Pretražite Yugopapir

Muzičko leto 1982 / Željko Brodarić Jappa - Zašto se raspala najbolja splitska rock grupa Metak?




Što se tiče "Metka" - pa kao što rekoh na njega sam već i zaboravio. Sada me more druge brige. Kako sprečiti da mi stomak ne raste. Tako vam je kad se rocker oženi

"Revolver", "Balerina", "Robinzoni", "Da mi je biti morski pas", "Split At Night", "Rock’n’roller", "Ludnica", "Panika", "Život jednog običnog kino posjetioca"... sve je to Metak.

Malo je koja grupa za tako malo vremena uspela da snimi toliko dobrih pesama i da sama sebe upropasti.

Kada se raspadne seoska grupa svi se razlozi izvade na sunce. Metak se rastopio u tišini. Ne postoji već više od godinu dana. 

Jappa Brodarić je pristao da našem čoveku Peri Simiću ispriča, posle svega, strasti i nesporazuma, zašto najbolja splitska rock grupa u poslednjih 150 godina više ne postoji.


*****



- Na Metak sam već i zaboravio. Iskren da budem nije mi žao što smo se razišli. Do toga je moralo doći. Svi smo mi u grupi imali pojedinačne interese i svi neke svoje filmove koji se nikako nisu podudarali. 

U "Metku" se svako držao svoga, svako je terao svoj inat a u interesu grupe niko nije hteo da popusti. 

I sve ono što smo uradili bilo je nekako nazor, proizvod nekog zategnutog kompromisa. Radili smo zajedno a svako je želeo da nametne svoje, svako je bio u pravu. Nadao sam se da će nas ta tvrdoglavost napustiti te da ćemo na muzičkom planu moći naći zajednički jezik.

Međutim sve je bilo uzalud. Kraj je bio neizbežan.

Klima na domaćoj rok sceni u doba našeg egzistiranja (1978-1981) je bila povoljna. Naša dva LP-ja su na svim godišnjim listama bila visoko plasirana a isti slučaj je i sa singlovima.

Mislim da smo sa svojom muzikom podjednako nailazili na dobar prijem i publike i muzičke kritike. S te strane sve je bilo okej.

Međutim problem je, kao što rekoh, bio u nama samima. Svako od nas je zamišljao "Metak" na svoj način. Malo smo imali zajedničkog.

Moj odlazak u JNA je doprineo našem razilasku u tom smislu što smo svi imali puno vremena da razmislimo o svemu, te smo tako i shvatili, da ići dalje nema više smisla. Dobro smo uspeli snimiti i ono nekoliko ploča.

O nekoj svađi između mene i Mirka (Krstičevića) nema ni govora. Mi smo bili dosta demokratska grupa.

Našim dogovorom, Mirko je u početku bio prvi čovek u grupi dok smo se u zadnjih godinu i po dana dogovorili da prvoeksponirani čovek budem ja što je i normalno s obzirom da sam i pevač i tekstopisac i kompozitor.

Moram priznati da sam pred kraj našeg rada zbog svega toga osetio neku potajnu zavist.

To što Mirko trenira karate, piše muziku za filmove i priča da nikad i nije bio rocker, to me ne
interesuje. Ja i ne pamtim kada sam ga zadnji put video.

U stvari mi se nismo prije ni družili. Kasnije smo bili zajedno samo radi posla.

Što se mene tiče ja se ne menjam. Bio sam i ostao rock’n’roller. Završio sam ekonomski fakultet ali mi i ne pada napamet da se zaposlim i napustim muziku. Odlično se osećam u ovim vodama.

Sada se pomalo bavim producentskim poslovima a uveliko pripremam i svoj prvi album. 

Bio sam producent Zoku (Zoranu Cvetkoviću) a ovih dana pomažem grupi Dalmatinski magazin u istom poslu.

Pokušaću da pomognem i nekim mladim splitskim grupama.


Uskoro - moj prvi solo LP...



Što se tiče mog albuma, moram da priznam da sam veoma zadovoljan onim što sam do sada uradio. Snimio sam više od pola materijala i sada snimanje privodim kraju. Imam dosta vremena i ne žurim.

Kakva će muzika biti? Biće to neki uslovno rečeno pop rock. Kad kažem pop ne mislim na ono što peva Vajta jer to nema smisla pevati. U stvari to nije pop nego rock - tako će sigurno zaključiti oni koji vole rock, dok će oni koji su za pop reći suprotno.

Kada bih htio povući paralelu onda bi to bilo najbliže muzici koju stvara Robert Palmer.

Ploča će se pojaviti početkom jeseni a u međuvremenu se može desiti da izdam i jedan pilot singl.

Što se tiče muzike sve je u redu jer sam i kompozitor i tekstopisac. Jedino ostaje da svi to dobro saslušaju. Ploču će verovatno izdati "Jugoton".

Što se tiče "Metka" - pa kao što rekoh na njega sam već i zaboravio. Sada me more druge brige. Kako sprečiti da mi stomak ne raste. Tako vam je kad se rocker oženi.

Zabeležio: P. Simić, snimio: Milan Đurica, obrada: Yugopapir (Rock 82, leto 1982.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate