Pretražite Yugopapir

Ljeto '87. bez "Boljeg života": Zašto se prekida emitiranje najpopularnije jugoslavenske TV serije

Srpanj 1987: Dok TV-publici željnoj novih priča i serija, pomalo blijede likovi Gige, Saše, Eme, Koke i ostalih, TV Beograd priprema nove epizode iz burnog života porodice Popadić, koje ćemo gledati od 5. rujna...

Izvještaji i analize su jedno, život drugo. U svakom slučaju, Bolji život je nešto – treće! Na pretposljednjoj stranici vrlo zanimljive studije Centra za istraživanje programa i auditorijuma RTV-a, gdje su ispitivane reakcije gledalaca na seriju Siniše Pavića i redateljskog dueta Aleksandar Đorđević - Miša Vukobratović, šesto poglavlje nosi naslov:


Mišljenje ispitanika o pauzama u emitovanju serije.


Pa se zatim kaže da je o tome postavljeno sljedeće pitanje:

"Emitovanje prvog dela serije planira se do 4. jula, a nastavak od 5. septembra ove godine. Da li vam smeta pauza za praćenje serije?"

Rezultati su indikativni, premda se ne može zaobići dojam da je cijela operacija izvedena vrlo vješto, čak i lukavo, s obzirom na zbivanja koja su uslijedila poslije:

Smeta mi pauza za praćenje serije - 24,2 posto

Ne smeta mi kraća pauza (od 1 do 3 mjeseca) - 73,3 posto

Ne smeta mi duža pauza (od 3 do 6 mjeseci) - 0,4 posto

Ne znam - 1,7 posto.



Ipak, varljivost je konstanta koju i ovdje, makar opreza radi, valja uzeti u obzir, pa je mali dodatak u objašnjenjima gotovo neizbježan: spomenuto istraživanje obavljeno je telefonskom anketom u SR Srbiji (bez pokrajina), SR Hrvatskoj, SR Cnoj Gori i SR Makedoniji.

U svakoj republici ispitano je 60 gledalaca (20 iz glavnih gradova, 20 iz manjih gradova, 20 iz sela).

Telefonski pretplatnici birani su slučajnim izborom iz imenika.

Zatim, u tablici koja obrađuje podatke o pauzama u emitiranju, pada u oči da za autora projekta (i njegove suradnike, razumije se) kraća pauza može potrajati i do tri mjeseca, iako je to priličan presedan za takve i slične slučajeve, osobito u svijetu koji ima tzv. velike televizije.

A i, ruku na srce, u tom grmu i leži zec: Bolji život nije "sapunska opera", i malo se koja televizija može pohvaliti da je posljednjih godina, a osobito danas, mogla krenuti u "slične slučajeve".

- Mislim da ne pretjerujem, ali sasvim sam siguran da nijedna od mnogo jačih televizija ne planira ništa slično - prisiljen je Miodrag Marinković, urednik Zabavno-humorističkog programa TV Beograd, da svoju urođenu skromnost ovom prilikom potisne u drugi plan, i to ne bez razloga.

- Sama pomisao da jednu seriju treba gurati jednu godinu ravna je ludosti, samoubojstvu. Ekipa je uistinu radila pod nenormalnim okolnostima, pa mi je zato žao što je kritika to prilično ignorirala.


Nije točno da je kritika ignorirala Bolji život!



Iskusnom šefu humorističkih radionica Studijev je novinar suprotstavio tezu koja se svodi na slijedeće: nije dužnost novinske kritike da uzima u obzir mnoge teškoće koje se javljaju u toku rađanja jednog djela.

Nije točno da je kritika ignorirala Bolji život, možda su izostale dublje analize....

Nije točno da je izostala podrška štampe: intervjui, naslovne stranice, nagradne igre, razne rubrike i sadržaji, sve u službi Boljeg života!

- Dobro, ovo je posljednje točno - ne odustaje Marinković. - Ali tu su i listovi našli svoju tiražnu motivaciju... Inače, kad sam spomenuo "ignoriranje", moram priznati da se to prije svega odnosilo na jedan ugledni beogradski dnevni list.

Praktično, pauza će samo za gledalište trajati dva mjeseca. Za ostale, a osobito za autore, već početkom kolovoza počinju nove muke.

A pisac scenarija Siniša Pavić, kojemu bi - samo da nije ljeto - mnogi na ulici skinuli kapu, predahnuo je tek toliko da malo razmisli o novim transfuzijama:

- Doduše, likovi uglavnom ostaju isti, ali javljaju se i neki novi, koji će samu priču još više komplicirati - ističe Siniša Pavić. - Usprkos tome što je novac stigao, porodica Popadić na rubu je provalije. To će biti okosnica preostalih 26 epizoda.

• Što će se zapravo dogoditi? Dakako, nećemo, i vjerojatno još ne možemo, zalaziti u pojedinosti, ali jedan kroki ne bi smetao.

- Još će dugo Ema i Giga pokušavati da riješe tajnu svog promašenog braka. Violeta će se ipak udati, Saša postaje uspješan poslovni čovjek, a Boba ostaje enigma u skladu sa svojim bujnim temperamentom.

Nije za kraj nevažan podatak da jedan od čelnih ljudi serije, redatelj Aleksandar Đorđević, odlazi na novu, manje naporniju ali zato ugledniju dužnost.

Naslijedit će ga Andrija Đukić koji će, u tandemu s Mišom Vukobratovićem, nastaviti hod po mukama, ondje negdje sve do ožujka iduće godine.

Tako će Gile postati kolega Paje Patka. Ionako su im sudbine slične: stalno izvlače deblji kraj!

Napisao: Slobodan Šterić, obrada: Yugopapir (Studio, 1987.)



Podržite Yugopapir na Patreonu * Donate