Pretražite Yugopapir

Pele, kralj fudbala, prva lekcija: Najvažnije je da se prema lopti odnosimo kao da nam je prijatelj




Naučićete samo ono što budete vežbali, zato što je vežba jedini način da se nešto nauči. Nemojte da vas greške obeshrabre. Mislite zbog čega ste pogrešili, kako ćete popraviti grešku i - pokušajte ponovo


Januar 1980: Dovoljno je samo reći "kralj fudbala" pa da se zna o kome je reč. Pele, taj čarobnjak sa fudbalskom loptom, koju je aktivno šutirao skoro dve decenije i sam kaže da je postao ono što jeste, zato što su ga drugi pomagali, hrabrili ga, učili, savetovali, stimulisali i kritikovali. 

Naravno, o njegovom vanserijskom talentu nepotrebno je trošiti reči.

Uz pomoć ovih ilustracija Pele je želeo da mladima, zaljubljenim u život i sport, ostavi u nasleđe bar delić svoje nenadmašne fudbalske tehnike. 

A to su neki osnovni pokreti u fudbalu: dodavanje, šutiranje, štopovanje lopte, udarci glavom itd. 

Zato, naši mali fudbaleri, loptu u ruke i - učite...


Kontrolisanje lopte



- Deco, ispričaću vam kako sam naučio da kontrolišem loptu. Prošlo je dosta vremena dok nisam shvatio da između lopte i čoveka postoji čvrsto prijateljstvo. Jer, okrugla lopta nema samo najjednostavniji i najsavršeniji geometrijski oblik, već pruža savršen osećaj: 

Kad pređemo rukama preko njene površine - nema nikakvog otpora ili iznenađenja. 

Pošto nema uglova i zato što je okrugla - ruka je uvek na istoj udaljenosti od težišta. 

Nadam se, da pri učenju, nećete zanemariti ovu činjenicu, jer što pre razumemo suštinu stvari, pre ćemo shvatiti i kako one funkcionišu. 

Ista povezanost postoji između ruke i lopte, kao i između stopala i nje. 

Međutim, ova druga veza je komplikovanija, jer stopalom ne možete držati loptu tako čvrsto kao što je držite rukama. Zato morate da koristite gornju, unutrašnju, spoljašnju, pa čak i donju stranu stopala da biste kontrolisali loptu. 

Takode morate da koristite petu, koleno, butine, grudi, rame i glavu da biste vladali ovim okruglim objektom, koji vam čas prkosi, a čas se šali sa vama.

Verovatno ste već primetili da, kada bi neko video kako se lopta kotrlja prema njemu, njegova trenutna reakcija je da je šutne što dalje. Onda počinje da trči za njom kao da želi da joj se izvini. 

Pre nego što sam naučio kako se lopta kontroliše, sećam se, da sam i ja želeo da je šutnem što dalje, ne razmišljajući kako i gde. Mi samo želimo da vidimo kako se ona okreće, leti ili poskakuje ili želimo da se igramo sa njom. 

Ako želimo da igramo fudbal, onda je očigledno da je prva stvar koju treba da naučimo - kako kontrolisati loptu i time kontrolisati pravac u kome smo je uputili.

Najvažnije je da se prema lopti odnosimo kao da nam je prijatelj. 

A da bismo naučili da je kontrolišemo moramo da je stavimo na zemlju, gledamo pravo u nju kao da nas ona zove da dođemo i da igramo. 

Vaše telo mora da bude u dobroj ravnoteži, a vaši mišići opušteni. 

Tada pažljivo stavite stopalo na vrh lopte i povucite je pokušavajući da podignete loptu sa zemlje i dočekate je na vrh kopačke. Što duže držite loptu pod svojom kontrolom - tim bolje.

U cilju održavanja ravnoteže nagnite se napred i držite ruke podignute malo iznad linije ramena lagano savijene i opuštene. 

Koristite koleno one noge na koju se oslanjate - kao odskok. 

Stopalo kojim kontrolišete loptu treba uvek da cilja ka sredini lopte. Nastavite tako, da lopta poskakuje koristeći elastičnost gležnja. 

Gledajte pravo u loptu kao da hoćete da je hipnotišete. Vaši pokreti i ravnoteža treba da se menjaju prateći položaj lopte. Ako i za trenutak skrenete pogled - lopta će pasti, jer niste bili dovoljno pažljivi.

Nacrtajte krug prečnika dva metra i probajte da vežbate ne dozvoljavajući da lopta izađe van kruga. 

Ako uspete da vam lopta odskoči 20 puta, a da ne padne na zemlju, znajte da ste uspeli, bar za početak. 

Nemojte da zaboravite da sve to ponovite drugom nogom. Jer, dobar igrač mora da zna kako da kontroliše loptu obema nogama. 

Zatim treba da pokušate da loptu kontrolišete obema nogama, butinom, glavom, čak i ramenima. 

Ako budete dovoljno vežbali možete da naučite različite kombinacije sa loptom, pimplujući, prebacujući je sa stopala na koleno pa onda na glavu, pa ponovo stopalom itd. 

Uskoro ćete otkriti, da što više vežbate - da to više znate.

I još jedan savet: Naučićete samo ono što budete vežbali, zato što je vežba jedini način da se nešto nauči. Nemojte da vas greške obeshrabre. Mislite zbog čega ste pogrešili, kako ćete popraviti grešku i - pokušajte ponovo. 

Što više budete radili postaćete bolji i brži. 

Pri tom ćete naučiti i neke druge stvari, a u isto vreme uvidećete i svoje mogućnosti.

Nikada nemojte misliti da znate sve, jer ćete uvek pronaći nešto novo. 

Ako slučajno nemate loptu možete da učite sve ovo i sa papirnatom loptom, čak i sa pomorandžom. Čak sam video ljude koji vežbaju kontrolu lopte sa kutijom šibica.

Prva lekcija je veoma važna, jer je kontrola lopte osnova svega onoga što ćete kasnije da naučite. 

Pozdravlja vas vaš




Obrada: Yugopapir (Halo, oktobar 1980.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate