Pretražite Yugopapir

Opet niče, opet buja, opet guta ljudske živote: Da li je fašizam mogućan - danas ili sutra? (1980)



Stari recept fašizma: prvo Jevreji, a onda će, ako budu dosledni, preći na Cigane, Slovene, pa na celi svet

Neofašizam je danas veoma konkretan: crn i krvav. Kakva mu je budućnost? - Pitanje je sad.


*****



Fašizam je ljigav, kao kameleon. Iz podzemlja politike i istorije pojavljuje se poput tog guštera: odlikuje ga sposobnost da menja boju svoje kože kad se razdraži ili kad se promeni boja njegove okoline.

Tri decenije je bio u splinu, mislilo se da je ubuđao, istrulio, ali vraga: opet niče, opet buja, opet guta ljudske živote!

Kameleonski fašizam ne bira metu - njegova meta je sam život! On nije politička ideologija, već - kriminal i politička patologija!

U Južnoj Americi - ništa novo, (neo)fašizam se utvrđuje, mada su prethodne godine ocenjivane kao početak njegovog kraja!

Uostalom, "zeleni kontinent" je obrazac političke nestabilnosti: davno je rekao Simon Bolivar da je "vladati u Južnoj Americi isto što i orati more"! 

Takva klima opšteg raspada vrednosti pogoduje kameleonskoj prirodi (neo)fašizma - ona je njegovo veštačko đubrivo!

Ali, Evropa! Zar Evropa nije raskrstila s fašizmom velikim požarima u Italiji, Nemačkoj itd. okončanjem prethodnog svetskog rata? Zar fašizam nije spaljen? 

Osamdeseta će potvrditi suprotno: iz mišjih rupa, iz podzemlja, neofašisti su ponovo nabujali!

Njihov izlazak je, u početku, bio stidljiv u toj meri da je izazivao smeh. Male, smešne paranoidne lude sa kukastim krstovima! Besmisleni i nemoćni klovnovi politike i istorije! Ništa oni ne mogu!

Tako se govorilo, jer su, zaboga, sedamdesete i osamdesete godine ovog veka superpameti i supercivilizacije, za Evropu barem, nespojive s bedom istorije koja se zove fašizam! 

Evropa je s tim raskrstila kad je slistila Musolinija i Hitlera, a generalisimusa Franciska Behamondea Franka je pustila da sam umre! Kad ode na onaj svet Franko, otići će i fašizam! 

Evropska računica je, međutim, u nečemu pobrkana: Franko je otišao, neofašisti su ostali! Nema firera Adolfa u Nemačkoj, ali zato ima pet-šet novih firera! Čak se i vođa engleskih neofašista zove po nemački - firer! I američki, takođe! 

U Italiji, filmski režiseri prave komedije na račun dučea Benita, a na ulicama i železničkim stanicama gomile novih dučea prave tragedije!

U Španiji, početkom ove godine, fašizam je počeo da puca u ljude. Senjor Blas Pinjar, bogati poslanik španskog Parlamenta, osnovao je prvo časopis "Nova snaga", a onda neofašističku partiju sa istim imenom. Falanga, "stara snaga", postala je "nova snaga". 

Na njenom nišanu nisu bili samo komunisti, već i deca. Sećate li se monstruoznog ubistva devojčice Jolande Gonsales? 

"Pođi s nama, crveno đubre! Uprljali ste Španiju i treba je očistiti od vas!" - rekli su devojčici momci "Nove snage" i - ubili je. 


Pojeo vuk magarca!



Uhvaćeni su, taman posla da ne budu uhvaćeni! U džepovima su imali legitimacije "Nove snage" sa potpisom bogatog Pinjara. U tajnom skloništu su pronađena supermoderna oružja i uređaji kakva poseduju samo elitne jedinice armije i obaveštajne službe. 

Međutim, pojeo vuk magarca! Blas Pinjar i dalje slobodno stvara neofašističku blasfemiju, a "Nova snaga" se ponovila novim članovima!

U pariškom metrou, pod zemljom, tamo gde je toplo i mračno, iscrtani su crni kukasti krstovi.

Podzemlje je obitavalište malih, memljivih neofašista. Veliki su na zemlji, poput inspektora francuske tajne službe Pola Dirana, koji je bio jedan od neofašističkih vođa - lidera "crne internacionale", međunarodnog neofašističkog ganga. 

Diran je uhapšen; francuski neofašisti su bacili bombu pred jednu jevrejsku sinagogu u Parizu, pobili i izranjavili preko 200 ljudi. Stari recept fašizma: prvo Jevreji, a onda će, ako budu dosledni, preći na Cigane, Slovene, pa na celi svet!

U Boloniji, na železničkoj stanici, oni nisu uništavali svoje "ideološke" neprijatelje, već nedužne ljude. 

Talijanski ekstremno levi terorizam ima svoje mete, od njihovog metka strahuju samo određeni ljudi, dok od ekstremne desnice vlada panika - ne zna se gde će da eksplodira!

U Minhenu, na pivskom prazniku, gde se ne drže nikakvi politički mitinzi, već ždere svinjetina i ispijaju buradi piva, gde se ne nadmeću ni levi ni desni, no ljubitelji piva, eksplodirala je podmetnuta neofašistička bomba. Što ranjenih, što poginulih - preko 200 ispijača piva!

Pojeo vuk magarca! Mali neofašista iz podzemlja, koji je zapalio fitilj na "antipivskoj bombi", bio je prva žrtva sumanutog karanbola. 

Glavni krivci, firer Hajnc Hofman, imitator Adolfa Hitlera, i njegova fašistička banda zvana "Hofmanova oružana grupa", kroz sudnicu su se samo prošetali, ni vlas s glave im nije otkinuta!

Neofašizam je činjenica u Evropi, ali je činjenica, mnogo bitnija i indikativnija, da se protiv njega malo ili ništa ne preduzima.

Da li je fašizam mogućan danas ili sutra? Čisto teorijsko pitanje! Da li će fašizam ponovo da preovlada?

Evo šta odgovara naš ugledni istoričar Andrej Mitrović: 

- Na prvo pitanje odgovor je, čini se, najpravilnije dati potvrdno: mogućan. Na drugo pitanje kao da se jedino može reći: poznato je da fašizam danas dolazi do izraza u izvesnim oblicima u nekim zemljama, ali da li će steći takvu ulogu i mesto u istoriji kakvu je imao u ratnom razdoblju, stvar je predviđanja.

Kratak je i odgovor profesora Radomira Lukića, iznet pre neku godinu, dakle u vreme kad neofašizam nije žario i palio. 

- Kao i na svako pitanje o budućnosti, i na ovo je teško dati odgovor. Ili je možda isuviše lako: ako se steknu iste okolnosti, opasnost postoji.

Okolnosti su se stekle. 

Doduše, ne baš "iste", ali dosta slične!

Napisao: Dragan Barjaktarević, obrada: Yugopapir (Duga, oktobar 1980.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate