: Roditeljima nije dozvoljeno da opterećuju svoju decu sa svojim nedaćama. 

Za ilustraciju izneću i primer, koji može da bude apstraktan. Nije preporučljivo da otac i majka govore detetu kako je nekad, na primer, bilo teško živeti; kako su otac i majka provodili veoma teške dane u ratu i "servirali" detetu celokupne svoje zasluge za njegovu dobrobit i - lepotu života. 

Svako dete, instinktom oseti koliko je ko žrtvovao za njegovu - budućnost sreće...

Oprostili smo se od članova domaćinstva Predraga Gojkovića. 

No, pre "protokolarnog" rukovanja stavili smo do znanja ovoj divnoj i složnoj porodici da će naša revija i ove godine organizovati svoju tradicionalnu priredbu na kojoj će biti izabran najšarmantniji muškarac 1972.

- Vašoj supruzi i vama, evo, upravo želimo da isporučimo poziv našeg glavnog urednika Ivane Šarić i redakcijskog kolegijuma sa molbom da posetite priredbu...

- Ne samo da vas posetimo već i da zapevam, ako to bude bilo potrebno! - dodao je veoma raspoloženi Predrag Gojković - Cune.

Tekst: Rad. M, obrada: Yugopapir (Magazin, 1972.)





Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate