Omladina 1976: Hoće li mladi kantautor iz Nikšića Miladin Šobić ponoviti prošlogodišnji uspeh?




Do sada neke uspehe imali su Miladin Šobić (najveće otkriće prošlogodišnjeg festivala "Omladina 75") i grupa "Suncokret", dok je mladi Smederevac Dejan Petković - inače rođeni brat bivše Mis Jugoslavije Zlate Petković - već najavio uspešan dolazak na domaću zabavno-muzičku scenu

29. maj 1976: Među mnogobrojnim anonimnim autorima i izvođačima, učesnicima festivala "Omladina 76", treba očekivati pravo osveženje za domaću zabavnu muziku...


*****



U krizi novih domaćih autora i izvođača zabavne muzike, koja se najbolje očituje na mnogobrojnim festivalima, svake godine stručnjaci i publika sa nadom dočekuju Omladinski festival u Subotici, smotru koja je oduvek smatrana pravim izvorištem zabavno-muzičkih talenata.

U Subotici su prve korake učinili Kornelije Kovač, Sanja Ilić, Vojkan Borisavljević, Aleksandar Korać, Josipa Lisac, Kemal Monteno, Zafir Hadžimanov, Srđan Marjanović, Đorđe Novković i mnogi drugi.

Omladinski festival u Subotici je u pravom smislu jugoslovenska smotra.

Dovoljno je videti listu ovogodišnjih učesnika, pa se u to uveriti.

Na "Omladini 76" će pevati:

Tin Nestor iz Zagreba, Katarina Paraskova iz Kovačice, Marina Čuruvija i Momir Nikolovski iz Skoplja, Miladin Šobić iz Nikšića, Tomislav Videc iz Tuzle, Andrej Trobentar iz Ljubljane, Dejan Petković iz Smedereva, Bedri Isljami iz Prištine, Miša Petronijević iz Niša, Marina Puharić iz Bitolja, Suzana Mančić iz Leskovca, Slavoljub Kulišić i Marjan Miše iz Beograda.

Tu su i vokalno-instrumentalni ansambli: "Buket mojih prijatelja" (Beograd), "Suncokret" (Beograd), "Jaje na oko" (Split), "Susret" (Beograd), "Oktopus" (Novi Sad), "Zipp" (Novi Sad), "Bijeli svijet" (Makarska), "Novi svet" (Niš), "Pedeset i tri" (Smederevo) i "Nebo" (Leskovac).

Kao i obično u Subotici, među izvođačima preovlađuju potpuno nepoznata imena.

Do sada neke uspehe imali su Miladin Šobić (najveće otkriće prošlogodišnjeg festivala "Omladina 75") i grupa "Suncokret", dok je mladi Smederevac Dejan Petković - inače rođeni brat bivše Mis Jugoslavije Zlate Petković, koja se svojevremeno takođe oprobala kao pevačica - već najavio uspešan dolazak na domaću zabavno-muzičku scenu tokom "Beogradskog proleća", na večeri šansona "S pesnikom u ponoć".

Festivalski žiri u sastavu:

Josip Kovač, Aleksandar Korać, Jovan Adamov, Stanko Terzić, Pero Zubac, Otmar Hegediš i Hrvoje Hegedušić najuspešnijim učesnicima "Omladina 76" dodeliće sledeća priznanja:

Tri nagrade za najbolju kompoziciju, nagradu za najbolji tekst i nagradu za najbolju interpretaciju.

Publika u dvorani dodeliće glasanjem još tri nagrade pesmama koje joj se najviše dopadnu.

- Ono što nas posebno raduje je veliko interesovanje radio-televizijskih centara za naš festival - kaže umetnički direktor "Omladine 76", kompozitor Jovan Adamov. - Gotovo da nema radio-stanice - mislim na republičke i pokrajinske centre - koja nije najavila svog izveštača na festivalu, tako da će sa "Omladine 76" biti emitovano bar desetak direktnih radio-emisija. 

Pored toga, veliko interesovanje za festival ispoljile su i diskografske kuće.

PGP iz Beograda snimiće long-plej ploču sa festivalskim melodijama, a singlove će izdati "Suzi", "Diskoton", "RTV Ljubljana", "Jugoton" i PGP.

Na žalost, nismo uspeli da izbegnemo zakašnjenje, pa će se ploče pojaviti tek posle završetka festivala.

To ćemo pokušati da ispravimo specijalnom promocijom ploča u Novom Sadu, u stvari - reprizom Subotičkog festivala.

Interesantno je pomenuti da će pored dirigenta RTV Novi Sad Stevana Radosavljevića festivalskim orkestrom u Subotici dirigovati i poznati kompozitori: Kornelije Kovač, Vojkan Borisavljević, Slave Dimitrov, Đorđe Novković i Jovan Adamov, svi odreda nekadašnji učesnici subotičke zabavno-muzičke smotre.

Napisao: Danilo Štrbac, obrada: Yugopapir (RTV revija, maj 1976.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate